Uzmanlar, güneş gözlüklerinin sadece bir aksesuar olarak değil, göz hastalıklarından koruyucu bir sağlık gereçi olarak görülmesini istedi. Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Opr. Dr. Bülent Köse, bu ışınlardan ultraviyole C ışınlarının atmosfer tabakaları tarafından emildiği […]
02 Temmuz 2013 - 20:10 'de eklendi.
Uzmanlar, güneş gözlüklerinin sadece bir aksesuar olarak değil, göz hastalıklarından koruyucu bir sağlık gereçi olarak görülmesini istedi.
Ultraviyole ışınları güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer alırlar ve ultraviyole A (UVA), ultraviyole B (UVB) ve ultraviyole C (UVC) olarak 3 gruba ayrılırlar. Opr. Dr. Bülent Köse, bu ışınlardan ultraviyole C ışınlarının atmosfer tabakaları tarafından emildiği ve yeryüzüne önemli derecede ulaşamadıklarından dolayı göz için herhangi bir problem oluşturmadıklarını belirterek “Buna karşın ultraviyole A ve özellikle de ultraviyole B ışınları göze verebilecekleri zararlar açısından önemlidir” dedi.
Op.Dr. Bülent Köse, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın kısa vadede gözdeki olumsuz etkilerinin deride oluşan güneş yanıklarına benzediğini belirtti. Korneada kuruluk, kaşıntı, batma, yanma, ağrı, kanlanma gibi şikayetler gelişeceğini ve birkaç günde ilaç tedavisiyle düzelebileceğini kaydeden Köse, şöyle konuştu: “Orta vadede ise, konjonktivada kalınlaşma ve göz eti oluşmasına neden olabilir.
Ayrıca, gözleri devamlı kısarak bakmak göz çevresinde kırışıkların artmasına ve buradaki cildin erken yaşlanmasına neden olacaktır. Güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı, ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir.
Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta yüzde 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.”
GÖZLÜK CAMININ RENGİ ÖNEMLİ
Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktörün cam rengi ve koyuluk olduğuna işaret eden Köse, şunları söyledi: “Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır.
Yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmazken, kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini artırırken bir miktar renk bozulmasına neden olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yol açar, kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yine renk bozulmalarına yol açarlar. Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar özellikle otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri nedeniyle tercih edilebilir.
Avustralyalı araştırmacılar, düzenli göz testlerinin bunama ...
İki bakanlık tarafından 2025 yılında uygulanacak idari para ...
Bologna Üniversitesi'nden arkeolog Owen Higgins ve ekibinin ...
Ocak 2025 itibari ile yürürlüğe girecek olan yeni asgari ücr...
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde bulunan optik mağazasına borc...
Medeniyetten nasip almamış biçimde şahsıma karşı yaptığı ağı...
Bazen dertleşmek istese de kişi, dili varmaz söylemeye, fırt...
Bu çalışmada, çevre kirliliğinin insan göz sağlığı üzerindek...
E-ticaret kapsamında mal satışı ve hizmetlerde tevkifat oran...
18 Ocak 2014 tarih ve 28886 sayılı Optisyenlik Müesseseleri ...