Türkiye’de sağlıklı bir veri çalışması olmadığı için halkımızın üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi değiliz.
22 Mayıs 2018 - 19:15 'de eklendi.
Sayın Erol Harbi yürümeye başladı; İstanbul Ankara arasında omuzlarında mesleki sorunların ağırlığı ile.
Bu yolculuk hakkında ne düşünürsünüz bilmiyorum fakat bence sağlık ile ilgili gerçeklerin duyurulabilmesi için tarihi bir fırsat.
Öncelikle kontak lensi inceleyelim. Kontak lens kullanımının yol açabileceği sorunlar hakkında Türkiye’de sağlıklı bir veri çalışması olmadığı için halkımızın üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi sahibi değiliz.
Avrupa’da yapılan çalışmalarda kontak lensin batma, neovaskülerasyon, yabancı cisim duyarlığı, yanma, korneal ödem, Korneal epitelyal defekt, konjüktivitis, korneal inflitrat, oküler yangı, korneal distorsiyon, göz kuruması, keratitis, büyük kabartılı konjuktivitis, korneal ülser, akıntı, kaşıntı, korneal opasite, bulanık görüntü ve irritise neden olduğu konusunda veriler var.
Türkiye’de resmi makamlar birçok komplikasyona neden olacak kontak lensin 5193 SOHK’un yasaklamasını dikkate alarak ehliyetsiz kişi ve kurumlar tarafından satılmasını engellemektedir. Buna rağmen internet üzerinde yapılan satışlara devam edilmektedir.
Dünya üzerindeki Körlüğün %80 i önlenebilir körlüktür. Erken teşhis ve sürdürülebilir bir tedavi için göz muayenesi ihmal edilmemesi gereken bir zorunluluktur. Yine pazarda ve internet üzerinden hazır yakın gözlüğü satışı da yapılmaktadır. Hazır yakın gözlüğü bu yolla temin edildiğinde:
A) Muayeneye gitme sürecini bay pas ettiği için hazır okuma gözlükleri başta glokom (göz tansiyonu) ve makula dejenerasyonu olmak üzere körlük sebebi olacak rahatsızlıkların teşhisine engel olmaktadır.
B) Normal bir reçete olmaksızın hazır gözlük alanlar büyük gösteren gözlükleri tercih ettikleri için göz daha büyük görme konforunu talep ettiğinden, adisyon değerlerinin erken büyümesine neden olur. Ayrıca internette ucuz diye alınan gözlükler çevre ve insan sağlığı dikkate alınmadan kullanılan hammaddelerden dolayı göz ve ciltte ciddi sorunlar yaşatmaktadır. Bu nedenlerle 5193 SOHK’un yasaklamasını dikkate alarak bunların satışı engellenmelidir.
Ozon tabakasındaki delik dünyamıza ulaşan UV oranının artmasına neden olmuştur. UV’nin zararlarına karşı kullanılan güneş gözlüğü önemli bir sağlık gereci olmasına rağmen ona da gerekli özen gösterilmiyor.
a) Güneş gözlüğü cam ve çerçeve olarak optik değerlere sahip gözlüklerle aynı statüde olmalı, çünkü aynı amaç için kullanılıyorlar.
b) UV’İ yüksek oranda absorbe etmelidir.
c) Çerçeveler özellikle yaz aylarında kullanıldığı için vücut salgılarından daha fazla etkilenecektir. Kaplama ve hammadde çevre ve insan sağlığına uygun ürünler kullanılmadır.
d) Yüz anatomik yapısına uygun olmalı. Temas ve denge noktaları baskı uygulayıp cilt altı doku ve kıkırdak yapıya zarar vermemelidir.
e) Kullanıcı göz ölçüleri ve güneş gözlüklerinin camları optik hesaplamalara uygun olmalı, prizmatik etki ve olumsuz görüntüle neden olmalı.
f) Kullanıcının meslek, sosyal hayatı ve yaptığı sporlara uygun renk, kaplama ve dizaynda olmalı.
Bu olgular dikkate alınmadan kullanılan güneş gözlükleri zarar verir.
Sayın Harbi’nin başlattığı yürüyüş sesimizi duyurabilmek için bir fırsattır. Böyle bir mecra yakalandığına göre tüm kamuoyuna bunları duyurmalıyız. Yürüyüşü desteklemeli ve içinde yer almalıyız.
Turgut Çakar.
Göz hastalıkları alanında uzmanlığıyla tanınan değerli mesle...
Fransa’da göz sağlığı alanındaki yetki sınırlarına dair tart...
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...
Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...
Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...
Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...