a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Karekod konusunda kim ne istiyor?

Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ’nde kontrol ettirilir. Sosyal Güvenlik Kurumu ne istiyor, Tedarikçiler (imalatçı ve ithalatçılar) ne diyor, Gözlükçüler ne istiyorlar; Aylardır perakende gözlük müesseselerinin gündemini meşgul eden BARKOD/KAREKOD konusunda Konfederasyonumuz geçtiğimiz günlerde kurum yetkilileri ile biz gözlükçülerin taleplerini içeren kapsamlı bir görüşme yaptı. . İçeriği çeşitli internet sitelerine […]

14 Mart 2012 - 0:13 'de eklendi ve 1305 kez görüntülendi. A+A-

Karekod konusunda kim ne istiyor?

Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ’nde kontrol ettirilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu ne istiyor, Tedarikçiler (imalatçı ve ithalatçılar) ne diyor, Gözlükçüler ne istiyorlar;

Aylardır perakende gözlük müesseselerinin gündemini meşgul eden BARKOD/KAREKOD konusunda Konfederasyonumuz geçtiğimiz günlerde kurum yetkilileri ile biz gözlükçülerin taleplerini içeren kapsamlı bir görüşme yaptı.
.
İçeriği çeşitli internet sitelerine de yansıyan bu toplantılar da görüşülen konuların daha net anlaşılması için her cemiyet temsilcisinin üzerine büyük görevler düşmektedir, bu cümleden; Öncelikle Barkod/karekod uygulamasına geçilmesinden kurumun ne beklentisi olduğu anlaşılmalıdır.
.
Kurumun asli amacı gözlük bedellerini ödeme konusunda katkıda bulunduğu hak sahipleri ve yakınlarının, Sağlık Bakanlığı ve dolayısıyle TSE onaylı  ürünler kullanması olmalıdır. Öte yandan kurum bazı çevrelerce maksatlı olarak servis edilen ve sektörde asli unsur olan perakendecileri töhmet altına sokan kayıt dışı (dolayısıyla kontrolsüz) ürünlerle mücadele etmek isteyebilir, bunların hiçbirine itirazımız olamaz ve olmamıştır.
.
Ancak Barkod/Karekod uygulamasına geçmenin bütün bu haklı talepleri hayata geçiremiyebileceği, kötü niyetli unsurların kural, sözleşme hükümleri ve meslek ahlakını hiçe sayabilecek kişilerin ve müesseselerin de olabileceği 2012 Optik Sözleşmesincede kabul edilmiş ve şu maddeler sözleşmeye dahil edilmiştir.
.
4.3.12. Müessese tarafından temin edilen malzemelerin Sağlık Bakanlığınca onaylanmış ve TİTUBB’a kayıtlı malzeme olması gerekir. Bu nedenle Müessese tarafından hastaya, Sağlık Bakanlığına sunulmuş, onaylanmış ve Kurumca istenilen belgeleri kabul edilmiş firmalara ait malzemeler verilir. Kurumca gerekli görülmesi halinde, hastaya verilen malzemelerin ilgili firmaya ait olup olmadığı TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ’nde kontrol ettirilir.
.
6.1.14. Hastaya verilen malzemelerin Sağlık Bakanlığı’nca onaylanarak TİTUBB’ a kayıtlı malzeme olmadığının tespit edilmesi halinde 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır ve müessese yazılı olarak uyarılır. Aynı fiilin tekrarı halinde 3.000 (üçbin) TL cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 3 (üç) ay süreyle sözleşme yapılmaz.Yukarıdaki maddelere bakıldığında BARKOD/KAREKOD’un kötü niyetli unsurlara karşı, etkin denetim yapılmaması halinde engelleyici olamayacağı görülmekte adeta sözleşmeyi hazırlayan kurum yetkilileri tarafındanda itiraf edilmektedir.
Sözleşmenin 6.1.7. maddesi ”Barkod bilgisi ve Belgesinin” Reçete ekinde olmamasının ceza gerektiren bir suç olduğunu ifade ederken reçete ekine eklediğimiz garanti belgesi yerine bu kere Barkod/karekod ekleyeceğimizi işaret etmektedir. Gözlükçü adına hiçbir kolaylık sağlamayan bu uygulama 6.1.8 maddesi ile de reçete ekine sehven barkod/karekod eklenmesinide ayrıca ”Kurum zararı doğurmasa bile” suç olarak nitelemekte ve cezai şart getirmektedir. Kısaca özde hemen hiçbir yenilik getirmeyen Barkod/Karekod uygulamasına apar topar geçmeye çalışmak bu geçiş sürecinde Gözlükçü Müesseselerine zaman tanımamak anlaşılır değildir.
.
Bu nedenlerle sektörün, gerek perakende optik müesseselerini temsil eden,gereksede tedarikçi firmaları temsil eden  yetkililerini KONFEDERASYON’umuzun tezleri ve önermeleri doğrultusunda buluşmaya davet ediyorum. Daha açık bir ifade ile ” Perakende Optik Müesseseleri 2 (iki) yıl boyunca stoklarında (MEDULA Sisteminde karşılığını bulan) ürünleri Barkod/Karekod’lu ürünler ile birlikte girebilmeli ve böylelikle hem perakende optik müesseseleri hemde tedarikçiler anlamsız ve zahmetli bir süreçten kurtulmalı.
.
Aksi halde aylardır süregelen bu kaotik süreç enerjimizi çalmaya devam ederken perakende gözlük müesseselerinin huzuru ile huzur bulacak değerli tedarikçilerimizi de yeni yeni erteleme kararları (ki çıkması muhtemel) üzmeye devam edecektir.
.
Önümüzdeki dönemde sektörümüzde aklın ve vicdanın hakim olması ümidiyle bütün meslekdaşlarıma ve toptancı dostlarıma sevgilerimle.. .
.
GÖZLÜKÇÜ
Kamil Nuri GİZER
TEL: 0555 5187058
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV