Devlet, Sektörümüz Reklamlarına nasıl bakıyor? Bu konuda 81 il valiliğine yazdığı Genelgeyi aşağıda okuyabilirsiniz. Bakanlık Genelgesi “Reçete ile satılan optisyenlik ürünleri hakkında kampanya yapılamaz.” diyor. TC SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.10.0.TSH.0.15.00.06/134-99 Konu: Optisyenlik Müesseselerinin faaliyetleri hakkında 24740 31.08.07 ……………………..…… VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) […]
24 Şubat 2011 - 13:51 'de eklendi.
Devlet, Sektörümüz Reklamlarına nasıl bakıyor? Bu konuda 81 il valiliğine yazdığı Genelgeyi aşağıda okuyabilirsiniz. Bakanlık Genelgesi “Reçete ile satılan optisyenlik ürünleri hakkında kampanya yapılamaz.” diyor.
TC
SAĞLIK BAKANLIĞI
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.10.0.TSH.0.15.00.06/134-99
Konu: Optisyenlik Müesseselerinin faaliyetleri hakkında
24740 31.08.07
……………………..…… VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
İlgi : a) 13.09.2005 tarihli 12801 sayılı yazımız.
b) 15.05.2006 tarih ve 7343 sayılı yazımız.
Son zamanlarda, Bakanlığımıza optisyenlik müesseselerinin tabelaları, vitrinlerdeki reklam ve ilanlar ile basına verilen reklamlar ve denetim konusunda sıkça şikayetler aksetmektedir.
Bu çerçevede;
1) İlgi (a) sayılı yazımızda optisyenlik müesseselerinde birliği sağlamak, halkın yanlış anlamasına veya algılamasına sebebiyet vermemek için müesseselerin tamamında kanuni ifadeyle, optisyenlik, optik veya gözlükçü ibarelerinden birinin yer aldığı unvanların kullanılması gerektiği bildirilmiş idi.
Müesseselerde kullanılan unvanlar optik veya gözlükçü şeklinde kullanılmalıdır. Halkın yanıltıcı ( gözlükevi, gözlükhane, market,lens merkezi gibi) isimler kullanılmamalı ve şirket faaliyetleri tabelalara yazılmamalıdır.
2) İlgi (b) sayılı yazımızla gönderilen denetleme formuna istinaden;
a) Rutin denetimlerin yılda iki defa yapılması,
b) Denetleme sonuçlarının bir örneğinin Teftiş ve Denetim defterine yapıştırılması.
c) Üst üste iki denetimde, denetim formu ile yerinde bulunmadığı tespit edilen mesul müdürlere Kanun’un 15 inci maddesindeki cezai müeyyidenin uygulanması,
d) Mesul müdür müessesede değilse, gelebileceği en kısa sürede (örneğin, orta büyüklükteki bir il için bir saati, Büyükşehirlerde en fazla iki saati geçmemelidir. )müesseseye gelmesinin sağlanması, aksi takdirde işlem yapılması,
e) Müessesede yapılan denetimde belirtilen eksikliklerin giderilmesi sadece rutin denetimlere bırakılmayıp, kısa bir süre sonra (1 hafta-10 gün- 1 ay içinde) tekrar denetlenerek, tutanak tutulması veya denetim formu ile tespit edilmesi,
f) Yeni açılan ve Optisyenlik Müessese Ruhsatnamesi düzenlenen müesseselerin kısa bir süre sonra tekrar denetlenmesi,
g) Gözlük montajlarının müessesede yapılıp yapılmadığı hususuna özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
3) Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 24 üncü maddesi gereği; “ optisyenlik müesseseleri; insanları yanıltıcı, paniğe sevk edici, yanlış yönlendirici veya optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabete yol açacak şekilde yazılı basın, televizyon, radyo veya diğer yayın araçları yolu ile tanıtım ve reklam yapamazlar. Yapılan reklamların nitelikleri serbest piyasa ve rekabet kurallarına yakışır ve uygun olmalıdır.
Optisyenlik mesleğini icra hak ve yetkisini haiz olanlar, kendilerini tanıtan ve müesseselerini belirten adreslerinin bulunduğu kartvizitler bastırabilirler. Müessese vitrininde sadece faaliyeti ile ilgili bilgiler ve anlaşma yapılan kurumların isimleri belirtilebilir.
Optisyenlik müessesenin vitrininde mesleki faaliyete ilişkin bilgiler dışında satışa sunulan mal ve hizmetlerin satış teknikleri ve pazarlamasına yönelik herhangi bir bilginin bulunamayacağı, reçete ile satılan optisyenlik ürünleri hakkında da kampanya yapılamayacağı, ancak güneş gözlüklerinin tamamen ticari bir olgu içersinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Reklamlar ile ilgili hususlara aykırı hareket eden müesseselerle ilgili bir durumun tespiti halinde gerekli cezai işlemlerin yapılabilmesini teminen konunun belgeleriyle ve Müessese Ruhsatnamesinin fotokopisiyle birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanlığına (Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü) intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlara azami titizlik gösterilerek, internet WEB sitesindeki Optisyenlik Ruhsat Kaydı Programınında güncelleştirilmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Dr. Fehmi AYDINLI
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı
DAĞITIM :
81 İl Valiliği
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
sayın optisyeninsesi.com yöneticileri;
sitenizi dikkatla izliyor ve sizleri tebrik ediyorum.şu an diğer tüm siteler off, sizin siteniz on.. ama bu haber yanlış..tarih 31.08.2007, birim temel sağlık hizmetleri genel müdürlüğü…şu an tarih 2011..ve bizden sorumlu olan birim eczacılk genel müdürlüğü….. bizi bundan böyle ve sonrası bağlı bulunduğumuz genel müdürlük açıklamaları bağlar….lütfen bu yazıyı kaldırın ve kafalar karışmasın..en azından bağlı bulunduğumuz genel müdürlüğe ayıp olmasın…