ARAÇLARDA CAMLARA TAKILAN KOYU RENK FİLMLER MUTLAKA SÖKÜLMELİ…
30 Kasım 2017 - 22:10 'de eklendi.
Gündüz vakti hava açık veya güneşli iken koyu renk güneş gözlüğü ve koyu renk cam filmi sorun olmaz hatta görece bir fayda bile sağlar.
Gözün kamaşmasını önler. Kontrastı artırarak net görmeyi kolaylaştırır. Gözün fazla ışıktan kaynaklanan stresini azaltır.Fakat akşamın alaca karanlığında veya gece karanlığında bu avantajı hayati tehlike yaratan bir dezavantaja dönüşür.
Optik bilimde şeffaf cismin ışığı azaltma oranı yüzdelerle ifade edilir.
Örneğin : Orta koyulukta füme,yeşil, kahverengi veya diğer renklerden bir kaplama yapılan gözlük camı veya otomobil ön camı takriben % 50 ışığı azaltır.
Biraz daha koyusu % 65 oranında ve en koyusu %85 e kadar gider. % 85 koyuluktan fazlası, ışığı cisimleri görmeyecek kadar azalttığından pratikte pek kullanılmaz.
Sadece dağcıların karlı ortamlarda kullandığı %92 ışık filtresi yapabilen aynalı gözlük camları bir istisnadır.
Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde % 15 in üzerinde renk ihtiva eden gözlük camlarının gece araç trafiğinde kullanılması ( aynı oranda görüşü azalttığı için) yasaktır.
% 15 Renk belli belirsiz bir renk olmasına rağmen az ışıklı gece karanlığında ciddi görüş kaybı demektir.
Cam filmlerinin genellikle %50 koyulukta renklerden başladığı düşünülürse gece karanlığında yaratacağı görüş kaybı % 50 civarındadır.
Bu orandaki görüş kaybı yarım körlükle eşdeğerdir. Yani kişinin görme kalitesi bir görme kusuru varmışçasına yarı yarıya azalmıştır.
Aracın en az 50 km hızla seyrettiği düşünülürse bu görme yetersizliğinin ne kadar hayati bir tehlike yarattığı hayal edilebilir. Büyük bir olasılıkla bir modaya dönüşen cam filmi kaplatma işlemi yaptıran kişiler bu bilimsel gerçeği bilmiyorlar. Bilseler bu riski göze almazlardı.
Ayrıca araçlarının bütün camlarını cam filmi kaplatan kişiler trafikte seyreden diğer araçlar içinde ön, arka, yan görüşlerini engelleyerek de tehlike saçıyorlar.
Bu tür araçların arkasında bulunan sürücüler camlardan ön tarafta seyreden trafiği göremiyorlar. Dolayısıyla bu tür araçlar trafikte kör alanlar yaratarak yol güvenliğini de tehlikeye sokuyorlar.
AB diyor ki ön ve yan camlarda renk kaplaması yüzde 70 güneş ışığının geçişini sağlayacak şekilde yapılmalı. Yani en fazla % 30 koyuluk ta bir cam filmi önerilebilir.
Buna göre bir serbestlik sağlanacak. Bu da 2 yerde denetlenecek; bir trafikte, ikincisi muayene istasyonlarında.
Başlangıçta başka kaygılarla yasaklama getirilen cam filmleri bütün toplum için bir tehlike kaynağı haline gelmiş bulunuyor. Yasaklamanın sürmesi gerekiyor.
RIFAT KAYIN/ Ecz.Opt.
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...
Değerli hocam,
açıklamalarınız için teşekkür eder, sektör bilgilerinizi bu mesleğe gönül vermiş biz gençlerle paylaşmanızı dilerim. Teşekür ederim