a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Ayıptır, Günahtır

Bu yapılanlar ve bütün çabalar perakende ve toptan tedarikte tekel oluşturma çalışmalarıdır. 10 sene önce başlayan ÇİN istilası Dünya’da tüm sektörleri etkilemiş belirli bir ucuzlama sağlamıştır. Hatta bazı sektörlere rekabet edemedikleri için kilit astırmıştır. Çin’den önce kapalı ekonomi içerisinde, rekabet olmadan kolaylıkla ve pahalı olarak çerçeve satan üreticilerimiz, Çin’den sonra adeta sudan çıkmış balığa döndüler. […]

11 Eylül 2012 - 19:47 'de eklendi ve 1825 kez görüntülendi. A+A-

Ayıptır, Günahtır

Bu yapılanlar ve bütün çabalar perakende ve toptan tedarikte tekel oluşturma çalışmalarıdır.

10 sene önce başlayan ÇİN istilası Dünya’da tüm sektörleri etkilemiş belirli bir ucuzlama sağlamıştır. Hatta bazı sektörlere rekabet edemedikleri için kilit astırmıştır.

Çin’den önce kapalı ekonomi içerisinde, rekabet olmadan kolaylıkla ve pahalı olarak çerçeve satan üreticilerimiz, Çin’den sonra adeta sudan çıkmış balığa döndüler.

Çin’den önce derneklere, fiyatlara, piyasanın işleyişine müdahale etmediler, çerçeve fiyatları arttıkça onlarda sattıkları ürünlerin fiyatlarını artırdılar.

Çin’in optik sektörüne girmesiyle birlikte eski satışlarını ve karlılıklarını kaybeden tedarikçilerimiz perakendeci meslektaşlarımızı da mağdur eden birçok icraata imza attılar.

•Kota getirdiler, ürünler İtalya, Bulgaristan üzerinden ülkemize girdi. Kotayı kaldırdılar.
•Provizyon sistemi,
•Garanti belgesi,

Garanti belgesi uygulamasında da arzu edilen sonuç elde edilemedi. AB ülkelerinde olmayan, Garanti belgesi uygulaması gözlükçülere büyük mağduriyetler yaşattılar.

•Sektöre sesleniş gibi süslü sözler yazılar etkili olmadı.

• 5 sene önce çerçeve başına 3 dolar fon uygulaması başlattılar. Avrupa’nın Çin i olacağız dediler.

Perakendeci gözlükçüleri, haksız kazanç sağlıyorlar diye karalamaya başladılar. 1 dolara alıp 40 TL ye devlete sayıyorlar diye ulusal basına açıklamalarda bulundular.

Fon uygulaması ile Çin’ le rekabet edebileceklerini, istihdam ve ihracat yapabileceklerini iddia ettiler. Bizlerin sektörü kayıt dışına iter, endişelerimizi uyarılarımızı dikkate almadıkları gibi vatan haini ilan ettiler.

Karekod uygulaması için İstanbul’a yaptığımız toplantıda, Hava alanından, toplantıya getirene kadarki kısa süre içerisinde, TC Sağlık Bakanlığı yetkililerine sektörde %50 kayıt dışı ürün dolaştığını söylediler. Bizleri Bakanlık yetkilileri ile yaptıkları ikili görüşmelere sokmadılar. Ertesi gün tekrar toplantı talebimizi de kabul etmediler.

(Fon uygulamasını neden kaldırmıyorsunuz? )

SGK’ na  JURNAL

1 Temmuz 2012 de karekod uygulamasına geçildi.

Bu uygulama ile kayıt dışı, sahte, kalitesiz, standart dışı ürünlerin bedelleri ödenmeyecek, istismar haksız kazancın önüne geçileceğini söylediler.

SGK nun Uygulama geçmeyi planladığı karekod uygulaması ile ilgili, görüşlerimizi tereddütlerimizi, çekincelerimizi ve önerilerimizi SGK ‘na yazılı rapor ettik.

Envanterimizdeki tedarikçisi üreticisi aktif ürünlerin TİTUBB kayıt ve girişlerini tedarikçilerin yapması gerekirken, SGK perakendeciler bizden satın aldıklarından fazla karekod istiyorlar diye yine optisyenlik müesseselerini yine jurnalleyerek, 50–100 tedarikçinin yapacağı işlemi, 5000 gözlükçüye ihale ettiler.

Meslektaşlarımız, ramazan ayından bir şey anlamadılar. Üstüne üslük giriş ve kayıt işlemleri için ciddi paralar ödediler. Şifreleri gelmeyen Temmuz reçetelerini hala sonlandırmamış arkadaşlarımız mevcut. Daha uygulama başlayalı bir ay oldu.

Temmuz ayı içerisinde sessiz kalan tedarikçiler daha henüz nefes almaya çalışan arkadaşlarımızı yine ispiyonladılar.

Ayıptır, Günahtır.

Optisyenlik müesseseleri sizlerin yazboz tahtanız ve oyuncağınız değildir.

Siz kendinizi yukardan aşağı düzeltirseniz,  tüm sektör de düzelir.

Yaptıkları çalışmaları mesleği geleceğe taşıma adına yürüttüklerini söylüyorlar. Kocaman bir palavra …Çin den önce neredeydiniz?

Bütün bu çabalar ve yapılanlar perakendede ve toptan tedarikte tekel oluşturma çalışmalarıdır.

Taylan KÜÇÜKER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi

Şubat ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(12 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

12 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Numan Hocaoğlu
Numan Hocaoğlu
13 Eylül 2012 11:57

Kıymetli Taylan başkan, Her zamanki gibi düsunce ve fikirlerinizi acik yureklilikle beyaninizdan dolayi oncelikle tebriklerimi iletiyorum. Bazi meslektaslarimin,dusunceleriniz ( ÇİN) ile ilgili yorumlarina katılmam mümkün degil.. Kooperatif ile ilgili de herkes kendi istigal alani ile uğraşsın. 1982 de almis oldugum. “gozlukculuk ruhsatimi yillarca,kendi ortagi oldugum sirkette dahi kullanmadim”. Ben ithalat yaptigim muddetce de kendime ait bir optisyenlik magazasi acip, kullanmam. İthalat Dünya’nin gerçegi. İthalati yapmamak icin kuru siki palavra değil, rekabet gücünü artırıcı önlemler üzerinde yoğunlaşmak gerek.bu ithalat konusunda, Yorum yapan arkadaslara sunu hatirlatmak isterim. Yıllar once Italya’da kapisindan iceri giremedigimiz fabrikalar su anda metruk ve virane bir gorunumde bulunuyorlar.… Read more »

Taylan KÜÇÜKER
Taylan KÜÇÜKER
13 Eylül 2012 15:04

Sayın hocaoğlu ,
Yorum katkı ve eleştirileriniz için çok teşekkürler .

Göray Uğurlu
Göray Uğurlu
13 Eylül 2012 19:02

Sayın Hocaoğlu,
Sektörümüzde kooperatifin ne kadar önemli ve gerekli olduğu konusunda sizinle tartışmayacağım. Ancak Ali Usta arkadaşın, yerli üretimin güçlendirilmesi gerektiği konusunda yazdıklarından niye bu kadar rahatsız oldun? Bende bunu anlamadım. Ali arkadaş hiç ithalat yapmayalım demiyor ki. Ülkemizin kalkınması için yerli üretim şarttır diyor. Amerika, Japonya ve Kore örneği vererek.

ali usta
ali usta
12 Eylül 2012 15:22

Arkadaslar yapmayin etmeyin, su an Amerika bile cin urunlerine karsi koyuyor, olimpiyatlarda cin uretimi Ralph Lauren kullanildi diye butun Amerika ayaklandi ve Made in America urunlerine muthis destek yapiyor.. Turkiyede uretim her konuda ilerlemeli, ucak olur , araba olur, gozluk olur..
Korede hyundai halk destekledigi icin, japonya toyota halk destekledigi icin buyuk firma oldular.. lutfen arkadaslar, yerli uretim mallarin yerine cin mallarina koyarak sadece kar marji odakli bir optisyenlik anlayisindan uzak duralim. bu sadece ulkemizi geriye goturur, kisa vadede kazansak da uzun vadede tum sektorlerde disa bagimli hale gelerek yine biz veya cocuklarimiz kaybedecekler.. nasil boyle yorumlar yapabiliyorsunuz sasiyorum acikcasi..

hamdi selvi
hamdi selvi
12 Eylül 2012 17:52
Reply to  ali usta

SAYIN ALİ USTA gözlükçü veya tedarikçi mi olduğunuzu bilmiyorum açıkçası yorumlarınızdan böyle anlıyorum tedirginliğinizi varsa hep beraber oturup bilmediğimiz sorunları hep beraber paylaşalım görüşmek dileğiyle OLASILIKLAR İÇİNDE YAŞAMA BAKMAK düşünsenize kaç yaşınıza kadar hep alışkın olduğumuz bir yaşam tarzımız vardı endişe duyma alışkanlığımız YAŞAMIMIZA büyük bir farkındalıkla BAKALIM ve yaşamdaki yerimizi görüp nereye gitmek istediğimize dair YENİ hedefler koyalım bunda ŞAŞILACAK veya ben yapamıyorum olumlu düşünemiyorum başaramıyorum diyecek BİR DURUM YOK kararlı olmanız NE İSTEDİĞİNİZİ bilmeniz inancınızı korumanız güvenmeniz yaşamınızı tablodaki yerinizi GÖRMENİZ için emek vermeniz çok ÖNEMLİDİR unutmayın ki korkular ve endişeler sadece geçmişin zihninizin size yapmış olduğu HATIRLATMALARDIR… Read more »

ali usta
ali usta
13 Eylül 2012 02:19
Reply to  hamdi selvi

sayin hamdi bey dediklerinizde hakli olabilirsiniz ama bu sitece soylenen veya aciklanan her yaziyi dusunmeden savunamam, belki milliyetci diyebilirsiniz. belki de geri kafali diyebilirsiniz ama ben gelisimin uretmeden olacagina inanamiyorum. uretmeden bir toplum gelisemez, fikirler uretecegiz ve gelisecegiz. saygilarimla..

hamdi selvi
hamdi selvi
13 Eylül 2012 16:10
Reply to  ali usta

sayın ali bey beni inşallah yanlış anlamadınız fikirleriniz ve fikirlerimiz oluştukça hep beraber doğruyu belirleriz bir arada tartışırız doğru yanlışları doğruyu bulmak için
ali bey dostum benim yazımda sizi üzecek kelimeler yazmadığımı zannediyorum
siz biz hepimiz beraberiz saygılarımı sunarım

mutlaka bir araya gelip fikir ayrılıklarını hep beraber olursak temizleriz ve yanlışı ortadan kaldırırız

Taylan KÜÇÜKER
Taylan KÜÇÜKER
12 Eylül 2012 12:29

Bugün tedarikçilerin iddia ettiği gibi bir kayıt dışılık varsa bunun sebebi, tedarikçilerin uygulamaya koydukları çerçeve başına 3 dolar fon uygulamasıdır. Yarattıkları bu defakto durumdan şimdi tedarikçilerin şikâyetçi olması gözlükçüleri sorumlu tutması şaşırtıcı bir paradokstur. Bu aşamada bizlere düşen görev, geleneksel mağazaların hak ve menfaatlerini savunan meslek kuruluşlarına, var olan kooperatiflerine sahip çıkmaktır. Yeni kooperatifler tesis etmek ve desteklemektedir. SGK tarafından yeni bir uygulama başlatılmış henüz emekleme aşamasındadır. Elbette aksayan eksik yönleri olacaktır. Daha bir ay geçmeden perakendeciyi ilgilendiren bir konuda tedarikçilerin SGK başvurması şık olmamıştır. Varsa eksik gördükleri düzelmesini istedikleri aksaklıkları, meslek kuruluşları ile istişare ederek kuruma birlikte başvurmaları doğru… Read more »

YILDIRIM OPTİK
YILDIRIM OPTİK
12 Eylül 2012 11:27

BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI YUTAR DÜŞÜNCESİNE KARŞI YAPMIŞ OLDUĞUNUZ BU YERLİ VE İSABETLİ GÖRÜŞLERİNİZDE HEM FİKİRİZ SAYIN HOCAM SAYGILAR HÜRMETLER….

Neşat
Neşat
12 Eylül 2012 11:11

değerli hocamın yazdıklarına katılmamak elde değil .
hocamıızın sarf ettiği sözlerin üstüne ancak sunu söyleyebilirim ne yapmak gerekse yapılsın hangi adım atılacaksa atalım.

hamdi selvi
hamdi selvi
12 Eylül 2012 09:40

HAKKLI MÜCADELEYİ DESTEKLİYORUZ
son günlerde gözlükçünün üzerinde oynanan oyunlara karşı DİKKATLİ olunması gerekiyor
yaşanan son gelişmeler gelinen nokta itibarı ile kaygı verici bir boyuta ulaştığını görüyoruz
KESİN OLAN GERÇEK ŞUDUR GÖZLÜKÇÜLERE ZÜLÜM YAPILDIĞI KESİNDİR
zulüm gören MESLEKTAŞLARIMINDA zülme karşı DİRENME HAKKI VARDIR bu mücadele
MEŞRUDUR MESLEKTAŞLARIMIZIN HAKLI MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ

ali usta
ali usta
12 Eylül 2012 04:02

ithalatla mi kalkinacak ulkemiz?artik bizi temsil eden insanlar da ciní savunuyorsa ben artik gozluk sektoru bitmistir diyorum.. ithalat rekorlari kirarak herhalde cok iyi yerlere varacagiz..

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Şubat Ayı Katılım Payı Ödemesi Şubat Ayı Katılım Payı Öd...

Şubat ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığ...

Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Magazin HABERLERİ
Web TV