Gözlerinizi ovuşturduğunuzda ya da göz kapaklarınıza dokunup kenara çektiğinizde görmeniz kısa süreli de olsa düzeliyor mu? Bu durumun ‘keratokonus’ adlı göz hastalığının belirtisi olduğunu söyleyen uzmanlar, “Hemen bir göz hekimine başvurun” uyarısında bulunuyor.
24 Eylül 2022 - 7:00 'de eklendi.
Kişinin zamanla 1-2 metre yakınını göremez hale gelebileceğine işaret eden Doç. Dr. Abdullah Kürşat Cingü, erken dönemde teşhis ve tedavinin körlüğü önlediğini söyledi.
Keratokonusun, gözün saydam tabakası olan korneanın incelerek sivrilmesi ve şeklinin bozulması olduğunu belirten Göz Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Abdullah Kürşat Cingü, hastalığın ortaya çıkışında genetik yatkınlığın yanı sıra çocukluk döneminde sıkça alerjik göz hastalıklarına yakalanmak ve tozlu ortamlarda bulunmanın önemli rol oynadığını söyledi.
Hastalığın ilerleyici miyop ve astigmatla birlikte ortaya çıktığını ve görme kaybının giderek arttığını anlatan Doç. Dr. Cingü “Ailede keratokonus hastasının bulunması diğer aile fertlerinin de risk altında olduğunu gösterir. Ayrıca sık sık gözleri ovuşturmak, korneayı hasarlandıracak şekilde sert lens kullanmak hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırır” dedi.
GÖZE VİTAMİN TAKVİYESİ GEREKLİ
Keratakonus hastalığında gözün saydam tabakasındaki bağları güçlendirmeyi hedefleyen “Korneal Kollajen Çapraz Bağlama” tedavisinin yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Cingü, “Bu tedavide özel tasarlanmış cihazlar yardımı ile gözün saydam tabakasına ultraviyole A (UV-A) ışığı ve riboflavin (B2-vit) isimli bir vitamin verilir. Tedavinin ilk aşamasında saydam tabakanın önünde bulunan doku kaldırılarak B2 vitamini damlatılır. Bu işlem 30 dakika sürer. Ardından bir süre UV-A ışını uygulandıktan sonra saydam tabaka koruyucu kontakt lensle kapatılır. Tedavinin ana hedefi hastalığı durdurmak olsa da, bu tedavi ile önemli bir hasta grubunda, hastalıkta geriye dönüş ve görmede hissedilir bir artış da sağlanabilmektedir” dedi.
LAZER YAPTIRANLAR DA RİSK ALTINDA
Doç. Dr. Cingü, kimlerin corsslinking tedavisi olabileceğini şöyle sıraladı: “Korneası incelmeye devam eden keratokonus hastaları, ‘pellucid marginal dejenerasyon’ diye bilinen gözün saydam kısmının sıklıkla alt kısmında incelme ve bombeleşme durumu olanlar, lazerle göz numarasını düşürmek için yapılan cerrahi sonrasında oluşan ve keratokonus hastalığına benzer ilerleyici kornea bozuklukları olanlar ve bazı keratit (kornea dokusunun iltihabi durumları) türleri olanlar.”
Göz hastalıkları alanında uzmanlığıyla tanınan değerli mesle...
Fransa’da göz sağlığı alanındaki yetki sınırlarına dair tart...
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...
Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...
Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...
Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...