a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Titck Daire Başkanı Uzm. Dr. Yalçın Soysal ile ÜTS üzerine söyleşi

Tıbbi Cihaz Kayıt Ve Koordinasyon Daire Başkanı uzm. dr. Yalçın Soysal ile Ürün Takip Sistemi ve sisteme girilecek optik cam, çerçeve üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

11 Ekim 2017 - 10:55 'de eklendi ve 4855 kez görüntülendi. A+A-

Titck Daire Başkanı Uzm. Dr. Yalçın Soysal ile ÜTS üzerine söyleşi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Uzm.Dr. Yalçın Soysal ile konuştuk.

Titck daire başkanı uzm.dr. Yalçın Soysal: “ üts optik cam ve çerçevelerle başlıyor”

Çalışmalarına 2014 yılında başlanan ve kısa adı ÜTS olan Ürün takip Sistemi Projesi’nde sona gelindi.

Optik ürünlerle ilgili tekil takip ve hareketlilik modülleri, gerçek ortamda 11 EYLÜL 2017 tarihinde açıldı.  Peki sistem ne getirecek?

– Sayın Soysal bu sistemi kurmaktaki temel amacınız neydi?

SOYSAL: Ürün güvenliğini ve pazarda “yeterli” olarak bulunmaları sağlamak, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK)  temel amaçları arasında yer almaktadır. Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri gereğince ülkemizde yerleşik bulunan üretici ve ithalatçı firmaların, bayilerinin ve yönetmelikler kapsamında bulunan tıbbi cihazların Bakanlığımız tarafından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) ile kayıt işlemi yapılmaktaydı. Ne var ki o sistemle ürünlerin ülkemize sadece kayıtları görülebilmekteydi.  Bu ürünlerin dağılımı ve nerelerde bulunduğu, ne kadar kullanıldığı, acil tedarik ihtiyacı olup olmadığı ise görülmüyordu.

Miktar ve tesis olarak üretim durumu tam olarak takip edilemiyordu.  Tam uyumlu olduğumuz Avrupa Birliği mevzuatları çerçevesinde CE işaretli ürünlerin asgari güvenlik koşulunu sağladığı kabul edilmekte ve piyasa gözetim denetim mekanizmaları ile de kontrol edilmekteydi.  Bu denetim mekanizmaları sağlıklı çalıştığında dahi ürünün hangi aşamada güvenlik problemi yaşadığı tespit edilememekte ve buraya gerekli müdahaleler yapılamamaktaydı.

Bu takip sıkıntısı “Yerli Ürün” oranlarının belirlenmesinde de sıkıntıya neden oluyordu. Mevcut sistem ile cihazların bakım onarım ve kalibrasyon durumlarının takibinde de aksaklıklar yaşanıyordu. Malumunuz üzere tıbbi cihazların düzgün çalışması, tam ve doğru sonuç vermesi hastalar ve hekimler açısından hayati öneme haizdir. –

ÜTS neler getirecek?

SOYSAL: Sizin de söylediğiniz gibi Ürün Takip Sistemi optik cam ve çerçevelerin takibi ile başlıyor.  Tüketicilerin göz sağlığı için büyük öneme sahip olan gözlük camı ve çerçeveleri, üretildiği nokta ya da ithal edildiği yerden kullanıcıya kadar tek tek takip edilecek.  Böylece vatandaşların kaliteli ve güvenli ürüne erişimi sağlanacak.  Piyasadaki güvensiz ürünlerin tespiti kolaylaşacak.  Sahte ve kaçak ürünler sistem sayesinde daha hızlı tespit edilebilecek.  Böylelikle kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye de katkı sağlanmış olacak. Hasta güvenliğinin ve halk sağlığının önemi üzerine şekillenen Ürün Takip Sistemi aynı zamanda, bir e-Devlet uygulaması ve vatandaşlarımızın kullandıkları veya kullanacakları ürünleri sorgulayabilecekleri ve şikayet bildiriminde bulunabileceği bir platform olacak.– Peki tüm optisyenlik müesseseleri kayıtlarını yaptırdı mı?

SOYSAL: Ben burada izninizle sektöre bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. ÜTS’nin optik ürün üreten, ithal eden, dağıtan firmalar ile optisyenlik müesseseleri tarafından da kullanılması gerekiyor.  Firma kayıt işlemlerini yapmayan müesseseler Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödemelerinden faydalanamayacak.  Bu sebeple firma kayıt işlemlerinin bir an önce tamamlanması gerekiyor.

– Optik cam ve çerçevelerden sonra sırada hangi ürün grupları var? 

SOYSAL: Optik cam ve çerçevelerden sonra sırada kalp pili ve beyin pili gibi insan sağlığı için hayati öneme sahip tıbbi cihazlar var.  Risk grubu yüksek bu tıbbi cihazlar başta olmak üzere tüm tıbbi cihazların tekil takibine kademeli olarak geçilecek.  Beyine takılan bir pilin ya da dişe takılan bir implantın hangi üreticiden geldiği, ne gibi aşamalardan geçtiği ve hangi hastada olduğunun takibi rahatlıkla yapılabilecek. Beyin pili ya da kalp pili gibi tıbbi cihazların kullanım ömürleri sistem üzerinden takip edilecek. Cihazın kullanım ömrü bittiğinde hasta ve hastaya müdahale eden sağlık kuruluşları uyarılacak.

– Yeni sistemin hasta sağlığı açısından önemini belirtmiştiniz. Peki sistem bu konuda ne gibi kolaylıklar sağlayacak?  

SOYSAL:  Herhangi bir ürünle ilgili hasta sağlığını tehlikeye atabilecek bir durum oluştuğunda- örneğin şikayet ya da toplatma kararı gibi-  o ürünlerin hangi hastalar üzerinde olduğu anında görülebilecek. Böylelikle hastalara direkt ulaşılabilecek. Sistemin en büyük getirilerinden biri bu bence. 

– Kalibrasyon konusunun da önemini belirtmiştiniz röportajın başında.. 

SOYSAL: Evet, tüm hastanelerdeki tıbbi cihazların kalibrasyon, bakım ve onarım işlemleri ÜTS üzerinden yapılıp düzenli kontrolleri sağlanacak. 

– Sisteme yaklaşık kaç kuruluş entegre edilecek?

SOYSAL: Yaklaşık 50 bin kuruluşun ÜTS kapsamına girmesi hedefleniyor.   Aralarında üretici, ithalatçı, ihracatçı, bayi, eczane, optisyenlik müessesesi, işitme cihazı uygulama merkezi, Ismarlama ortez-protez uygulama merkezi, sağlık hizmet sunucuları ve diş protez laboratuvarı var. Türkiye’de kayıtlı tıbbi cihazların sayısı ise 6 milyondan fazla.

-ÜTS’nin tıpkı İTS gibi Dünyada ilk ve tek olduğunu biliyoruz. Peki İTS MOBİL gibi, ÜTS MOBİL de olacak mı?

SOYSAL:  Çok yakında olacak. TÜBİTAK ile ortak geliştirilen ÜTS’nin de tıpkı İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) olduğu gibi mobil hale getirilip,  cep telefonlarına entegre edilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. ÜTS MOBİL  yakın zamanda kullanıma açılacak.

– Peki ÜTS MOBİL nasıl çalışacak? 

SOYSAL: Tüketici cep telefonu kamerasına ürün barkodunu okuttuğunda ürün görselleriyle birlikte güvenlik uyarıları da dahil detaylı ürün bilgilerine kolaylıkla ulaşabilecek. Acil durumlarda tüketici cep telefonuna, aradığı ürünün bilgisini girecek ve o ürünün hangi satış noktasında olduğunu görebilecek. ÜTS, TİTCK-TÜBİTAK ile birlikte geçmiş tecrübelerimiz zemininde ayağa kalktı. Bu süreçte beş Çalıştay ve çok sayıda toplantı gerçekleşti.

Düzenlenen eğitimlerde ekip arkadaşlarımız sahada 1500 kişiye ulaştı. Bu noktada birçok sivil toplum kuruluşu da bizlere ÜTS nin geliştirilmesinde aktif destek verdi , ortak gruplar oluşturdular ve geri bildirimler yaptılar, sayısız senaryolar düşünüldü ve STK larımız da ÜTS nin mimarlarından oldular. Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği’ne de katkılarından ve temsil ettiği üyelerini bilgilendirmede gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum ve ÜTS’nin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Magazin HABERLERİ
Web TV