Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu’na göre; öğrenci gelirinden başka geliri olmayan, AR-GE üretmeyen, bilimden uzaklaşmış-kütüphane bile kurmayarak ticarethaneye dönüşmüş vakıf üniversiteleri mali olarak çok ciddi sıkıntı yaşıyor.
05 Ekim 2019 - 13:40 'de eklendi.
Sultan UÇAR- Her an batma riski taşıyan bu üniversiteler yakın takibe alındı. Üstelik, Kuruluş Kanunu’na göre her birinin ayrıca bir devlet üniversitesi de zorunlu olarak hamisi olduğu için sıkıntı yüksek öğretimdeki 60 üniversiteyi yani her 3 üniversiteden birini ilgilendiriyor.
Yüz binlerce öğrenci bir anda okulsuz kalabileceği gibi akademisyenler de ortada kalabilir.
Üniversiteleri yakın takibe alan ve ‘karne’ vermeye hazırlanan YÖK, özellikle vakıf üniversitelerine yaptırımları arttıracak. Yükseköğretim sistemine 2 yani düzenleme daha getirmek için çalışma başlattığı öğrenilen YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın tüm gelişmeleri de kamuoyuyla paylaşma kararında ısrarcı olacağı kaydedildi.
İşte o en yeni 2 önemli adım;
NE KADAR HOCA YETİŞTİRİRLERSE O KADAR ÖĞRENCİ ALABİLECEKLER!
1- Devletten akademisyen transfer ederek, hiç akademisyen yetiştirmeden vakıf üniversitelerini ticarethane gibi işletme dönemi bitiyor. Vakıf üniversitelerinin akademisyen-öğretim üyesi, yetiştirme durumları tek tek incelenecek. Akademisyen yetiştirmeyenin önce öğrenci kontenjan artış talepleri karşılanmayacak. Yazılı uyarılara rağmen yine akademisyen yetiştirmeyenlerin de öğrenci kontenjan artış talepleri reddedilecek.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ HOCALARIN DÜŞÜK MAAŞLARI TAKİBE ALINACAK
2- YÖK Başkanı Saraç ve ekibinin bu gibi sistemde kaliteyi artırıcı, mevcut çıtayı yükseltici kararlara ve şeffaflaşmaya yönelik adımlarına ek olarak;
Vakıf Yükseköğretim Kurumların da görev yapan hocaların devlet üniversitelerindeki hocalardan çok daha düşük maaşla çalıştırılmasına yönelik bir çalışma da yapması bekleniyor. YÖK’ün bu konuda da yakın zamanda hocaları sevindirici bazı gelişmeler yaşanması bekleniyor. SÖZCÜ
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...