Laboratuvar ortamında: Beyin dokusu üzerinde Göz üretildi. Laboratuvar yapımı mini beyinler kendi ‘gözlerini’ büyütüyor.
05 Temmuz 2023 - 14:58 'de eklendi.
Yeni bir araştırmaya göre, bilim adamları yakın zamanda kendi “gözleri” olan mini beyinler geliştirdiler.
Organoidler, bilim adamlarının laboratuvarda kök hücrelerden büyütebilecekleri organların minyatür versiyonlarıdır veya vücuttaki herhangi bir hücre tipine olgunlaşabilen hücrelerdir. Daha önce bilim adamları, insanlar gibi ağlayabilen minik kalp atışları ve gözyaşı kanalları geliştirmişlerdi. Bilim adamları, erken doğmuş bebeklerinki gibi beyin dalgaları üreten mini beyinler bile geliştirdiler.
Şimdi, bir grup bilim adamı, gerçek muadillerinde olmayan bir şeye sahip olan mini beyinler yetiştirdi: “optik kaplar” adı verilen ve retinaya yol açan bir dizi göz benzeri yapı – gözün arkasında oturan ve retinayı içeren doku. Bir açıklamaya göre ışık algılayan hücreler.
Retina görüntüleri görmek için optik sinir vasıtasıyla beyne sinyaller gönderir. Düsseldorf Üniversite Hastanesi’nde araştırmacı olan kıdemli yazar Jay Gopalakrishnan, “Beyinde, retina ganglion hücrelerinin sinir lifleri beyin hedefleriyle bağlantı kurmak için uzanıyor, bu daha önce bir in vitro sistemde hiç gösterilmemiş bir durum” dedi. (Ganglion hücreleri, doğrudan beyinle iletişim kuran retinanın iç yüzeyinde bulunan nöronlardır)
Daha önce, araştırmacılar optik kapları laboratuvarlarda ayrı ayrı yetiştirmişti, ancak açıklamaya göre bu optik kapları beyin organoidlerine entegre eden ilk çalışma.
Gopalakrishnan ve ekibi, optik kaplarla mini beyinler oluşturmak için kök hücreleri nöral dokuya dönüştürmek için daha önce geliştirdikleri bir tekniği uyarladılar. Kök hücreler mini beyinlere dönüştüğünde, organoidler optik kaplar oluşturdu. Açıklamaya göre, optik kaplar 30 gün gibi erken bir tarihte ortaya çıktı ve 50 gün içinde olgunlaştı, açıklamaya göre retinanın insan embriyosunda nasıl geliştiğine benzer bir zaman dilimi.
Toplamda, araştırmacılar 314 mini beyin oluşturdu ve bunların %72’si optik kap oluşturdu. Organoidler, açıklamaya göre, ışığa tepki veren aktif nöron ağlarını oluşturan farklı tipte retina hücreleri içeriyordu. Organoidler ayrıca lens ve kornea dokusunu oluşturdu.
Küresel lüks gözlük sektörünün önemli oyuncularından Kering ...
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), optisyenlik müesseselerine y...
Ürün Takip Sistemi kapsamında gözlük çerçevelerine verilen 5...
Gözlük sektörü açısından bakıldığında, bu tür kaçak ürünleri...
Optisyenlik artık bir meslek garantisi sunmuyor. İki yıl sür...
Danimarkalı Design Eyewear Group (DEG) tarafından satın alın...
Görme teknolojilerinde devrim niteliği taşıyan bu gelişme, h...
Türkiye, ocak-nisan döneminde toplam 2 milyon 935 bin 699 ad...
Şirket, dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren bu yenilik...
Eğitim olanaklarının geliştirilmesi ve gözlükçülerin sağlık ...