a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Kombine Gözlük

Ametrop presbiyoplarda uzak-orta-yakın net görme için bir mi, iki mi, bir buçuk gözlük mü?

10 Haziran 2023 - 7:19 'de eklendi.

Kombine Gözlük

Klipsli Monofokal ve Progresif Gözlüklerde Klipse (+) Adisyonlu Cam Uygulaması: (Kombine Gözlük) Orta Mesafe için Değer mi Değmez mi?

Uzak -orta-yakın görmede 1 mi, 2 mi, 1 buçuk gözlük mü?

Monofokal gözlüklerdeki yakın ve orta mesafe, progresif gözlüklerdeki orta mesafe net görme sorununa ana gözlük çerçevesine uyumlu sapsız mıknatıslı klipse tam veya düşük adisyonlu cam takarak mükemmel net görme sağladık ve bu uygulamayı aşağıdaki mektup-makalede irdeledik. Manyetik klipsli kombine gözlük monofokal ve progresif gözlüklerde yeni bir yaklaşımdır. Progresif düzeltme ne kadar iyi olsa da bu konsept bazı memnuniyetsizliği azaltır.

Değerli göz hastalıkları uzmanı meslektaşlarım ve değerli optisyen arkadaşlar, 60 yaşında emekli bir göz hekimiyim. Burada sizlere 30 senelik mazisi olan asistanlık hayalim üzerinde ancak emeklilik sonrası fırsat ve imkan bularak gerçekleştirdiğim bir gözlük çalışmamı paylaşmak istiyorum.

Dediğim gibi 30 sene önce uzmanlık eğitimim sırasında presbiyopili gözlük hastalarımıza 3 cam kanallı üniversal gözlük çerçevesi üzerinde gözlük tashihi denerken 2 kanala sferik ve silendirik cam üzerine 3. kanalda (+) adisyon camı ekleyip uzak ve yakın 2 gözlük reçete ediyorduk. O zaman aklıma takılan şu idi: aynen muayene tekniğinde olduğu gibi presbiyoplarda ana çerçevedeki uzak tam düzeltmeli sfero-silindirik cam üzerine yakın adisyonunu içeren bir çerçeve daha eklenemez miydi?

2021 yaz aylarında emekli oldum. Bu fikir yine alevlendi. Gözlük piyasasında yaygınlaşmaya başlayan mıknatıslı klipsli gözlükler (optisyen tüm arkadaşlar bilir ama fark etmeyen göz hekimi arkadaşlar için yazıyorum ki; bu gözlüklerde bir saplı ana çerçeve ve önüne mıknatısla tutturulan sapsız bir çerçevede güneş gözlüğü veya polarize vb. filtreler takılan takılıp çıkarılabilen basit düzenek vardır) 2022 yılbaşına doğru bende bir fikir doğurdu. Bu gözlüklerle ilk denemeyi yapmaya karar verdim. Plastik bir klipsli gözlüğü özensizce aldım. Saplı çerçevede uzak için sfero-silindirik camlarımı (sağ -4,50 sph,; sol: -4 sph) taktırdım, klipse ise tam yakın adisyonum olan (+) 2.50 camı monte ettirdim. Klips denen sapsız çerçeve ince filtreler için planlandığından o da inceydi ve esnekti. Sağolsun gözlükçüm itina ile adisyon camını narin ve ince klipse monte edebildi. Uzak görme gözlüğüm mükemmeldi, 10/10 görüyordum. Heyecanla adisyonlu klipsi üstüne taktım, onda da bence mükemmel sonuç aldım. Çünkü hem camın ortasından düz karşıya bakarken hem de aşağı doğru bakarken ve 360 derece yakın görmede okumada sorun yoktu. Monofokal uzak gözlüğümle yatarak da alttan bakarak net tv seyredebiliyordum ki yatarken kafamı dik tutmadıkça progresif gözlükle bu mümkün değildi. Daha sonra klips adisyonunu inceltilmiş camla değiştirdim, tabii daha hafif oldu.

Tek sorun klips hafif deformeydi ve ana çerçeveye takıp çıkarmak pratik değildi, zor oluyordu. Amacıma uygun iyi bir klipsli çerçeve seçmediğimi farkettim. Bu çerçevedeki sorunlara binaen klipsi hafif kalınlaştıran ve kolay takıp çıkarma imkanları sunan tasarımlar yaptım. Monofokal camlarda mükemmel sonuç elde etmiştik ama benim merakım progresif camlara kaydı. Şöyle ki yıllardır ileri kaliteye özen göstermeden progresif gözlük kullanıyordum ama uzak-yakın için kullandığım progresif gözlükle işyerindeki bilgisayar ve manuel foropter gibi cihaz kullanımında ve market etiketlerini okumada sıkıntı yaşadığımdan bir optisyen arkadaşımın önerisi ile ofis gözlüğü diye tabir edilen orta ve yakın mesafeye yönelik ikinci bir progresif gözlük daha edindim. Bununla masaüstü bilgisayar kullanabiliyordum. Gözlüklerimi sağda solda unutmamak için sıkıntı verecek şekilde ikisini de iple boynuma asıyordum. Yani iki gözlük kullanmak ve taşımak zorundaydım.

Progresif gözlük olarak 4 geniş koridor, 3 dar koridor, 3 ofis, 1 pilot gözlüğü ile 11 deneme yaptım. Geniş koridorların hiçbirinden memnun kalmadım. Bilgisayarı görmek zor olduğu gibi yakın da çok aşağıdan bakış gerektiriyordu. Denemelerimin birincisinde plastik klipsli gözlük kullandım. Ana çerçeveye tam düzeltmeli geniş koridorlu progresif cam desteği aldım. Bu gözlükle uzak görme iyiydi ama okuma için çok alttan bakmam gerekiyor ve beni zorluyordu. Cam firması bilgisayarı da koridor orta kısmından bakarak görmemi bekliyordu ama bu da pek iyi ve tatmin edici olmadı.

Firma dar koridorlu bir çift cam daha yaptı bu sefer bir progresif cam için hem uzak hem yakın görme tatmin edici idi. Progresif üstündeki klipse (+) 1.25 gibi yakının yarısı kadar veya (+0,75) bir adisyonlu sferik cam taktırdığımda kol mesafesinde orta mesafede duran masaüstü bilgisayarımın ekran içeriğini düz bakışla yani boynumu arkaya eğmeden progresif camın adisyonsuz olduğu camın ortasından ve üst kısmından bakarak çok net görebiliyordum. Adisyonla beraber hafif aşağıdan baktığımda yani çok aşağıya yönelmeden progresif camın koridorun ortasındaki yarım adisyon ve yarım adisyonlu klips toplam yakın adisyonu bulduğundan yakın görme de tatmin edici idi. Bu çerçevede klips takıp çıkarması özellikle cam gerginliği deformasyonundan dolayı çerçeveler arasında altta gelişen aralık sayesinde nispeten kolay olsa da, orijinal çerçeve tasarım tarzından sapma oluyordu. Adisyonla beraber uzak görme doğal olarak biraz bozulsa da ev içinde veya ofis ortamında gezmek, kullanmak zor değildi. Yani kombine uygulama ile % 100 görme sonuçları tatmin edici gidiyordu. Kombine gözlük için monofokal uzak veya progresifde gözde özel bir engel yoksa uzakta % 100 görme reçete edilmelidir. Fakat narin klipsi hem kirletmemek, kaybetmemek, kırmamak ve çizilmemesi açısından gerekmediği zamanlarda kutusunda saklamak ihtiyacı duyuyordum. Çünkü sapları olmadığından ne boyuna asmak ne de gömleğime takmak mümkün değildi. Buna çözüm olarak en çok kullanılacak (+) adisyonlu klipsi ve istenen güneş gözlüğü gibi ikinci klipsi de kolay taşımak için boyuna tek iple asılacak bir veya 2 gözlü gözlük kese kılıfı çok iyi olur diye düşündüm. Böylece tek ip olacağından iki gözlük iplerinin dolanması sıkıntısı da olmayacaktı ve daha şık bir görünüm olacaktı. Boyuna asma herkes için cazip olmayabilir. Ayrıca klipsleri koruyucu kemer kılıfları da kullanılabilir. Kılıflı olarak gömlek cebinde veya ayrı kutuda çantada vb taşımak da bir seçenektir.

İkinci olarak ana çerçevesi metal, klipsi yine ince plastik olan bir çerçevede önceki gözlük değerleri ile bir daha deneme yaptım. Aynı şekilde bence mükemmel görme değerleri elde ettim. Bu çerçevede klips ortasında tırnak yoktu. Takıp çıkarmak daha kolaydı. Metal çerçevenin yapısı bana her iki çerçevesi de plastik olan çerçevelerin plastik klipsinde bir modifikasyon fikri daha verdi. Böylece komple plastik olan çerçevelerde de takıp çıkarma daha kolay olacaktı. Bu yöndeki tasarım fikirlerimi çerçeve üreticileri ile paylaşmayı ve işbirliği yapmayı umuyorum.

Burada şunu belirtmek isterim ki, klipsli gözlükler hakkında, Google aramalarında “magnetic eyeglasses frames” gibi arama yapsanız yüzlerce firma ve ürün görürsünüz. Bazıları bir saplı ana çerçeve üzerine 5 adede kadar ek özellikli (anti-far, anti glare, güneş, polarize gibi) klips sunmaktadır. Yani bu sektör hali hazırda çok geniştir ama biz aramalarımızda numaralı cam takmak ve kolay bükülmeye ve kırılmaya engel olmak amaçlı kalın klipsli uygulamaya rastlamadık. Hepsi narin klipsler idi. Bu nedenle kendimizin uygulamasına “kombine gözlük” adını verip önerilerimizi sektörün tüm paydaşları ile değerlendirmek istedik. Ekonomik ve rantabl bir çözümle karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum.

Dikkat çekeceğimiz bir nokta yine Google’da “büyüteçli gözlük” veya “magnifying eye glasses” şeklinde arama yaparsanız internette satılan yine çok fazla örnek görürsünüz. Bunlarda sadece büyütücü 2 cam eşit (+) kuvvette lens veya lensler vardır. Büyütme sağlarlar ancak kırma kusuru netleştirme fonksiyonları yoktur. Biraz kabadırlar. Bunları kullanırken genelde kişinin gözündeki kırma kusurları ve anizometropi gibi durumlar ihmal edilmektedir. Oysa kombine gözlük uygulamamızda ana çerçevede kişinin kırma kusurları ve anizometropisi düzeltileceğinden kalın klipse takılacak inceltilmiş camlı yüksek (+) değerli camla büyüteçli gözlük olarak da kullanılabilir kanaatindeyim. Özellikle çalışırken iki elini serbest kullanmak isteyen zanaatkarlar için ekonomik, konforlu ve iyi bir çözüm olabilir. Camları da kolaylıkla değişebilir.

Kısaca belirtmek istersek; hem uzak hem yakın görme kusuru olan hastalar edinebiliyorlarsa kaliteli progresif bir gözlük edinmelidir. Çünkü bu seçenek günlük detaylı iş görmeyen hastalar için idealdir. Orta mesafe görmeye özellikle ihtiyacı (örneğin: masaüstü bilgisayar kullanımı) varsa, ikinci bir progresif ofis gözlüğü kullanabilir, ancak bu ekonomik olarak ikinci bir yüktür. Ayrıca 2 gözlük taşıma külfeti de getirir. Bu durumda bizim önerdiğimiz kombine gözlük seçeneği ortaya çıkar. Şöyle ki progresif gözlük edinen hasta çerçevesini klipsli (özellikle kalın olarak piyasaya çıkarsa) edinirse uzak ve yakını progresif gözlükle görürken orta mesafeyi düşük (+) adisyonlu klipsi takarak ortadan bakarak ve daha net görebilir.

Ekonomik gücü elvermeyenler ya 2 gözlük kullanacak ya da bizim önerdiğimiz kombine gözlük uygulamasından faydalanabilecektir. Öyle ki, monofokalde ana çerçeve üstüne üst klipsten 2 tane (biri okuma diğeri, orta mesafe adisyonlu) edinebilirse o da 3 fonksiyonlu (odaklı) bir çözüm olacaktır. Klipsdeki camlar monofokal basit camlar olduğundan nispeten ekonomik fiyatla güncellenebilir.

Hastada katarakt varsa ve ameliyat olacaksa trifokal lens uygulaması da cerrahi bir seçenek olarak günceldir. Katarakt yoksa ameliyat olmaya çekinen bir hasta için cerrahiye karşı kombine gözlük risksiz bir tercih olabilir. Bizim önerimiz yeni ileri teknoloji gerektirmeyen basit bir çözümdür. Hali hazırda klipsli gözlükler sektörde yaygın olarak üretilmekte ve geniş bir kesim tarafından pratik olarak kullanılmaktadır. İhtiyacı olanlarda (şu anda uygulanmıyor) optik amaçlı da rağbet görür kanaatindeyiz. Cam üretim teknolojisi hem progresif hem monofokal camlarda % 50-55 inceltilmiş cam üretebilmekte olup bu bizim yaklaşımımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Halihazırda klipsli güneş gözlükleri kibar bir yapıdadır, eğer önerdiğimiz hafif kalınlaştırılmış ve direnci arttırılmış, kolay takılıp çıkarılabilen klipsler de profesyonal tasarımcılar tarafından makul şekilde tasarlanıp üretilirse (çünkü görsel sonuç tatmin edici olsa da mevcutlar konseptle % 100 uyumlu değil) konseptimizin rağbet göreceğini ve gelecekte yer bulacağı ümidini taşıyorum. İnce klipsler güneş gözlüğü vb amaçlı kullanım için şıktır böyle devam edecektir ve uygulamamızda da şık olmalıdır. Mevcut klipsli çerçeveler arasında deneme amaçlı yeterli olanlar vardır.

Değerli arkadaşlar, şahsen ben bu konuda deyim yerinde ise kendi kendime gelin-güvey olmak istemiyorum. Ben konsepti rantabl ve ekonomik bulsam da, işin ehli kişilerle birlikte değerlendirmeyi ve tartışmayı arzu ediyorum.

Burada Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz, progresif gözlüklerden vazgeçmek söz konusu değil. Onları basitçe bir adım daha öne taşıyoruz. Ninelerimizin bile üst üste 2 yakın gözlüğü taktığına da şahit olmuş olarak çok basit güncel bir yenilikle seyahate çıkıyoruz. Bir değil 2 değil ama bir buçuk gözlükle 3 mesafede tam net görmeye ulaşıyoruz. Progresif gözlük sonucunda hata da varsa sferik komponenti klipsle düzeltmek kolaydır.

Biz progresif camlarımızı yaptırırken optik firmalarına her mesafe için mükemmel tam net görme arzumuzu ilettiğimizde hep çift gözlük (normal progresif + ofis gözlüğü) önerildi. Bu nedenle firma iddialarına binaen 11 çift progresif camla deneme yaptık.

Sizlerden beklentim şudur ki, uzak yakın görme sorunu olan optisyen arkadaşlar kendi ilk gözlük değişimlerinde muhtemelen elleri altında mevcut bulunan en kolay takılıp çıkarılabilen klipsli gözlük çerçevesinde benim yaptıklarımı tekrarlayabilirler. Yani hem monofokal hem progresif camlarla. Yedek gözlük olarak veya mevcut ihtiyaca binaen kullanabilecek olduklarından çok külfet olmayacağını umuyorum. Gözlüksüz uzak görmesinden memnun olan pek çok kişide aslında ufak da olsa bir refraksiyon kusuru vardır ve gözlükle düzeltildiğinde görme kalite artışını fark edebilirler. Böyle bir uzak gözlüğü üzerine de deneme yapılabilir. İyi bir gözlük muayenesinden sonra ana çerçevede monofokal denenecekse 2 tane klips varsa, birine tam adisyon (yakın okuma için) ve 2. klipse orta mesafeye uygun yarım adisyon seçerek monte edebilirsiniz. Deneme maddiyat dışında risk taşıyan bir uygulama değildir. Gözlük değiştirecekleri zaman göz hekimi meslektaşlarımdan da aynısını bekliyorum. En kötü ihtimalle yedek bir gözlüğünüz olur. Siz de foropterinizde tam yakın ve orta mesafe adisyonunu tespit edebilir veya klasik gözlük deneme cam setinizden farklı numaralarda adisyonları mevcut progresif gözlüğünüzün önüne getirerek seçebilirsiniz. Hekim arkadaşlar sınırlı sayıda hastalarına da önerebilirler ve sonucu görebilirler. Klips adisyonunun tam amaca göre tesbiti önemlidir.

Biz ilk tecrübemizde bile inanç kazansak da 1,5 yıl boyunca farklı monofokal ve progresif camlarla deneme yaptık. Tek progresifle tüm ihtiyaçlarımız giderilebilseydi çok sayıda progresif gözlük yaptırmaz ve bu kadar uğraşmazdık. Ana gözlük olarak progresifler vazgeçilmezdir. Monofokalde kombine uygulama ekonomik gücü zayıf olanlar içindir.

Deneme yapmaya karar verirseniz, piyasada mevcut klipsli gözlükleri kullanacağınızdan klipsin numaralı cam takmaya elverişli olmasına ve kolay takılıp çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Hem progresif hem monofokal camlarda yüksek numaralarda mümkün olduğunca (% 55’e kadar var) inceltilmiş cam taktırmanızı öneririm. Özellikle yüksek hipermetrop presbiyoplarda sonucu çok merak ediyorum. Ben miyop olduğum için öyle denemiş oldum. Yalnız şunu belirtmek isterim ki sponsorum olmadığından deneyeceğiniz gözlük maliyetlerinin tamamı rızanız dahilinde şahsınıza ait olacaktır. Fazla bir kaybınız olmayacağını sanıyorum. Denemek isteyen deneyebilir veya deneyenlere kulak verebilir. Denemelere göz hekimleri ve optisyenler tarafından başlanması en sağlıklı değerlendirmeleri getirecektir.

Tam refraksiyon anizometropi ve silendirik dahil ana çerçevede düzeltildiğinden klips eşit camlı olacaktır. Muayene ile tesbiti uygundur. İşporta gözlüklerin sakıncası burada olmayacaktır.

Denemeyi kabul eden arkadaşların tecrübe, sonuç ve yorumlarını açacağım bir web sayfasında anket olarak toplamayı ve yayınlamayı isterim. Sayfa açılmadan önce e maille dönüş beklerim. Biz de sizin gelişmelerden takibinizi sağlarız. Hatta yayını derleyecek bir veya bir kaç akademisyen meslektaşla beraber yapmayı tercih ederim. Tekliflere açığım. Benden geçti artık. Ben bir buçuk yılı aşkın süredir konsepti deniyorum ve sonuçtan tatmin oldum. Çok katılımlı bir değerlendirme yapabilirsek, ve sonuç genel olarak olumlu bulunursa ki, biz bir buçuk yıldır tecrübe ediyoruz, tecrübeyi arttırırsak, çerçeve firmalarını ideal kombine çerçeve üretmeleri için yönlendirebiliriz. Kısaca ifade edelim ki, bu konseptte sorun sadece çerçeve, çerçeve ve çerçevedir. Yeni teknoloji ihtiyacı yoktur. Klipsin biraz daha kalın, sağlam ve kolay takılıp çıkarılacak nitelikte olması yeterlidir. Bazı firmaların klips çerçeveleri o kadar ince ki bunlara numaralı cam takmak uygun ve mümkün değil, çok dikkat gerek.

Kombine uygulamamızda çerçeve firması birden fazla kalın klips sunarsa monofokalde de progresifde de 2 farklı orta mesafe için bile adisyon sunulabilir. Kombine gözlüğü kullanmak her şeye rağmen biraz dikkatli kullanım ister ve biraz sosyo kültürel düzey yeter.

Progresif kullanıp orta mesafeye alt zondan bakmakta zorluk yaşamayanlar aynen devam edebilir ama ortadan bakmak isteyenler kombine gözlük uygulamasından memnun kalacaklardır.

Kombine klipse ofiste ihtiyaç duyup taşımak istemeyenler klipsi ofiste de bırakabilir. Evde de kullanım için bir adet daha yaptırabilir.

Konseptimizde işportada hastanın uzak gözlük çerçevesine uygun adisyon model bulması hemen hemen imkansız. İşin doğrusu kombine gözlükte muayeneyi hekim yapmak, hizmeti optisyen vermek durumundadır. Bu gözlükçülerimiz için avantajdır. Türk piyasasında kesinlikle bulamadım ama Çin’de yakın görme için flip up diye tabir edilen mandallı menteşeden yukarı aşağı hareket ettirilen mandallı klips yakın adisyon gözlük uygulamasına çok aradıktan sonra tesadüfen ulaştım. Bu tür uygulama aslında benim ilk tercihim idi, fakat optisyen dostlarım bu menteşeli klipslere organik cam takmanın çok zor olduğunu, hatta vidalı değil perçinli olduğu için imkansız olduğu, ağır olduğu, estetik olmadığı, cam değiştirilemediği ve kolay deforme olduğu için ve Türkiye’de bizim önerdiğimiz mıknatıslı çerçeveler yaygınlaştıktan sonra flip up klipslerin hemen hemen terk edildiğini söylediler. Çin kaynaklarında da sadece yakın için önerilmekte olup, orta mesafe hedefi gösterilmemektedir. Yurtdışından bu tür çerçeveler de edindim ve denedim, görme kalitesi olumluydu kullanım daha basitti ama hiç estetik değildi.
Konseptimiz gelişmiş ülkelerde olmasa bile gelişmekte olan ülkelerde revaç bulabilir çünkü daha ekonomiktir. Klipsteki adisyon gerektikçe değişebilir. İnsanlar güneşten ve zararlı ışınlardan korunmak için klipsli gözlükleri nasıl yaygın kullanmaya başladı ise daha iyi görme için haydi haydi kullanılır diye düşünüyorum. Aynı çerçevede filtreli camları da ek olarak kullanabilirler.

Progresif camlarda üretim sonrası ölçümler tam reçete değerlerine uygun olmayabiliyor. Buradaki sferik eksikler de klipsle telafi edilebilir.

Teklifim suistimal edilmesin diye Türk Patent Enstitüsü’ne koruma amaçlı yeni bir çerçeve tasarımı ile faydalı model başvurusu yapılmıştır. Belki sizlerin arasında da benzer fikri düşünüp hayata geçirememiş olanlar olabilir. Ben bu aşamada konsepte (Kombine Gözlük) adını koyup önayak olmayı arzu ediyorum. Nasrettin hoca misali ya tutarsa diye göle maya çalıyorum. Tüm aramalarıma rağmen güncel olarak bu uygulamaya aktif olarak rastlamadım. Arz talep olmadığı için bu konsept henüz meslek hayatımızda değil. Arz olursa talep başlar kanaatindeyim. Bu aşamada hekim arkadaşların yaklaşımı büyük önem arzetmektedir. Uzun yıllar içinde birkaç bin talep ve memnuniyet bile olsa bana mutluluk verecektir.

Klipsli kombine gözlük monofokal ve progresif gözlüklerde yeni bir yaklaşımdır. Progresif düzeltme ne kadar iyi olsa da bu konsept bazı memnuniyetsizliği azaltır. Benim tecrübe ettiğim amacıma yönelik olmayan klipslerle elde ettiğim başarı amaca yönelik çerçeve klipsleri ile daha mükemmel olur kanaatindeyim.

Son bir nokta bilgisayar kullanımını da rahatlatacak şekilde tek progresif cam kullanmak için klasik progresif gözlük camlarının üst kısmında da orta mesafe için uygun adisyon düşünmüştüm. Böylece baş arkaya değil hafif öne eğilecekti ve çok yorucu olmayacaktı. Bunu progresif cam yazılımı yapan yurt dışı bir firmayla paylaştım, O tarzda presbiyopik pilotların yukarıdaki konsolları görmesi için pilot gözlükleri olduğunu bildirdiler, kim daha önce düşündü bilmiyorum. Türkiye’de bir firma bana bir normal, bir ofis bir de pilot gözlüğü yaptı ancak ilk ikisi uygun olsa da pilot gözlüğünde üst adisyon ve ortadan bakış iyiydi ama alttan yakın görme mümkün olmadı, reçetemin hatalı olduğunu ifade ettiler merakımı tam gideremedim, bir şey de diyemedim, öylece kaldı.

Bu uzun mektubu buraya kadar okudu iseniz ne mutlu bana. İleri paylaşımlar umarım.

Anlaşılamayan noktalar varsa beni ikaz ederseniz sevinirim. Sizden ricam basit ve kısa bile olsa olumlu-olumsuz eleştiri, yorum, katkı ve sorularınızdır. Lütfen geri dönüş yapınız. Bana e maille veya whatsappla dönüş yapabilirsiniz. Bir whatsapp grubu da oluşturabiliriz.

Son olarak çalışmamın konusunu bilmeseler de bana progresif cam desteği veren gözlük camı firmalarına, Mercan Optik Çerçeve firmasına ve bilgi birikimleri ve montaj hizmetleri ile destek olan Çerkezköy DOĞA optik firmasına en içten teşekkürü bir borç bilirim.

Şu sayfaya da bir vakit ayırınız, sayın Didem Tınarlıoğlu’nun yazısıdır:
https://optisyeninsesi.com/fikrini-soyle-fikrimiz-olsun/

Sağlıcakla kalınız.

Not: Bu yazı son kullanıcı için olmayıp geniş profesyonel araştırma ve deneme içindir.

Emekli Göz Hast. Uz. Dr. Ercan Mensiz
Çorlu/Tekirdağ
emensiz@gmail.com

Tel: 0532 416 1044

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Gö...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücretsiz göz taraması yapıldı....

10 Kasım matemi gazetelerin tarihi manşetlerinde: Babamızı Kaybettik 10 Kasım matemi gazetelerin tarihi manşe...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de ebediyete intikalini, gazeteler yıldırım baskıla...

EssilorLuxottica, bilgisayar korsanlığı soruşturmasında Del Vecchio’yu destekliyor EssilorLuxottica, bilgisayar korsanlığı ...

Gözlük devinin varisi, Milano makamları tarafından soruşturulan onlarca kişiden biri. Del Vecchio son zamanlarda aile ofisi aracılığıyl...

ECOO sonbahar toplantısını gerçekleştirdi ECOO sonbahar toplantısını gerçekleştird...

Avrupa Optometri ve Optik Konseyi'nin (ECOO) sonbahar konferansı 11-13 Ekim 2024 tarihleri arasında Hamburg'da gerçekleşti. Bu yıl, Alm...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Notify of
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencil...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Lens Solüsyonlarında Kdv değişikliği Lens Solüsyonlarında Kdv ...

"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...

Ağustos 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Ağustos 2024 SGK Reçete b...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

LVMH, Mykita’ya yatırım yapmayı planlıyor LVMH, Mykita’ya yat...

Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...

6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresi günde ortalama 6,4 saat 6-13 yaş arası çocuklarda...

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...

Şeyh Optik Şeyh Optik

Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...

10 Kasım matemi gazetelerin tarihi manşetlerinde: Babamızı Kaybettik 10 Kasım matemi gazeteler...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...

OptikPro V2.0.0 Yayında OptikPro V2.0.0 Yayında

Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...

Yılın söyleşisi Yılın söyleşisi

Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...

Magazin HABERLERİ
Web TV