Türk Tabipleri Birliği(TTB) Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan hekimlerin yazacakları reçetelerin elektronik ortamda düzenlenmesi gerektiği ile ilgili genelgenin iptalini istedi.
07 Temmuz 2018 - 11:42 'de eklendi.
Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu hale gelecek e-reçete genelgesi ile ilgili olarak itirazda bulundu.
TTB genelgenin iptali için Danıştay’da dava açtı.
Türk Tabipleri Birliği’nin resmi web adresinde yayınladığı e-reçete genelgesinin iptaline ilişkin metin şu şekilde:
“Muayenehaneler de dahil bütün özel ve kamu sağlık kuruluşlarında, bütün reçetelerin Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan merkezi bilgisayar programında elektronik olarak yazılmasını şart koşan Bakanlık genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir Genelgeyle, ülkemizdeki bütün hekim ve diş hekimlerinin yazacakları her türlü reçetenin elektronik ortamda düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir.
Uygulamanın 15 Haziran’da başlayacağı belirtilmiş ise de sonra yayınlanan ikinci bir yazıyla 16 Temmuz’a ertelendiği açıklanmıştır.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sayfasındaki duyuruda ise 16 Temmuz’da bütün Türkiye’de bir anda uygulamaya başlanmayacağı belirtilmiştir: ‘E-reçeteye geçiş işlemleri zikredilen tarih itibariyle tüm ülke sathında defaten yapılmayacak olup entegrasyon işlemlerini tamamlayan ve müracaatta bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarından başlamak üzere tedricen yapılacaktır.‘
Bu açıklamayla birlikte uygulamanın yürürlük tarihi fiilen 16 Temmuz’dan belirsiz bir tarihe ertelenmiştir.
Uygulaması ertelenmiş olsa da; her türlü reçetenin bütün her yerde elektronik olarak yazılması zorunluluğu getirilmesine yönelik yasal bir kuralın bulunmaması, merkezi bir program üzerinden reçete yazılmasının istenmesinin hassas kişisel verilerin işlenmesi niteliğinde olduğu ancak böyle bir işleme için Genelge ile düzenleme yapılamayacağı ve bu tür bir uygulamanın hastanın tedaviden kaçınmasına sebep olabileceği gerekçeleriyle ilgili Genelge’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle (4.7.2018) Danıştay’da dava açıldı.
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Biz gözlükçüler için medula sistemine geçiş, karebarkod sistemine geçiş, üts sitemine geçiş, çok hızlı oldu. Bizlere böyle kolaylık veya zaman tanınmadı. Bu adaletsizlik değil mi? Bursa için konuşuyorum, özel hastanelerin hepsi e-reçeteye geçti, bir tek devlet hastaneleri geçmedi. Manuel reçete günlük işlemlerimizde yük oluşturuyor. Bi zahmet devlet doktorlarımız da e-reçete düzenlemeyi öğrensin. Saygılarımla