Birleşmiş milletlerin 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi DÜNYA DOWN SENDROMU günü ilan etmiştir. 21 Mart olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel 21 kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması , takvimlerde 21 ve 23 rakamını özel kılıyor . 21 Mart dünya DOWN sendromu farkındalık günü DOWN sendromu konusunda […]
24 Mart 2015 - 13:00 'de eklendi.
Birleşmiş milletlerin 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi DÜNYA DOWN SENDROMU günü ilan etmiştir.
21 Mart olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel 21 kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması , takvimlerde 21 ve 23 rakamını özel kılıyor .
21 Mart dünya DOWN sendromu farkındalık günü DOWN sendromu konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir çok etkinlik düzenlenmektedir .
DOWN sendromu genetik düzensizlik sonucu insanın 21 . inci kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan hastalığa verilen isim . Dünyada yaklaşık 6 milyon DOWN sendromu olan birey bulunmaktadır .
Tüm dünyada yılda yaklaşık 2000 DOWN sendromu olan birey aramıza katılıyor . Ülkemizde ise yaklaşık 100 bin kadar DOWN sendromlu birey olduğu tahmin ediliyor , bu özel insanların bizden artı bir farkı var sadece . Basit tamıyla DOWN sendromu çocuğumuzun hücrelerinin 46 yerine fazladan 1 kromozom yani 47 kromozoma sahip olmasıdır . İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden 23 tanesi babadan gelmektedir .
DOWN sendromunda 21 kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır , bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır . DOWN sendromu doğum öncesi tanı yöntemiyle saptanabilmektedir ancak bu testler belirli riskleri de taşımaktadır , testler %60 oranında tanımlanabilmekte %40 oranında yanılabilmektedir .
DOWN sendromu eski adıyla MONGOLİZM veya MONGOL BEBEK ilk kez 1866 yılında Dr . JOHN LANGDON DOWN tarafından tarif edilmiş bir sendromdur . 1959 ‘ da JEROME CEJEUNE tarafından 21 kromozomun TRİZOMİSİ olduğu tanımlanmıştır .
• TRİZOMİ 21 : Bütün hücreler ekstra bir 21 kromozoma sahiptir .DOWN sendromluların %94 bu gruptadır .
• TRANSLOKASYON : Ekstra 21 kromozomdan başka 1 kromozoma bağlanır . DOWN sendromlu insanların %4 ‘ ü bu gruptadır .
• MOZAİK : Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21 kromozoma sahiptir . DOWN sendromlu insanların %2 ‘ si bu gruptadır .
Etrafımızda olup biten her şeyin farkında olarak , yaşamda farkındalık yaratarak insan olmanın erdemi ve paylaşımını tüm kromozomlarımızda , yüreğimizde hissederek yaşayacağımız bir hayat ve DOWN sendromlu kardeşlerime engellerden uzak mutlu bir yaşam dilerim .
ESEN KALIN
ALİ AYDIN
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...