Müesseselere gelen gözlük ve kontakt lens reçeteleri, mesul müdür tarafından tarih konulup imzalanır ve mühürlenir ve reçete kayıt defterine kaydedilir. Reçetenin 20. maddede belirtilen kabul edilemeyecek reçetelerden olması ve geri çevrilmesi halinde, bu durum da deftere kaydolunur.
10 Ocak 2015 - 11:00 'de eklendi.
21. Yüzyıl da devlet tüm takip ve kayıtlarını dijital ortamda yaparken, diğer sağlık kuruluşlarında Reçete Kayıt defteri kaldırılırken, Optisyenlik Müesseselerine bu zorlama neden?
Gelen reçeteler kayıt defterine nasıl işlenecek?
Reçetenin 20. maddede belirtilen kabul edilemeyecek reçetelerden olması ve geri çevrilmesi halinde, bu durum da deftere kaydolunur.
Yönetmeliğin 19/2 maddesi aynen şunu ifade etmektedir: “Müesseselere gelen gözlük ve kontakt lens reçeteleri, mesul müdür tarafından tarih konulup imzalanır ve mühürlenir ve reçete kayıt defterine kaydedilir. Reçetenin 20. maddede belirtilen kabul edilemeyecek reçetelerden olması ve geri çevrilmesi halinde, bu durum da deftere kaydolunur.”
Eş anlatımla, yönetmeliğin satış işlemi esnasında reçete ile ilgili olarak optisyenlik müessesesine verdiği yükümlülük, sadece yönetmeliğin 20. maddesinde yazılı şartları ihtiva eden (20 . Madde: Optisyenlik müessesesinde, göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından yazılmayan ve tabibin adını, diploma veya sicil numarasını, görev adresini veya çalıştığı sağlık kurum ve kuruluşun ismini ihtiva etmeyen reçeteler kabul edilemez ve bu şekildeki reçetelerde yazılı olan numaralı gözlük camları ve her türlü lens satılamaz”) reçeteleri kayıt altına almaktır; reçetelerin bir nüshasını ya da fotokopisini muhafaza etmek değildir.
Bu meyanda denetim esnasında bir optisyenden reçete kayıt defterinde bilgileri yer alan herhangi bir reçetenin örneğini ya da fotokopisinin olmadığı gerekçesiyle o müesseseye cezai müeyyide uygulamak hukuka aykırıdır.
Bunun yanında, mevzuatın getirmediği bir yükümlülüğü idarenin tek taraflı dayatmaya çalışması ve bunun sonucunda da optisyene mağduriyet yaşatması, Türk Ceza Kanunu’ nun 257. madde hükmünde vücut bulan “Görevi Kötüye Kullanma” suçunun işlenmesini beraberinde getirecektir.
Peki o halde, bir optik müessese böyle bir keyfi olarak addedilebilecek uygulama sonucunda ne yapmalıdır?
Öncelikle, denetim esnasında kamu görevlisi tarafından tanzim edilecek olan tutanağın dikkatli bir şekilde optisyen tarafından okunması gerekmektedir.
Zira, tutanakta yazılanlar, denetim sonucunda o optisyenlik müessesesi hakkında tespit edilen hususları içermiş kabul edileceğinden, eğer tespit edilmemiş olan husus tutanak içeriğinde yer almaması halinde kesinlikle tutanağın altına imza atılmaması ya da tutanağın altına tespit edildiği iddia olunan hususu kabul edilmediğini içeren beyanın yazılmasını sağlamak gerekmektedir.
Optik müessese kendisine, cezai müeyyide ya da idari yaptırım uygulanması halinde ise, cezanın/yaptırımın nevine göre, yasal süresi içinde yetkili Sulh Ceza Mahkeme’sine itiraz etmesi ya da İdare Mahkemesi’ne müracaat etmesi gerekmektedir.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...