Optik mağazalarının ihtiyacını giderecek makine ve malzeme satışını gerçekleştiren Uğur Optik Makine, şimdiye kadar ithal edilen makinenin üretimine başladı. Özlem CİHAN ANTALYA – Optik mağazalarının ihtiyacını giderecek makine ve malzeme satışını gerçekleştiren Uğur Optik Makine, şimdiye kadar ithal edilen makinenin üretimine başladı. Firma, Centervision ismini verdiği bu ürünle ithalata dur derken, ihracat için de atağa […]
04 Ağustos 2012 - 13:56 'de eklendi.
Optik mağazalarının ihtiyacını giderecek makine ve malzeme satışını gerçekleştiren Uğur Optik Makine, şimdiye kadar ithal edilen makinenin üretimine başladı.
Özlem CİHAN
ANTALYA – Optik mağazalarının ihtiyacını giderecek makine ve malzeme satışını gerçekleştiren Uğur Optik Makine, şimdiye kadar ithal edilen makinenin üretimine başladı. Firma, Centervision ismini verdiği bu ürünle ithalata dur derken, ihracat için de atağa geçti.
‘Centervision’ markasıyla ürettikleri optik makinesi için 2 yıl Ar-Ge çalışması yapan Uğur Optik Makine, sektörde yerli üretimi artırmak adına Ar-Ge çalışmalarına ara vermeden devam edecek. 1991 yılında optik sektöründe perakende satış konusunda faaliyete başlayan Uğur Optik Makine, 2005 yılından itibaren de optik mağazalarının ihtiyacını giderecek makine ve malzeme satışını gerçekleştiriyor.
Firma, Ar-Ge çalışmaları ile ithal ettikleri makineleri kendisi üreterek önemli bir projeye imza atmış bulunuyor.
Muğla Üniversitesi’nde optisyenlik eğitimi alan Uğur Optik Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Turgut, bu projede bilgi akışını kendisinin sağladığını yine Muğla Üniversitesi’nin desteğini aldıklarını ve projede teknisyen ve yazılımcıların çalıştığını belirtti. Turgut, “Bu proje için TUBİTAK’tan destek aldık.
Fakat projenin başında maliyetleri doğru öngörmediğimizden TUBİTAK’ın desteği çok cılız kaldı. Başlangıçta üretmeyi planladığımız makinenin çok ilerisine geçtik. Bu sebeple projeyi büyük oranda kendi öz kaynaklarımızla finanse ettik” şeklinde konuştu.
2 milyon TL’lik yatırımla projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Turgut, “Dünyada bu makineler başka firmalar tarafından da üretilmekte. Ancak Centervision’ın diğer üretimlerden daha yenilikçi olduğunu söyleyebilirim. Şu an rakiplerimizi geride bırakmış durumdayız. Şubat ayında İtalya’da dünyanın en büyük optik fuarına katıldık. Aldığımız olumlu tepkiler bizi yeni projeler için daha da heyecanlandırdı” dedi.
‘Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı’
Yurtdışından gelen teklifleri değerlendirdiklerini anlatan Turgut, sözlerine şöyle devam etti: “İtalya’da bir firma ile distribütörlük anlaşması yaptık. Firmadan numuneler için proforma fatura istedik. Ek maliyetin ne olduğunu sorduğumuzda ‘paketleme ücreti’ olduğunu söylediler.
Bunun etik olmadığını, bu bedeli ödemek istemediğimizi söyledik. Ancak iptal etmediler. Bunun üzerine siparişi iptal edip, teknik servis personelimizle kendi üretim sürecimize ilk adımı attık. Bu kızgınlıkla Ar-Ge çalışmalarına başladık. 18 ay boyunca yazılım üzerinde çalıştık. Bu sürenin son 6 ayında da mekanik tasarımına başladık. 18. ayda ilk protatipimizi ürettik.
Daha sonra 10 tane daha üretip profesyonellerin denemesi için kurulum yaptık. Buradan gelen geri bildirimleri aldığımızda eksikleri gördük ve giderdik. 3 ay sonra da mekanik olarak şu anki duruma getirdik ve satışa başladık. Ancak yazılım sürekli güncelleme gerektiriyor. Her geçen gün kendimizi biraz daha geliştiriyoruz.”
Üretimi 1000 metrekarelik işyerinin 250 metrekarelik kısmında gerçekleştirdiklerini kaydeden Turgut, “Aylık üretim kapasitemiz 80 adet. 18 kişiye istihdam sağlıyoruz. Yakın bir zamanda Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer almayı planlıyoruz. Üretimde harddisk ve kamera dışında kullandığımız parçalarda özellikle yerli olanları tercih ettik.
Şu ana kadar Kanada, Hollanda, Uruguay, Irak ve Kosova’ya ihracat gerçekleştirdik.
Asıl hedefimiz iç piyasa değil, dış piyasa. Centervision tüm dünyada kullanılacak bir cihaz. Her optik mağazasının zaman içinde olmazsa olmazı olacaktır. Bu sebeple hedeflediğimiz özel bir pazar yok. Tabi ki büyük pazarı olan ülkelere ihracat yapabilmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni projeler için Ar-Ge çalışmaları devam edecek.
Üretmeyi çok istedikleri 2 ürün daha olduğunu belirten Turgut, “Bu ürünler dünyada çok satılan ürünler ve üretici sayısı çok az. Bu sebeple Centervision’ın üretim ve tutundurma süreçlerini tamamladıktan sonra bu yatırıma geçeceğiz.
Bu 2 ürünün üretimini tamamladığımızda dünyada bu konudaki en büyük iki firma ile rekabet edebilir duruma geleceğiz. Güney Kore’de uzun süredir çalıştığımız bir partner firmamız var. Onlar pazarlamasını global olarak bizim yapmamızı istiyorlar. Hem bizim, hem de onların ürünleriyle piyasaya girdiğimizde, dünyadaki en geniş ürün yelpazesi olan firma haline geleceğiz” dedi.
KaynaK : http://www.kobiden.com/ugur-optik-uretim-sonrasi-ihracat-atagina-kalkiyor-16688h.htm
Bakanlığımızca elektronik sistem üzerinden kontrol yapılarak...
Bir haftadır aramızda soğuk rüzgarlar esiyor. Herkes yılbaşı...
Aralık ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştı...
Yıllar süren söylenti ve spekülasyonların ardından e-ticaret...
Dünya genelinde genç milyarderler, hem aile miraslarını yöne...
Mido 2025, iki haftadan kısa bir süre içinde 50'den fazla ül...
Kapsayıcı göz bakımı, Londra'nın Yeni Yıl Geçit Töreni'nde, ...
Yeni güneş ve optik stilleri içeren ilk Kendra Scott gözlük ...
Bir Optisyen olarak Göz sağlığı gibi hassas bir alanda, bizi...
Davetliler gecenin ilerleyen saatlerinde, muazzam şovların t...