a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İKİ YANLIŞ BİR DOĞRU ETMEZ

Sektörü daha fazla germeden, Herkesi şapkasını önüne koyup iyi düşünerek, ortak akılla problemi çözmeye davet ediyorum. SGK DUYURUSUNA TEKNİK ANALİZ. 4.3.12. Müessese tarafından temin edilen malzemelerin Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ve TİTUBB„a kayıtlı malzeme olması gerekir. Bu nedenle Müessese tarafından hastaya, Sağlık Bakanlığına sunulmuş, onaylanmış ve Kurumca istenilen belgeleri kabul edilmiş firmalara ait malzemeler verilir. Kurumca […]

04 Mart 2012 - 22:30 'de eklendi.

İKİ YANLIŞ BİR DOĞRU ETMEZ

Sektörü daha fazla germeden, Herkesi şapkasını önüne koyup iyi düşünerek, ortak akılla problemi çözmeye davet ediyorum.

SGK DUYURUSUNA TEKNİK ANALİZ.

4.3.12. Müessese tarafından temin edilen malzemelerin Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ve TİTUBB„a kayıtlı malzeme olması gerekir. Bu nedenle Müessese tarafından hastaya, Sağlık Bakanlığına sunulmuş, onaylanmış ve Kurumca istenilen belgeleri kabul edilmiş firmalara ait malzemeler verilir. Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı Türk Standartları Enstitüsü‟nde kontrol ettirilir.

Duyuru,2012 optik sözleşmesi 4.3.12 maddesi, duyuru ile çelişmektedir.  Duyuru bu suçu teşvik edilmektedir. Duyuru imzaladığımız 2012 sözleşmesinin 4.3.12 maddesi ile çelişmekte ve bu durum imzaladığımız optik protokolle de suçtur.

Ceza maddesi

6.1.8. Sözleşmenin (4.3.12) numaralı maddesi gereği Sağlık Bakanlığınca onaylanarak TİTUBB„a kayıtlı malzemelerin bilgileri ile reçete ekinde gönderilen belgelerdeki bilgilerin birbirinden farklı olduğunun, bilgilerin yanlış ve/veya eksik olduğunun tespiti halinde, bu durum Kurum zararı doğurmasa bile reçete içeriğinde yer alan malzeme bedelinin/bedellerinin 3(üç) katı tutarında cezai şart uygulanır ve müessese yazılı olarak uyarılır. Aynı fiilin tekrarı halinde reçete içeriğinde yer alan malzeme bedelinin/bedellerinin 6 (altı) katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) ay süreyle sözleşme yapılmaz.

Sadece envanter kayıtlarında görünüyor olması bir ürün için barkod üretilmesi ya da talep edilmesine zemin teşkil etmez aksi durum büyük bir olasılıkla TSE onayı olmayan standart dışı (büyük bir olasılıkla da var olduğu iddia edilen kayıt dışı ekonominin konusu olan) bu tür ürünlerin sisteme dahil olup legalize olması gibi bir istenmeyen sonuç doğuracaktır.

Tedarikçisi olmayan ürünler tartışmasına bir nokta koymak gerekir.

YARATILACAK KAMU ZARARININ SORUMLUSU KİMLER OLACAKTIR?

Girişler 2011 envanterine göre istenmektedir. Kurum karekod projesini 01.01.2012 de hayata geçirseydi, hiçbir problem olmayacaktı. 31.12.2011 envanterinin girilmesi isteniyor, uygulamaya 31.03.2012 tarihinde geçildiği düşünelim. optisyenlik müesseseleri envanterlerindeki ürünlerini bu zaman zarfında bir kısmını da satıyorlar. Örneğin bir müessese, 2011 envanterinde bulunan 1500 gözlüğü girdi, bunun 400 âdetini sattı. Duyuruya göre 1500 adet girmesi gerekiyor, 400 tanesinin çıkışını nasıl yapacaktır? Bu arada yıl içerisinde yeni ürünlerde almaya devam etmektedir. 2012 de aldıkları için firmalardan karekod alınacak deniliyor,2012 deki ürünlerden firmalardan karekod alınacaksa, envanterimizdeki ürünler için neden alamıyoruz?

Burada amaçlanan kayıt dışını kontrol ise, bu takip perakendeci üzerinden değil, tedarikçi üzerinden yapılarak mümkün olabilir.Eczanelerde de mevzuat böyle uygulanmıştır. Bizler tedarikimizi medulada tanımlanmış ürünleri tedarikçilerden temin ederek yapıyor hak sahiplerine hizmet sunumu yapıyoruz. Duyurudaki uygulama ile sahadaki tedarikçilerin ürünleri sayılamayacağı için envanterleride belirlenemeyecektir. Kayıt dışı ya da kaçak ürünlerle mücadele söylemi ile de çelişmektedir. 30–40 firmanın sorumluluğunda olan karekod işlemi, hiç sorumluluğu olmayan 5000 gözlükçüye yıkılmak istenmektedir.

Mesul müdürlük yaptıkları müesseselerin mali verileriyle hiç bir alakaları olmayan mesul müdürler bu duyuru ile karekod üretim sürecinde içeriği hakkında hiçbir bilgileri olmayan envanter kayıtlarından da sorumlu hale gelmektedirler.

Bu uygulamayı kuruma telkin eden, yangından mal kaçırır gibi arkasını iyi kurgulamadan alelacele çıkmasını sağlayan ve sektöre dayatan başkanlar Konfederasyon üyelerimizin temsilcisi değildir. Bizler adına konuşma ve karar alma yetkileri de bulunmamaktadır.

Sektörü daha fazla germeden, Herkesi şapkasını önüne koyup iyi düşünerek, ortak akılla problemi çözmeye davet ediyorum.

Bu konuyu önce kendi aramızda sonra SGK ile tekrar müzakere edilmesinde sektörün geleceği açısından sayısız yarar vardır.

Saygılarımla

Taylan KÜÇÜKER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı artırıyor!

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kullanmanın geliri artırdığı ortaya çıktı. ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
hüseyin
hüseyin
4 Mart 2012 23:20

başkanım kendi içimizde denetleyici bir birim oluşturlursa bunların nasıl olduğu ve nasıl çözüm bulacağı net bir şeklde halledilmiş olmazmı.2 gün önceki yorumumdada söyldim toptancı kendisini kurtardı sayılır.tüm cezayı müyede parekendecilere uygulanacak sonrasında gerçek şu ki bunları ödeyemez hale gelen bir parekedeci arkadaşlarımızdan toptancı arkadaşlar nasıl para tahsil edecek tamam aramızda çok kaynak var bunları yok edelim ama böyle herkez yok olacak.toptancılar parakendeci arkadazlardan envanter istemiyor çünkü herkeze verseler kendi envanterleri şişecek ve ödemeleri gereken vergi akıllara zarar bundan kimsenin sesi çıkmıyor sanırım saygılarımla

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Hayalet ağlar güneş gözlüğüne dönüşüyor Hayalet ağlar güneş gözlü...

Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...

Denetimler başladı Denetimler başladı

Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...

Magazin HABERLERİ
Web TV