a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

KARE BARKOD VE STOK AFFI

 KAREKOD NEDİR?-  Karekod, 2 boyutlu barkodlara verilen Türkçe bir isim. Karekod (Datamatrix) tipi barkodlar, klasik tek boyutlu (çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris yapıdaki bir barkod türü ve daha fazla bilgiyi içinde barındırabiliyor.      Karekod uygulaması, ilaçlarda tanımlayıcı olarak 2D karekod yeterli miktarda bilgiyi küçük bir alanda saklaması […]

01 Nisan 2011 - 12:41 'de eklendi ve 1934 kez görüntülendi. A+A-

KARE BARKOD VE STOK AFFI

 KAREKOD NEDİR?-  Karekod, 2 boyutlu barkodlara verilen Türkçe bir isim. Karekod (Datamatrix) tipi barkodlar, klasik tek boyutlu (çizgilerden oluşan) barkodlardan farklı olarak beyaz ve siyah kare veya dikdörtgenlerden oluşan matris yapıdaki bir barkod türü ve daha fazla bilgiyi içinde barındırabiliyor.
    
Karekod uygulaması, ilaçlarda tanımlayıcı olarak 2D karekod yeterli miktarda bilgiyi küçük bir alanda saklaması ve veri kurtarma imkanı bulunması nedeni ile seçiliyor. Böylece EAN13 barkodu ile karışmalar da engellenebiliyor.

Karekod içerisine 2 bin 335 karaktere kadar bilgi saklanabiliyor. Oysa kullanılan standart barkod da sadece 13 karakter bulunabiliyor.

2 boyutlu barkodlara verilen Türkçe ismin karşılığı olan “Karekod” sistemi, 16 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye’de uygulanmaya başladı. Türkiye’de ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla kurulan bu sistemde ilaçların hangi tarihte üretildiği hangi eczaneye satıldığı ve hangi vatandaşın satın alındığı takip edilebiliyor. “Karekod” uygulaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özellikle sahte ilaç satışı ve dağıtımını engellemek ve reçetelerde yazılan ürünlerin kontrolünü yapmak amacıyla hizmete sokulmuştu.

Kare kod Eczanelerde sorunsuz olarak başarı ile uygulanmaktadır.

SGK optik ürünlerde de bu yıl içerisinde karekod uygulamasına geçecek. KAREKOD UYGULAMASINA GEÇİLDİĞİNDE GARANTİ BELGESİ UYGULAMASI KALDIRILACAKTIR. Bu sayede kayıt dışı, sahte, kalitesiz, standart dışı ürünlerin bedelleri ödenmeyecek, istismar haksız kazancın önüne geçilmiştir.  Bu uygulama ile haksız rekabetin önüne de geçilecek. Tüm satışlar ithal edilen ve üretilen tüm ürünler takip edilecek. Karekod la ilgili çalışmalar çok uzun süredir devam ediyor. Karekod lu bir ürünün ikinci kez satışı mümkün olamayacak. Perakende satışlar için dahi onay alınacak. Karekod ürünün kimlik kartı olacak.

Üretilen her bir gözlük çerçevesi bir numaraya sahip olacak. O numara elektronik ortamda veri tabanına kaydedilecek. O ürün herhangi bir kişiye satıldığında, veri tabanından o numara düşecek ve bir daha da o ürüne ilişkin bir fatura, ödeme talebi, satış olamayacak, onay alınamayacak. Burada alt yapı iyi kurulmalıdır. Alt yapı bu anlamda çok iyi tanzim edilmiştir. Karekod ürünlerin veri tabanı TC Sağlık bakanlığı Tarafından tutulmaktadır.

SGK 2011 yılı ortalarında, gözlük çerçeve camları içinde kare kod uygulamasına geçmek için çalışmalar yürütmektedir. Bu uygulamada temel amaç ilaçta olduğu gibi, kaçakçılık sahtecilik, haksız kazanç, kamu zararı ve kalitesiz üründen korunmak içindir.

Stok düzeltilmesi-STOK AFFI

 Bu uygulamada önümüzdeki en büyük engel stok affının gerekliliğiydi. Çünkü kare kod uygulaması hayata geçtiğinde envanterdeki ürünlere de uygulanacaktır. Stok affı şeklinde dile getirilen düzeltme işlemi için yeni yasa ve mevzuat düzenlemesi6111 SAYILI KANUN KAPSAMINDABAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA da bulunmaktadır. 

Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz OPTİSYENLİK MÜEESESELERİ stoklarındaki sorunlar konusunda bu kanun çerçevesinde gerekli düzenlemeler bulunmaktadır. Bunun dışında diğer bazı mali konularda da çeşitli kolaylıklar bulunmaktadır. Meslektaşlarımızın mali müşavirleri ile görüşerek bu kanun hükümlerinden STOK AFFINDAN yararlanmaları önermekteyiz.

STOK AFFI İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA

Kanunla Gelir vergisi mükellefi Gözlükçülerin isletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtiaları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkân sağlanmıştır.

Uygulama kapsamında olan mükellefler, isletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlarını 6111 sayılı Kanunun yayımlandığı ayı izleyen üçüncü ayın son is günü olan 31/5/2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar 1 Seri No’lu 611 Sayılı Kanun Hakkındaki tebliği ekinde yer alan (Ek:20/A) beyanname ve ekinde verecekleri envanter (Ek:20/B) listesi ile katma değer vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.

Bu kıymetler, bildirim tarihindeki rayiç bedelle değerlenmek suretiyle envanter listesinde gösterilecektir. Rayiç bedel, o kıymetin değerleme günü itibarıyla normal alım satım bedelidir. Dolayısıyla bu bedel, mükellefin kendisi tarafından bizzat tespit edebileceği gibi bağlı olduğu meslek kurulusuna da tespit ettirilebilecektir. Bildirilen kıymetler yasal kayıt suresi içerisinde kayıtlara intikal ettirilecektir.

Gözlükçülerin kendileri veya ilgili meslek kuruluşlarınca belirlenecek rayiç bedel üzerinden beyan edilerek kayıtlara intikal ettirilecek;

Teslimleri genel orana (%18) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10 oranı,

Teslimleri indirimli orana (%1, %8) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanarak, örneği bu Tebliğ ekinde yer alan (Ek:20/A) KDV stok beyanına ilişkin beyanname ile elektronik ortamda sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.

Beyanname, en geç 31.5.2011 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilecek ve tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecektir.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aktiflerine intikal ettirdikleri emtia için ayrı; makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere pasifte karşılık hesabı açacaktır.

Örnek: Gözlükçü B stoklarında bulunan ancak kayıtlarında yer almayan (X) GÖZLÜĞE ilişkin envanter listesini hazırlamış ve 20/5/2011 tarihi itibarıyla beyan etmiştir. İndirimli oranda katma değer vergisine tabi olan bu gözlüğün rayiç bedeli 50.000 TL’dir. Bu işlemin GÖZLÜKÇÜYE vergisel maliyeti şu şekildedir;

Rayiç Bedel x (KDV oranı / 2) = Sorumlu Sıfatıyla Ödenecek KDV

50.000,00 x 0.04 = 2.000.-TL

Not: Sorumlu sıfatıyla ödenecek 2.000,00.-TL tutarındaki KDV gözlükçülerin 1 No.lu KDV beyannamesinde genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

Taylan KÜÇÜKER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Magazin HABERLERİ
Web TV