AVM’lerin iş kanununa aykırı çalışma saatleri, haksız rekabete sebep oluyor, kamu sağlığını olumsuz etkiliyor.
10 Mart 2020 - 13:58 'de eklendi.
AVM’ lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri, Sabah 10:00, Akşam 10:00, 7 gün 84 saat faaliyet göstermektedir. 4857 sayılı iş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir.
Mesul müdür/ Optisyen hafta da 39 saat fazla çalıştırılmaktadır.
1- 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki meslek kanunumuzda, optisyenlik müesseseleri çalışma saatleri ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır.
AVM Ierde faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerinde, mesul müdür olarak çalışan Optisyen/ Gözlükçülerin çalışma saatlerinin 4857 sayılı iş kanununda belirtilen çalışma sürelerine uyum sağlaması önem arz etmektedir.
4857 sayılı iş kanunun 63’cü maddesi “Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir” hükmü amildir. Dolayısıyla, optisyenlik müesseselerinin haftada 6 gün çalışma düzenine göre mesul müdür optisyen /gözlükçünün günlük fiili çalışma sürelerinin yedi buçuk saat olması gerekir. Öte yandan 6301 sayılı öğle dinlenme kanunun 1’inci maddesi gereği “Günde bir saatten az olmamak kaydı ile öğle tatili “verilmesi,haftada bir günde tatil olması gerekmektedir.
Ayrıca 4857 sayılı iş kanununun 68’inci maddesi gereği;
“Yedi buçuk saatten az süreli işlerde en az yarım saat ara dinlenmesi, yedi buçuk saatten fazla süreli, işlerde ise, en az bir saat dinlenmesi verilmesi gerekmektedir.
Genel uygulama, öğle yemekleri ara dinlenmesi olarak kabul edilmekte ve öğle arası tatil süresi ara dinlenme ile birleştirilmektedir. Ancak kanundaki en az tanımlanması esas alınarak, öğle dinlenmesi ve ara dinlenmesi sürelerinin ayrı verilebilmesi mümkündür.
Dolayısıyla, öğle dinlenmesi ve ara dinlenmesi için optisyenlik müesseselerine iki saat süre verilirse, mesul müdür Optisyen/ Gözlükçülerin günlük fiili çalışma süreleri yedi buçuk saati, öğlen arası ve ara dinlenmeler dâhil olmak üzere optisyenlik müesseselerinde geçirecekleri toplan süre ise dokuz buçuk saati aşmamalıdır.
İş kanunu Gereği | |
Günlük fiili çalışma süresi | 7,5 saat |
Öğlen arası | 1 saat |
Ara Dinlenmesi | 1 saat |
Optisyenlik müessesinde geçirilecek azami süre 9,5 saat olmalıdır.
Fazla mesai tanımı ise; 4857 sayılı iş kanunu 41’inci maddesinde ,”Fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. “ şeklinde yapılmış olup, yıllık fazla çalışma süresine sınır getirilerek, bu sürenin 270 saat olduğu belirtilmiştir. (Yıllık 270 saat üstünde fazla mesai yapılması durumunda para cezası uygulaması vardır)
Sonuç olarak optisyenlik müessesi çalışma saatleri 9.:00-19:00 arası mümkün gözükmektedir. Başka bir ifade ile Optisyenlik müesseselerinde açık kalma süresi 10 saat olabilecektir.
Bir saat öğle arası ile günde iki kez verilecek yarımşar saat ara dinlenmenin toplamı olan 2 saat düşüldüğünde günlük fiili çalışma süresi 8 saat olacaktır.
Haftalık fiili çalışma süresi 48 saat (6 x 8=48 saat) olacağından haftada 3 saat, (48-45=3 saat) yılda en fazla 156 saat (3 saat x 52 hafta=156 saat) fazla mesai yapılmış olacaktır.
Bu durumda yıllık yasal 270 saat azami fazla çalışma süresini aşmadan fazla çalışma ücreti verilmek koşuluyla çözüm üretilmiştir.
2- İşçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir.
İş yerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara on dört günden,
b) Beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlara yirmi günden,
c) On beş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden,
az olamaz.
Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
AVM lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri, sabah 10:00, akşam 10:00 ,
7 gün 84 saat faaliyet göstermektedir. 4857 sayılı iş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Mesul müdür/Optisyen hafta da 39 saat fazla çalıştırılmaktadır.
5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki kanununa göre:
MADDE 8. – Optisyenlik müessesesi açmış olanlar, müesseselerinde optisyen unvanına sahip bir mesul müdür bulundurmak zorundadırlar.
Bilindiği üzere, 18/01/2014 tarih ve 28886 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesi “(1) Mesul müdürün müessesede bizzat bulunması asıldır.
a) Optisyenlik müessesesinin mesul müdürü yıl içerisinde toplam otuz gün izin kullanabilir. Mesul müdür izne ayrılmadan önce kullanacağı izin süresi ile geçici olarak yerine mesul müdürlük yapacak olan ve bu Yönetmelikte belirtilen şartları haiz bir kişi müessese tarafından il müdürlüğüne bildirilir. Aksi halde bu süre zarfında müessesede reçeteli optik ürünlerin satışı yapılamaz.
b) Mesul müdürün, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılması durumunda, mazeret halinin ortaya çıkmasından itibaren kırk sekiz saat içerisinde bir dilekçe ile il müdürlüğüne bilgi verilir.” hükmü yer almaktadır. Anılan hükme göre; Mesul müdür izin, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılabilir. Ancak; bu durumun mevzuatta belirtilen sürede Müdürlüğünüze bildirilmesi gerekmektedir.
Mesul müdürün izne ayrılmadan önce; kullanacağı izin süresi ile geçici olarak yerine mesul müdürlük yapacak olan bir kişi bilgilerini ilgili belgelerle birlikte Müdürlüğünüze bildirmesi halinde; her hangi bir belge düzenlemeden, mesul müdürün izinli olduğu süre zarfında müessese faaliyetine devam edebilir. Aksi durumda müessesede reçeteli optik ürünü satışına izin verilmez hükmü yer almaktadır.
Sonuç olarak optisyenlik müessesi çalışma saatleri 9.:00-19:00 arası mümkün gözükmektedir. Başka bir ifade ile. Haftada bir gün tatil olmak kaydı ile Optisyenlik müesseselerinde açık kalma süresi günlük 10 saat olabilecektir.
Taylan KÜÇÜKER– Eczacı/ Gözlükçü
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
• Optisyenlik müessesesinde personel istihdamı için “norm kadro” oluşturulmalıdır. • Hizmetli kadrosunun iş tanımı ile servis ve atölye personelinin iş tanımı ve yetkileri ayrı ayrı belirlenmelidir. • İşyerinde Mesul Müdür sorumluluğunda yapılması gereken işleri yapacak personelin mutlak optisyenlik yetkisine haiz personel istihdamı ile icrası sağlanmalıdır. • Bu nedenle yardımcı optisyen – ikinci optisyen istihdamı eczacılık yönetmeliğine kıyasen değil optisyenlik müessesesinin iş yapısına uygun tesis edilmelidir. • Optisyenlik müessesesinin çalışma süresi Birlik tarafından belirlenmeli, çalışma gün ve saatleri bölge odalarının yetkisinde coğrafi koşullara uygun esnek saat uygulaması şeklinde düzenlenmelidir. • PAZAR günleri mutlak tatil uygulanmalıdır. • Resmi tatillerde de mesai saat… Read more »
Bu problem sadece avm lere özgü değildir. cadde mağazasında çalışan(sabah 9 akşam 8), yazlık yerlerde çalışan(öğlen 1 akşam 12) bu mesai problemi hemen hemen tüm müesseselerde mevcut
BÜYÜK SORUN zircir mağazalar hariç mesul müdürlerin asgari ücretten sgk ya bildirilmesidir.nasıl olur sorumlu müdür bir müessesede asgari ücretle çalışır.
burada optisyenlerin ve devletin büyük zararı söz konusudur. lütfen bu konuda da yazılarınızı bekliyoruz.