a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

GÖZLE İLGİLENEN FARKLI UZMANLARIN NE GİBİ SORUMLULUKLARI VARDIR?

OFTALMOLOG (GÖZ HASTALIKLARI UZMANI) Kim? Oftalmolog uzun yıllar boyunca göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde (tıbbi ve cerrahi) uzmanlık eğitimi almış bir tıp doktorudur. Türkiye’de oftalmolog olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık sınavını kazanmak ve 3 yıllık uzmanlık eğitiminin ardından girilen bir sınavla uzmanlık belgesi almak gerekiyor. Hastanelerde göz hastalıkları bölümlerinin başında oftalmologlar bulunur, […]

15 Şubat 2011 - 0:47 'de eklendi ve 1603 kez görüntülendi. A+A-

GÖZLE İLGİLENEN FARKLI UZMANLARIN NE GİBİ SORUMLULUKLARI VARDIR?

OFTALMOLOG (GÖZ HASTALIKLARI UZMANI) Kim?
Oftalmolog uzun yıllar boyunca göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde (tıbbi ve cerrahi) uzmanlık eğitimi almış bir tıp doktorudur. Türkiye’de oftalmolog olabilmek için tıp fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlık sınavını kazanmak ve 3 yıllık uzmanlık eğitiminin ardından girilen bir sınavla uzmanlık belgesi almak gerekiyor.

Hastanelerde göz hastalıkları bölümlerinin başında oftalmologlar bulunur, ama sizi uzmanlık eğitimi gören bir asistan da muayene edebilir. Ancak oftalmoloji bölümüne başvuran bütün hastaların nihai klinik sorumluluğu bu bölümdeki uzmanlara aittir.

**
Optometrist kim?

Optometrist otonom olarak oküler tetkik ve optik teknolojisi hizmetleri veren kapsamlı göz ve görme teknikleri ile gözün refraktif gücünü ölçer. Ayrıca görme kusurlarının sebeplerinin tespiti için gerekli cihazları, tetkik amaçlı ilaçları ve teknikleri kullanır, görme cihazı reçetesi düzenler, hastayı bu konuda bilgilendirir, tespit edilen kusurların gözlük, kontakt lens, diğer görme gereci ve göz egzersizleri ile düzeltilmesi hizmetlerini verir. Primer göz sağlığı pratisyeni olan optometristler, üniversitelerin optometri lisans programlarını tamamlayarak ‘optometrist’ unvanı kazanıyor. Optometri Ulusal Meslek Standardı kapsamında belirlenen teorik ve pratik yeterlilikler çerçevesinde mesleğini icra eder.

* *
Optisyen kim?

Optisyen, otonom olarak optik teknoloji ve görme fonksiyonu hizmetlerini veren, bu konuda hastayı bilgilendiren, reçete verilerine uygun görme cihazlarının seçimini, hazırlanmasını ve hastaya adaptasyonunu sağlayan kişidir. Üniversitelerin optisyenlik ön lisans programlarını tamamlayarak ‘optisyen’ unvanı kazanır. Optisyenlik Ulusal Meslek Standardı kapsamında belirlenen teorik ve pratik yeterlilikler çerçevesinde mesleğini icra eder.

* *
UZMAN HEMŞİRELER

Hastanelerin göz servislerinde görev yapan özel eğitimden geçmiş uzman hemşirelerin sayısı giderek artıyor. Gerek bu uzman hemşireler, gerekse göz servislerinde çalışarak deneyim kazanmış diğer hemşireler oftalmoloji servislerinin önemli bir bileşenini oluşturur ve birçok görevi yerine getirirler. Örneğin göz kazalarıyla ilgilenen hemşireler kornea sıyrıkları gibi basit göz sorunlarıyla ilgilenir; glokom hemşireleri göz tansiyonunu ölçer ve toplum içinde göz tansiyonu taramaları yapar; tedavi hemşireleri ise gözkapağı kistlerinin açılması gibi küçük girişimleri gerçekleştirir.Türkiye’de özel olarak göz konusunda eğitim almış hemşireler olmamakla birlikte göz servislerinde çalışarak deneyim kazanmış ve bu alanda hizmet veren hemşireler vardır.
**
ORTOPTİSTLER

Tıpta yardımcı (paramedikal) meslek dallarından birine dahil olan ortoptistler şaşılık gibi göz hareketleri sorunlarının tedavisinde uzmandır. Çalışmalarının büyük bir bölümünü bu sorunlar oluştursa da, birçok serviste ortoptistler glokom taraması, görme alanı testleri, hatta bazen oftalmik fotoğraf çekimleri yapar.

**
Mesleki ve teknik eğitim

2006’da 5544 sayılı yasa ile kurulan, kamu tüzel kişiliğine haiz idari ve mali özerkliğe sahip MYK, mesleki ve teknik eğitimin meslek standartlarına göre verilmesi için MEB ve YÖK ile işbirliği yapıyor. Ayrıca hazırlanan ulusal meslek standartlarının başta AB olmak üzere uluslararası kıyaslanabilirliğini de sağlıyor.

* *
İş ve trafik kazalarına etkisi

Pek çok ülkede, özellikle gelişmiş ülkelerde koruyucu göz sağlığı ve görme kusuru sorunlarının optisyen, optometrist ve oftalmologların koordineli çalışmaları ile çözümlendiğini söyleyen Yüksel Toksoy, şu noktalara dikkat çekti: “Gelişmiş ülkelerde yüzde 50’nin üzerinde olan gözlük kullanma oranı Türkiye’de yüzde 18-20 civarında. İş ve trafik kazaları ile eğitimde yaşanan başarısızlıkta görme kusurlarının zamanında tespit edilip giderilememesinin önemli bir payı bulunuyor. Optisyenlik ve optometri ulusal meslek standartlarının MYK’da onaylanması sonucunda mesleğin daha üst düzeylere taşınacağına inanıyorum.”

Kaynakça : İstanbul Ticaret Odası

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane ...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile 10 saat arasında görme bozukluğunu giderdiği belirtildi....

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı!

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, mucizelerinin yanında beklenmedik sorunları da beraberinde getirebiliyor....

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı ne kadar?

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteyen birçok genç için staj, kariyer yolculuğunun en önemli adımlarından biridi...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hakkı

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nasıl kullanılacak? Bilinen adıyla işçi olanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamınd...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Güneş gözlüğünüzü 2-3 yılda bir değiştirin! Güneş gözlüğünüzü 2-3 yıl...

Nasıl ki lens veya numaralı gözlüklerinizi yeniliyorsanız, g...

Kadir Gecesi Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...

2024’te fuarcılık hizmetlerine 83 milyon TL bütçe 2024’te fuarcılık hizmetl...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) 2023 yılında fuarcılık hizmetleri...

Magazin HABERLERİ
Web TV