Uzmanlar, güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar verdiğini bu nedenle güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılması uyarısında bulundu. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Can Kaya, güneşli havalarda sokağa güneş gözlüğü ve şapka ile çıkılması uyarısında bulunarak, gözün zararlı güneş ışınlarından mutlaka korunması gerektiğini söyledi. Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve […]
11 Nisan 2014 - 0:01 'de eklendi.
Uzmanlar, güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar verdiğini bu nedenle güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanılması uyarısında bulundu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Can Kaya, güneşli havalarda sokağa güneş gözlüğü ve şapka ile çıkılması uyarısında bulunarak, gözün zararlı güneş ışınlarından mutlaka korunması gerektiğini söyledi.
Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar verdiğini kaydeden Dr. Kaya, kullanılacak gözlük camının renginin koyu olmasının UV filtreleme kapasitesi ile ilişkili olmadığını belirti. Dr. Kaya, “Güneş gözlükleri, renginin koyu olmasından değil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneş ışınlarından korur.
Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camların da uygun şekilde üretilmiş ve etiketlendirilmiş olmadığı sürece güneş koruyuculuğu yoktur. Çocuklarda ve katarakt ameliyatı olanlarda yeniden göz hastalığı oluşmaması için güneş ışınlarını iyi süzen kaliteli gözlük takmaları tavsiye olunur.
Güneşli havada ışık yoğunluğu, iyi görmemiz için gerekli olan ışık miktarından 5 kat daha fazla. Hele ışık kum gibi yansıtıcı bir yüzeye vurursa, bu yoğunluk 10 hatta 15 kat daha fazla olabilir. Bu aşırı ışıktan en çok etkilenen, gözlerimizdir. Aşırı ışık karşısında insanın ilk içgüdüsel tepkisi, gözlerini kısarak, mümkün olduğu kadar az ışığın içeri girmesini sağlamak olur.
Ama bu tabii savunma, güneşin zararlarını ve verdiği rahatsızlıkları önlemek için her zaman yeterli olmayabilir. Fazla ışıktan gözler kızarır, şişer ve iltihaplanmalara yol açabilir. Gözleri korumanın en kolay, basit yolu güneş gözlüğü takmaktır” dedi.
“Güneş gözlüğü, sağlık malzemesi olarak kullanılmalı” diyen Dr. Kaya, güneş gözlüğü seçiminde göz doktorunun tavsiyesi gerektirmediğini ifade ederek, “Güneş gözlüğü kullanmaya başlamak için hiçbir yaş erken değil. Hem erişkinler hem de çocuklar uzun süre güneşte kalmaları halinde, mutlaka güneş gö zlüğü kullanmalı. Güneş gözlüğü herhangi bir gözlükçüden alınabilir.
Fotokromatik polaroid (ışığın kuvvetine göre renk değiştiren) camlar ve duman renkli camlar en iyisidir. Ama gözlük camlarınızın kaliteli olması na özellikle dikkat edin. Ucuz gözlüklere rağbet etmeyin. Zira söz konusu olan gözün üzün sağlığıdır. Katarak ameliyatı olanların da mutlaka güneş gözlüğü kullanmaları gerekiyor” diye konuştu.
Tüm meslektaşların ve ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
McDonald's Ligue 1, BKT Ligue 2, Champions Trophy ve McDonal...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Gib'in e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e...
Ne kadar şükretsem az. İklim olarak soğuk ve kapalı bir coğr...
BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....
İnsanlar liderlik hakkında konuştuklarında, odak çoğu zaman ...
Her yıl yarım milyondan fazla Amerikalı, görme bozukluğunu g...
Kışa girerken çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güven...