a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Taklit ürünlerde vergi kaybı 7,2 milyar dolar

Türkiye’de yaklaşık 17,2 milyar dolar büyüklüğe ulaşan kaçak, taklit ve sahte ürün piyasası nedeniyle 90 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığı açıklandı.

28 Mart 2023 - 11:20 'de eklendi ve 12208 kez görüntülendi. A+A-

Taklit ürünlerde vergi kaybı 7,2 milyar dolar

“Taklit ve kaçak ürünler nedeniyle ülkemiz 7,2 milyar dolar (yaklaşık 34 milyar TL) vergi kaybına uğruyor.

MKG’nin daha önce kamuoyuna açıkladığı, “21. Yüzyılın Sorunu Kaçak, Taklit ve Sahte Ürünler” isimli rapordan verilerin paylaşıldığı açıklamada, özellikle teknolojik gelişmeler ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla “sahte, taklit ve kaçak ürün piyasasında ciddi bir artış görüldüğü” vurgulandı. MKG Sözcüsü Aslıhan Aydınlık imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:

KOBİ’lerin önünü tıkıyor

“Türkiye, dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler sıralamasında Çin’in ardından ikinci sıraya yerleşmiştir. Ülkemizde yaklaşık 17,2 milyar dolar büyüklüğe ulaşan sahte, taklit ve kaçak ürün piyasasının geldiği nokta ekonominin sürdürülebilir gelişimi açısından endişe verici boyuttadır.

Bu büyüklüğe internetten korsan yollarla indirilen ürünler dahil değildir. Yasa dışı ticaret nedeniyle devlet sahte, taklit ve kaçak ürünlerden 7,2 milyar dolar vergi kaybına uğramaktadır. Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan yatırım teşvik istatistiklerine göre Türkiye’de bir birim istihdamı yaratmanın ortalama maliyeti 150.000 dolardır. Dolayısıyla, 7,2 milyar dolarlık vergi kaybı 90.000 kişinin istihdamına denk gelmektedir. Türkiye’deki işsizlik oranı 10,9 ve işsiz sayısının da 3 milyon 330 bin olduğu göz önünde bulundurulursa, 90.000 kişilik istihdam kaybı oldukça dikkat çekicidir.

Sahte, taklit ve korsan ürünler piyasada; görünürlüğü yüksek, düşük teknolojili, yüksek hacimli ve çok bilinen gıda, kişisel bakım ve ev bakım ürünleri; bilgisayar oyunları, CD, DVD, otomobil ve uçak parçaları gibi ileri teknolojili yüksek fiyatlı ürünler, çok yüksek gelir gruplarına hitap eden lüks giyim eşyası, aksesuar, parfüm, gözlük, saat gibi ürünler, tütün ürünleri ve alkollü içecekler, ileri teknoloji ürünü olan ve yoğun AR-GE gerektiren ilaç ve sanayii ürünlerinde görülmektedir. Sahte, taklit ve kaçak ürünlerin 15’i tüketicinin günlük rutini içinde kullandığı temel ürünlerden oluşmakta olup, tüketici açısından hem kısa hem de uzun vadede büyük sağlık riskleri içermektedir.Bu ürünler, orijinal ürünlerle aynı tasarıma ve pakete sahip olsalar bile, içerikleri bakımından büyük farklılıklar göstermekte ve çok düşük kalitede hammadde ile üretilmektedirler.

Gümrüklerde yakalanan sahte, taklit ve kaçak malların piyasaya sürümünü engelleyici düzenlemelerin getirilmesi, gümrükten ihaleyle satılan malların sahte, taklit ve kaçak ürünler olduğu konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi piyasadaki denetimlerin artırılması, yargılama sürecinin hızlandırılması, gümrüklerde yakalanan sahte ürünlerin imhasının kolaylaştırılması,cezaların caydırıcı hale getirilmesi gibi önlemler tüm sektörlerde sahte, taklit ve kaçak faaliyetlerinin önlenmesinde etkili olacaktır. Yetkili merciler, hak sahipleri birlikleri ve diğer paydaşlar arasında etkili diyalog ortamını oluşturmak büyük önem taşımaktadır. Sahte, taklit ve kaçak faaliyetlerinin çoğu kez aslında uluslararası boyutu da olan organize örgütlenmeler olduğu dikkate alındığında, bu faaliyetlerle mücadelede başarılı olunabilmesi, ilgili tüm tarafların sürekli olarak koordinasyon içinde bulunmasını gerektirmektedir.

Sahte, taklit ve kaçak mallarla mücadelede en önemli adım tüketicinin konuyla ilgili bilinçlendirilmesinden geçmektedir. Kamuoyuna; sahte, taklit ya da kaçak ürünlerin sadece tüketicinin sağlığına değil, çevre sağlığına ve ekonomin sürdürülebilir gelişimine de verdiği zararı anlatmak, tüketicinin sahte, taklit ve kaçak ürünleri tüketmek konusunda değerlendirme yapmasına olanak verecek verileri sağlamak MKG olarak önceliklerimizdendir.

Bu amaçla MKG, 2001 yılındaki kuruluşundan itibaren sahte, taklit ve kaçak piyasasını inceleyen verileri içeren raporları öğretim üyeleriyle iş birliği yaparak üretmiş, yayınlamış ve bu çerçevede birçok organizasyon gerçekleştirerek bu verilerin kamuoyu ile paylaşılmasını sağlayan bilinçlendirme çalışmalarını yürütmüştür. Mücadele alanında sağlanacak kurumsal iyileştirmeler, Türkiye’de ekonominin sürdürülebilir gelişimine ve işsizlik oranın da hızla düşmesine büyük katkı sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV