Karşılıksız çek verenlere yeniden cezaevine girmemeleri için yüzde 10’unu ödemeleri halinde 26 Haziran’a kadar tanınan süre bir yıl uzatıldı.
09 Haziran 2020 - 10:49 'de eklendi.
Torba kanun ile karşılıksız çek verenlere yeniden cezaevine girmemeleri için yüzde 10’unu ödemeleri halinde 26 Haziran’a kadar tanınan süre bir yıl uzatıldı.
Daha önce Meclis’te kabul edilen Çek Kanunu ile karşılıksız çek düzenleme suçundan mahkûm olanların cezaevine girmesini engellemek için cezalarının infazı durdurulmuş ve tahliye tarihinden itibaren çek bedelinin ödenmeyen kısmın alacaklıya belirli koşullar altında ödenmesi öngörülmüştü.
Yasa ile karşılıksız çek nedeniyle cezaevinde bulunan kişi tahliye tarihinden itibaren 3 ay içerisinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini, kalan kısmını ise ikişer ay arayla on beş eşit taksitle ödeme imkanı getirilmişti.
TBMM’ye sunulan yeni torba kanunda, 3 ay içerisinde onda birini ödeme koşulu 1 yıla çıkarıldı.
Teklifin gerekçesinde, “Böylece borçlunun bu süre içerisinde ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirerek ödeme imkanının güçlendirilmesi ve alacaklının da alacaklarını tahsil imkanı sağlanması amaçlanmaktadır” denildi. AKP, 2011’de seçim kampanyası sırasında “ekonomik suça ekonomik ceza” sloganıyla karşılıksız çek düzenlemesine hapis cezasının kaldırılacağı sözü vermiş, 2012’de yasal düzenleme yapılmıştı.
Ancak hapis cezası kaldırılınca çek kullanımı suistimal edilip karşılıksız çek sayısı olağanüstü artınca 2016’da yeniden karşılıksız çeke, üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası getirildi. Karşılıksız çek sahiplerine de cezaevine girmekten kurtulmaları için ödemeleri amacıyla süre tanındı.
Yasa, ödeme süresinin dolacağı 26 Haziran’a kadar çıkmazsa, 330 bin dolayında kişinin karşılıksız çek nedeniyle cezaevine girme riski ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Çinli Bilim İnsanları Kızılötesi Görüşe Sahip Lens Geliştird...
Gözlükler, günlük kullanım için optimize edilmiş olup, kulla...
Gerçek şu ki, gözlük ve kontakt lensler halen görme bozukluk...
Süreyi geçirmeyin, hizmet devamlılığı ve hasta memnuniyeti i...
Almanya Gözlükçüler Birliği (ZVA), Yazılı olarak yapmış oldu...
Avustralyalı araştırmacılar, düzenli göz testlerinin bunama ...
Sağlık Bakanlığı, halk sağlığını korumak ve vatandaşların gü...
Alakasız SGK Belgeleriyle Optik Sektörü Hedefte – 200 TL’lik...
Küresel kontakt lens pazarı, 2024 itibarıyla yaklaşık 10 mil...