30.05.2011 – 16:35 Retina iltihabı (retinitis pigmentosa-RP) hastalarına “görebilmeyi” sağlayacak olan “biyonik göz”, Avrupa Birliği’nin (AB) onay vermesiyle İngiltere’de uygulamaya başlandı. Göze “Argus II” ismindeki “yapay retina” yerleştirilerek yapılan biyonik göz ameliyatı, şimdiye kadar 10’u İngiltere’de olmak üzere toplam 30 hastada denendi. Bütün denemelerde iyi sonuçlar alınan tedavi uygulaması, AB’nin de onay vermesiyle laboratuvardan kliniğe […]
30 Mayıs 2011 - 15:31 'de eklendi.
30.05.2011 – 16:35 Retina iltihabı (retinitis pigmentosa-RP) hastalarına “görebilmeyi” sağlayacak olan “biyonik göz”, Avrupa Birliği’nin (AB) onay vermesiyle İngiltere’de uygulamaya başlandı.
Göze “Argus II” ismindeki “yapay retina” yerleştirilerek yapılan biyonik göz ameliyatı, şimdiye kadar 10’u İngiltere’de olmak üzere toplam 30 hastada denendi. Bütün denemelerde iyi sonuçlar alınan tedavi uygulaması, AB’nin de onay vermesiyle laboratuvardan kliniğe gelmiş olacak.
Argus II, retinaya yerleştirilen 60 elektrottan oluşan bir ağa sinyal gönderen koyu renkli gözlük camı üzerindeki bir kamerayı kullanarak çalışıyor. “Protez retina” takılan görme engelli hasta ışık, hareket, renk, objelerin dış yüzeylerini görebiliyor; hatta bilgisayar ekranındaki büyük harfleri okuyabiliyor.
“Protez retina”, 4 bin kişide bir görülen ve iyileşmesi mümkün görülmeyen “retina iltihabı (retinitis pigmentosa)” hastalarının tedavisinde kullanılacak. Retinadaki ışığa duyarlı hücrelere zarar veren bu hastalığın ilerlemesi durumunda, kalıcı körlüğe neden olduğu belirtiliyor.
Argus II’yi kullanmak için, göz içine radyo alıcısı ve retinadaki lenf bezlerini uyaran bir elektrot pedi konuluyor. Operasyon sonrası hasta, koyu renklı camlara yerleştirilmiş kameralı gözlük ve boyunda taşınabilecek cüzdan boyutunda bir bilgisayar kullanıyor. Objelerin görüntüsü bu kamera ve bilgisayar sayesinde, elektrik sinyaline dönüşerek görüntü sağlanabiliyor.
53 bin İngiliz Sterlin tutarında olan yapay retinanın kullanımını öğrenmek için de 11 bin Sterlin tutarındaki eğitim programına katılmak gerekiyor.
(CİHAN)
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...
Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...
Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...
Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...
Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaş...
Türkiye'de güneş gözlükleri, tıbbi cihaz değil, kişisel koru...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından başlat...
Nasıl, eczanelerin ilan ve reklam vergisinden muaf olmasına ...