5193 sayılı optisyenlik Hakkında Kanuna açılan bir dava sonucunda Anayasa’ nın bazı maddelerine aykırı olduğu kanısına ulaşılması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi kabul edildi.
07 Ekim 2020 - 14:26 'de eklendi.
Bir sektör derneğimizin, Danıştay 8. Daire mahkemesine açmış olduğu dava dilekçesindeki itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi de dikkate alınarak, sunmuş olduğu gerekçeler sonucunda mahkeme davanın Anayasa Mahkemesine gitmesine onay verdi.
Derneğin ileri sürmüş olduğu gerekçelerden bazıları:
–Disipline ilişkin hükümlerde başka bir kanundan kıyas yolu ile uygulama yaratılması açıkça Anayasa ya aykırılık içermektedir.
–Herhangi bir disiplin suçu ve disiplin cezası belirlememiş, bunun yerine disiplin suçlarının ve disiplin cezalarının bir başka meslek olan Eczacılık mesleği için yürürlüğe girmiş olan 6643 sayılı yasadan kıyasen uygulanacağını belirlemekle yetinmiştir. Kuruluş kanunu niteliğinde olan 5193 sayılı yasa, açık bir şekilde disiplin suçlarında ve disiplin cezalarında kıyas uygulanacağını belirlemekle açık bir şekilde Anayasamızın 38/3 maddesine aykırı bir şekilde yürürlüğe girmiştir.
–Kamu Kurumu niteliğindeki Meslek kuruluşları Anayasamızın 135. Maddesi ile düzenlenmiş ve kuruluş şartı olarak ‘kanunla kurulma‘ şartı getirilmiştir. Anayasanın 135. Maddesi ile belirlenmiş olan kanunla kurulma şartını, bir kuruluş kanunu yapmak yerine meslek kanunu olan 5193 sayılı yasaya ek ve geçici maddeler ekleyerek dolanma yoluna gitmiştir.
–‘Kanun’ olma şartını şeklen yerine getirmiş olsa da öz itibari ile yerine getirmemiştir.
–5193 sayılı yasanın Ek 1.Maddesine ve Geçici 4. Maddesinde yer alan 25/01/1956 tarihli ve 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun mali ve idari hükümleri ile disipline ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır cümlesine Anayasa ya aykırılık iddiamızın değerlendirerek kabulü ile Anayasa mahkemesine gönderilmesi hakkaniyet gereği olacaktır.
Danıştay Kararı:
1- Derneğin, Danıştay 8. Daire mahkemesine açmış olduğu dava dilekçesindeki itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi de dikkate alınarak, itiraz konusu;
a- 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’ un Ek 1. Maddesinin, Anayasa’ nın 7-123 ve 135. Maddelerine,
b- 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’ un Geçici 4. Maddesinin 3. Fıkrasında yer alan ‘25/01/1956 tarihli ve 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun mali ve idari hükümleri ile disipline ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır’ kısmının, Anayasa’ nın 2. Ve 38. Maddelerine aykırı olduğu kanısına ulaşılması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ ne başvurulmasına,
2- Dosyada bulunan konuyla ilgili belgelerin ve başvuru kararına ilişkin tutanağın onaylı birer örneğinin Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmesine 12/05/2020 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir.
Karar 06/10/2020 tarihinde muhataplara tebliğ edilmiştir.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...