“Hasta yine kaçtı. Dinazorluğun bedeli bu olsa gerek.” – Müşteri daima haklıdır. – Hayır. Müşteri daima haklı değildir. – Neden değildir? – Müşteri taraflardan sadece biridir ve devamlı haklı olması da mantığa aykırıdır. Ayrıca da siz müşteri değilsiniz. Olamazsınız da. – Nedenmiş o? Ben neyim o zaman? – Siz mağazamıza […]
21 Kasım 2012 - 16:10 'de eklendi.
“Hasta yine kaçtı. Dinazorluğun bedeli bu olsa gerek.”
– Müşteri daima haklıdır.
– Hayır. Müşteri daima haklı değildir.
– Neden değildir?
– Müşteri taraflardan sadece biridir ve devamlı haklı olması da mantığa aykırıdır. Ayrıca da siz müşteri değilsiniz. Olamazsınız da.
– Nedenmiş o? Ben neyim o zaman?
– Siz mağazamıza gözlük reçetenizle geldiniz.
– Ee…
– O nedenle…
– Tamam kardeşim tamam. Bu konuyu uzatmayalım, çocuğun adını koyalım. Seçtiğim bu çerçeve ve camlara söylediğin fiyat çok fazla. Bize ne olacak?
– Nasıl ne olacak?
– Bana ne kadar indirim yapacaksınız?
– Çok üzgünüm efendim, bizde indirim yok.
– Ne alaka? Herkes yapıyor.
– Biz yapmıyoruz efendim.
Ayağa kalkar. Sinirlenmiştir. İyi günler bile demeden kapıya yönelir. Gözlükçü arkasından seslenir.
– İyi günler beyefendi.
O anda gözlükçü şöyle düşünmektedir: “Hasta yine kaçtı. Dinazorluğun bedeli bu olsa gerek.”
Bu haftaki yazıma bir gözlük mağazasında geçen gerçek bir olayı anlatarak başladım. Günümüzde bu örneğin çok yadırganacağını bilenlerdenim. Özellikle işlerin iyi gitmediği bu günlerde pazarlık yapmama adına geleni kaçırmak aptallıktan başka bir şey değildir.
Dikkat ederseniz burada mağazaya giren reçete sahibi kendini hasta değil bir müşteri olarak görüyor. Gözlük mağazasında servis yapan ise reçete sahibini hasta olarak görüyor. Acaba bu aptal(!) gözlükçü hastasıyla yaşayacağı bu çelişkiyi önceden bilemiyor muydu? Mağazaya gelen hastanın daha sonra başka bir gözlük mağazasına gideceğini göremiyor muydu? Sizce bu gözlükçünün yaptığı doğru muydu? Bu çözülemez bir bilmece midir? Bana göre bunun cevabını herkes bilmektedir.
Yıllar öncesi… Yeni açmışım dükkanımı. Sabahın erken saatleri. Günlük gazetem ve şekerli kahvem önümde. Eksik olanı da tamamladım. O da sigaramdı. Onu da yaktım. Göz gezdirdiğim gazetemde küçük bir haber dikkatimi çekti. Aklımda kaldığı kadarıyla haber şuydu: Burdur Gölü etrafında yaşayan kuşların sayıları azalmış.
Bunun üzerine Burdur’da yaşayan duyarlı insanlarımızdan bazıları bir araya gelmiş. Nesli tükenmekte olan bu kuşları koruma altına alıp sahiplenmişler. Bu haberde beni ayrıca etkileyen kuşların ismiydi. Bu kuşların ismi DİKKUYRUKTU.
Ben bugün de inanıyorum ki mesleğimiz hala ayaktaysa bunu sağlayanlar, sayıları azalsa da, tüm meslek hayatı boyunca FERTLERİN VE TOPLUMUN SAĞLIĞINI KORUMAK AMACIYLA hareket etmiş ve mağazasına giren hastasına asla müşteri gözüyle bakmamış meslektaşlarımızdır. Bugüne kadar onların sesi fazla duyulmasa bile onlar her yerde vardı. Yarın da var olacaklar. Onlar kuyruğu hep DİK TUTTULAR.
Günümüzde meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğu hastayı müşteri olarak görmektedir. Bana göre sorunlarımızın çoğu bu çarpık anlayıştan kaynaklanmaktadır. Ayaklar altına aldığımız bu mesleği tekrar hak ettiği saygın konuma yine biz yükseltebiliriz. Bunu gerçekleştirmek için de başkalarının ne yapıp ne yapmadığıyla ilgilenmeden önce kendimizi sorgulamalıyız. Bunu yaparken de samimi olmalıyız.
Yapmamız gereken, terk edilmiş eski ama doğru olan anlayışı yeniden sahiplenmeliyiz. BU YENİDEN GÖZLÜKÇÜLÜĞE DÖNÜŞTÜR. Bunu yapabilmek zor bir iştir. Bir tiryakinin sigarayı bırakması, kişinin fazla kilolarından kurtulması gibidir. Tek kelimeyle söylersek bu bir İRADE işidir. Bu başarıldığında da işte o zaman gözlükçü olmanın haklı gururunu yaşarız. Biz böyle davranırsak hasta da süreç içinde müşteri olmadığının bilincine varacaktır.
Beraber hareket etmek. Çok duyduğumuz bir sözcük. Bunun sözde kalmaması için bir yerlerden başlamalıyız ama nereden başlamalıyız derken Optisyenin Sesi sitesinde yayınlanan bir örnek gözlükçü mağazası fotoğrafı karşıma çıktı. Kalemimi bırakarak işte dedim.
TAM DA BURADAN BAŞLANMALI.
Göray UGURLU
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Okıuldan yeni mezun olmuş MESLEKTEN ANLAMAYAN BİLGİSİZ DİPLOMALI İŞTEN ANLAMAYAN İNSANLAR her meslekten olabilir bu gayet normaldir. Mesleğin yapısına göre zaman içinde BİLGİLİ VE İŞTEN ANLAR hale gelirler. İhtisasını yeni tamamlamış cerrahlar ilk ameliyat tecrübelerini hocalarının nezaretinde riskli/yaşlı hastalarda yaparlar. Eczacılık okulundan yeni mezun bir eczacıyı, bir eczanenin başına tek başına koy, ilk başta gelen reçetedeki ilaçların yerini rafta bulamaz. Bu örnekler her meslek grubu için örneklendirilebilir. AMA EĞİTİM ALMIŞ TÜM MESLEK MENSUPLARININ ORTAK BİR PAYDASI VARDIR: İSTİNALAR HARİÇ; HİÇ KİMSE MESLEĞİNİ SATMAZ, mesleğine peşkeş çektirmez. Meslekteşlarına toz kondurmaz, laf söyletmez, arkasından konuşmaz, meslektaşını küçük düşürecek söylemlerden kaçınır, hakaret etmez..vs..… Read more »
MESLEKTEN ANLAMAYAN BİLGİSİZ DİPLOMALI İŞTEN ANLAMAYAN İNSANLAR DOLU. EVET DOSTUM BU MESLEGİN TEK SORUN MESÜLMÜDÜR OLAYI ÇÖZÜM ÇOK ZOOOORR
EVET ARKADAŞLAR SİZLERE BİR SORU SORMAK İSTİYORUM. T.C SINIRLARI İÇİNDE BULUNAN DERNEK YÖNETİMİNDE BULUNAN Y.KURUL ÜYELERİNİn KAÇI İŞİNDE BAŞARILI EKONOMİK SIKINTILARI YOK VE BİZLERİ KİMLER YÖNETİYOR.
kafalar kuma gömük bir şekilde sorunu zincir mağazalar olarak görür, yazının özünün içindeki gerisindeki faktörleri değil görmek düşünemiyorsak bile vay halimize..zincir mağazaların kaç şubesinde ortakları mesul müdür değilde bizzahiti ruhsatı olan gözlükçü/optisyendir. Çalışan mesul müdürlerin işyeri politikalarına herhangi bir katkısı veya müdahalesi var mıdır? Şikayet edilen zincirleri kimse kaldırımaz..AMA MESUL MÜDÜRLÜĞE yeniden bir düzenleme gelip, kalkarsa zaten zincirler de hem olmaz hem de ortadan kalkar.. BU YÜZDEN BİR KEZ DAHA kafası kuma saplanmamış meslektaşlarımdan soruma cevapları bekliyorum..kimse yazmaz ise zaten düşünmeye ve sonrasında tartışmaya da gerek yok.. zincirlere devam, zincirler piyasaya hakim olurken boşa şikayete de devam o zaman.. ZİNCİRLERİN… Read more »
Her şeyine sağlık…!!!
Kardeşim,bu dünyada kuyruğunu dik tutanlar,maalesef hor görülür.Meslek adamı olabilmek zordur be kardeşim.Bu memlekette önce ahlak dendiği zaman,deyenlere 32 dişini gösteriyorlardı.!!!! Ne kadar gerekliymiş O GÜZEL AHLAK,zamanı gelince kıymetini anlıyoruz.SAYGILARIMLA EFENDİM……….!!!
işte şimdide BÜYÜK USTADTAN aldığımız ilhamla kendimize DİK DUR ULAN sözünü benimsetmemiz gerekir mücadele vermenin tam zamanı ve her şeyden önemlisi umudumuzu
yitirmeyip çevremizde ki bizim gibi düşünen MESLEKTAŞLARIMLA birbirimize destek olmalıyız
EY SUSKUN DUYARSIZ TEPKİSİZ MESLEKTAŞIM
HEP BU KABUKLARDA SİNMEN Mİ GEREK
ZULÜME BAŞ EĞDİN KİMDEN KORKUN
ONCA SERDEN SONRA DÖNMEK Mİ GEREK
MESLEĞİ ANDIKÇA KABARIR İÇİM NEMİ YÜZÜLDÜ SORARIM NİÇİN
SENİN BU GAFLETTEN UYANMAN İÇİN
OTUZAR OTUZAR YANMAK MI GEREK
değerli dostumuz göray beye sevgilerimle
asıl sorun bu degil ki asıl sorun atasun elegance shop vs. (:
teşekkürler meslektaşım, kalemine sağlık..bu mükemmel yazına ben de bir soru ile katkıda bulunmak ve bütün meslektaşlarımdan bu soruya cevap vererek katkıda bulunmalarını rica ediyorum.
SORU:Ülkemizde mesul müdürlükle yapılan kaç adet meslek vardır ve bu meslekler nelerdir?
NOT:Meslekleri bir bir sıralayalım, arkasından diğer soruları sorup, sizin yazınızın anafikrine bağlayacağım.
Şimdiden herkese kolay gelsin….