Optik Sektörünün İtalya, Almanya, Fransa’da bulunan marka değeri yüksek dev firmaları fabrikalarını Çin’e taşıdı. Eğer ürününüz markaysa Çin fırsat, değilse Çin büyük tehlikedir.
22 Ocak 2015 - 13:33 'de eklendi.
Çin’de bir işçi 30-40 dolara 12 saat haftanın 7 günü çalıştırılıyor.
Yılda 25 milyon vatandaşına iş imkanı sağlıyor. Çin’de enerjide, vergide üreticilere büyük teşvik ve kolaylıklar sağlanıyor. Bizde asgari ücretin işverene maliyeti 1100 TL.’den fazla. Enerji ve girdi fiyatları pahalı.
Optik Sektörünün İtalya, Almanya, Fransa’da bulunan marka değeri yüksek dev firmaları fabrikalarını Çin’e taşıdı. Eğer ürününüz markaysa Çin fırsat, değilse Çin büyük tehlikedir.
Optik Sektöründe %90 ihtiyaç ithalatla karşılanmaktadır. 15 sene önce başlayan Çin istilasını durdurmak için yerli üreticiler çeşitli yöntemleri denediler.
Önce kota uygulamasını başlattılar. Çin’de üretilen ürünler Bulgaristan, İtalya gibi ülkelerden (Made in İtaly) markası ile Türkiye’ye girdi ve doğal olarak ta kota uygulaması kaldırıldı.
· Üreticiler; AB ülkelerinde olmayan, perakendeci gözlükçüleri son derece mağdur eden, garanti belgesi uygulamasını başlattılar. Bundan da arzu edilen sonuç elde edilemedi. Meslektaşlarımız SGK’dan haksız çok ciddi para cezaları ödeyerek mağdur oldular.
· SSK Medula optik provizyon sistemi uygulamasına geçilmesiyle bu problemin çözüleceğini söylediler, Optik Provizyon sistemi de problemin çözümünde etkili çare olmadı.
· Çerçeve üreticileri, son olarak çerçeve başına 3 dolar fon uygulaması getirdiler. Bunu hükümetimizden talep ederken, 3 dolar fon uygulaması ile yerli üretici sektörünün Türkiye’de Avrupa’nın Çin’i olacağını, ihracat yapacaklarını, büyük istihdam sağlayacaklarını iddia ettiler. Aradan geçen 7-8 sene göstermiştir ki, 3 dolar fon uygulaması ile açıklanan hedefler maalesef gerçekleştirilememiştir.
· En son karekod uygulaması ile üretimlerinin artacağını savundular. SGK’ da karekod uygulaması belli bir disiplin sağlasa da, üretim için beklenen artışı sağlamadı. Stok ürünlerde karekod tedarikçinin görevi olmasına rağmen, optisyenlik müesseselerinin üzerine yıkıldı.
· Sonuç olarak, Tedarikçiler Türkiye’de gözlük kullanımını teşvik edecek Dünya görme günü gibi sosyal projeleri desteklemelidirler. Yerli üretici fabrikalarının kapasite raporları ciddi olarak takip edilmelidir. Teknolojilerini ve ürün modellerini yenilemelidirler.
Kooperatiflerle uyumlu çalışmalıdırlar. SGK, sigortalıları için, gözlükçülerden aldığı çerçevelerde yerli ürünü Başbakanlık Genelgesi’ne uyarak 7-10 TL daha pahalıya satın alarak, yerli üretimi teşvik edebilir. Bu uygulamalar, Çin’i durdurmak için seçenekler içerisindeki en uygun çözümlerdir. Bu uygulamalar istihdam ve üretimi artırdığı gibi, cari açığımızın da düşmesine imkân sağlayacaktır.
Taylan Küçükler
Eczacı Gözlükçü
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...
Özel hastanelerdeki skandallar göze de sıçradı. 700 binin üz...
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...