Sgk ile ilgili bilgi ihtiyaçlarının karşılanacağını, seminerler sonunda oluşacak sorularla yanıtlarının da bilgi bankası haline getirilip, TÜRGÖK üyelerine ulaştırılacağını kaydetti. Çok sayıda uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından örnek alınıp, Türkiye geneline yayılan Sgk İzmir İl Müdürlüğü, bir çarpıcı projenin daha mimarı oldu. ‘Karanlıklarda ışık olalım’ adlı projeyle, görme engelliler için Sgk mevzuatı ve […]
04 Eylül 2011 - 23:47 'de eklendi.
Sgk ile ilgili bilgi ihtiyaçlarının karşılanacağını, seminerler sonunda oluşacak sorularla yanıtlarının da bilgi bankası haline getirilip, TÜRGÖK üyelerine ulaştırılacağını kaydetti.
Çok sayıda uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından örnek alınıp, Türkiye geneline yayılan Sgk İzmir İl Müdürlüğü, bir çarpıcı projenin daha mimarı oldu. ‘Karanlıklarda ışık olalım’ adlı projeyle, görme engelliler için Sgk mevzuatı ve uygulamaları CD’ye okunarak, ‘Sesli kaynak’ hazırlandı.
Çok sayıda uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından örnek alınıp, Türkiye geneline yayılan Sgk İzmir İl Müdürlüğü, bir çarpıcı projenin daha mimarı oldu. ‘Karanlıklarda ışık olalım’ adlı projeyle, görme engelliler için Sgk mevzuatı ve uygulamaları CD’ye okunarak, ‘Sesli kaynak’ hazırlandı. İl Müdürü Mustafa Keskin, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu sosyal güvenliğin sosyal sorumluluk projesi” dedi.
Proje fikri, yüksek lisans eğitimi alan 20 yöneticiden biri olan Hukuk Servisi Şefi Meral Dokumacı’dan çıktı. Dokumacı, görme engellilerin yararlanabileceği, Sgk ile ilgili Braille alfabesiyle yazılmış herhangi bir dökümanın bulunmadığını gündeme getirdi, bu ihtiyaca yönelik proje önerisinde bulundu. Sgk İl Müdür Yardımcısı Murat Saygı koordinatörlüğünde girişimlerde bulunuldu, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ile işbirliğine gidildi. 4 bin üyeli Kütüphanenin yetkililerinin destek vermesi üzerine proje ‘Kabartma kitap’ ve ‘Sesli kitap’ olarak, görme engelli ilköğretim çağındaki çocuklara SKG’yı tanıtmak, işçi- işverenler ile hukuk fakültesi öğrencileri ile avukatlara iş kanunları, Sgk uygulamaları hakkında bilgi verip rehberlik etmek üzere şekillendirildi.
SGK PERSONELİNE SES EĞİTİMİ VERİLDİ
Proje için gönüllü olan Sgk personeli arasından seçilenlere ses eğitimi verilip, kayıt için stüdyoya alınırken Murat Saygı şunları şöyledi:
“Projemizin amacı Türkiye’de yaşayanların yanı sıra, yurtdışında yaşayıp da Türkçe bilen görme engellilerin Sgk kanun ve mevzuatı hakkındaki yazılı kaynaklara erişimini kolaşlaştırmak, mevzuatımız konusunda bilgi bankası oluşturmak ve görme engellilerin eğitimleriyle sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak. Gönüllü kurum personelimizin çalışmaları sonucu gerçekleştirilen ve tüm geliri TÜRGÖK’e bağışlanacak projemiz çeşitli meslek grupları, kurum ve kuruluşlara tanıtılarak sponsor desteği sağlandı. Projemize ilk olarak kurum yöneticilerimizin yazdığı, ilköğretim çağındaki çocukların sosyal güvenlik hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla hazırlanmış hikaye kitaplarımızdan başladık. İzmir’dekilerin yanı sıra Muğla’da kaybettiğimiz Sgk İl Müdürü Naci Şahin’in de yazdığı kitaplar sesli kitap haline getirildi. Sesli hikaye kitapları, TÜRGÖK kanalıyla ilköğretimde okuyan görme engelli öğrencilere dağıtılmaya başlandı. Ses eğitimi verilen gönüllü personelimiz şimdi mevzuatımızı, il müdürlüklerinde vatandaşlara dağıtılan broşürleri seslendiriyor. Bu arada da görme engellilerin ellerinin altında yazılı doküman olarak bulundurabilecekleri kabartma kitaplar da hazırlIyor. ”
GÖRME ENGELLİ HUKUKÇULARA SEMİNER
Saygı, Türkiye genelindeki tüm barolardan isimleri belirlenen görme engelli avukatlar ile hukuk fakültesi öğrencilerinin 20- 21 Eylül tarihlerinde düzenleyecekleri eğitim seminerine davet edildiklerini de söyledi. Saygı, Bu eğitim semineriyle, görme engelli hukukçu ve hukukçu adaylarının Sgk ile ilgili bilgi ihtiyaçlarının karşılanacağını, seminerler sonunda oluşacak sorularla yanıtlarının da bilgi bankası haline getirilip, TÜRGÖK üyelerine ulaştırılacağını kaydetti.
Sgk İl Müdürü Mustafa Keskin de, Türkiye’de ilk kez bir kurumun bağlı olduğu yasa ve mevzuatını görme engelliler için sesli ve kabartmalı kitap haline getirdiğini vurguladı. Keskin, “Bu proje ile görme engelliler sigortalıysa haklarını, işverense sorumluluk ve yükümlülüklerini öğrenebilecek. Mevzuat ile ilgili değişiklik söz konusu olduğunda bu değişiklikler de aynı şekilde görme engellilelere sunulacak. Bu sosyal güvenliğin sosyal sorumluluk projesi” dedi. – İzmir
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
Bilgi ve paylaşımınız için Tşkr