Bilindiği üzere basında sıkça doktor şifreleri çalınarak pahalı ilaçların usulsüz yollarla reçete edilmesi haberleri çıkıyor.
17 Kasım 2015 - 12:29 'de eklendi.
Sosyal Güvenlik Kurumu bu tür durumların yaşanmaması için 1 Ocak 2016’da zorunlu e-imza uygulamasını hayata geçirmeyi planlıyor.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, e-reçetelerde güvenlik açığı olduğunu belirterek, “Güvenli Elektronik imza suistimallerin önüne geçecektir” dedi.
Saydan, şu an sadece şifre ile sisteme giriş yapılabildiğini ve doktorların şifresini ele geçirenlerin kolaylıkla sahte reçete oluşturabildiğini kaydetti. Saydan, “Doktorların e-reçete yazarken kullandıkları şifrelerde sorunlar yaşanıyor. Bu şifreler yanlış kişilerin eline geçmekte ve suistimallere yol açmaktadır” dedi.
Saydan mevcut durumda aile hekimlerinin % 40 ‘ını e- imzaya geçtiğini; devlet , üniversite ve özel hastanelerin ise henüz e-imza ‘ ya geçmediğini söyleyerek, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“1 Ocak 2016’da SGK ile anlaşmalı tüm sağlık kuruluşlarının zorunlu olarak e-imza sistemine geçmesi suistimallerin önüne geçecektir. Elektronik imzaya geçişle, e-imza cihazının klavyeden girilen basit şifrelere göre çalınma ve ele geçirilme riski düşecek ve cihazın koruma hassasiyetinin artmasıyla sorunlar azalacaktır.”
E-İMZA SORUMLULUĞU DOKTORA VERECEKTİR
Saydan, eczacıların mağdur edilmesine değinerek, “Eczanelerimize gelen her reçetede, doktora ulaşıp bu reçeteyi siz mi yazdınız diye sorma imkanımız yok” diyerek şöyle devam etti:
“Ele geçirilmiş şifrelerle doktor tarafından yazılmamış e-reçetelere göre ilaç veren eczaneler mağdur ediliyor ve sorumlu tutuluyor. Bizlerin tek görevi; 7 gün 24 saat reçeteleri ile gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını vermek. Biz kriminal polisleri değiliz. Ayrıca insanların kimlik kontrollerini yapma, ibraz edilen bilgi ve belgenin sahteliğini ayırt etme yeteneğine ve bilgisine sahip değiliz. Bizler sadece eczacıyız.
Eczanemize gelen her reçete için, reçeteyi yazan doktora ulaşıp, “bu reçeteyi siz mi yazdınız’ diye sorma imkanımız olmadığı gibi böyle bir sorumluluğumuz da yok.”
Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu tür suistimallerin yaşanmaması için SGK tarafından ilk etapta güvenli elektronik imza ile e-reçete yazılmasının sağlanması ve 1 ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olması çok güzel bir başlangıç olacaktır. Sonrasında ise “akıllı sağlık kartı” uygulamasına geçilmesi gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz.”
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...