Kayıt dışı söylemi ile yola çıkan Sanayicilerimizin samimiyetini gözden geçirilmesi gereklidir. Duyurudaki tüm ürünlerin, 237 ile geçici karekod alınması, bizim önerimiz değildir. Bu uygulamayı kabul edebilmemizde mümkün değildir. Duyurudaki uygulama tarafımızdan desteklenmemektedir. Özetle Tedarikçisi ve üreticisi belli olan ürünlerin sorumlulukları tedarikçiye aittir. Bu duyuru ile tüm sorumluluk perakendeciler üretici gibi mütalaa edilerek gözlükçülerin üzerine […]
02 Mart 2012 - 13:31 'de eklendi.
Kayıt dışı söylemi ile yola çıkan Sanayicilerimizin samimiyetini gözden geçirilmesi gereklidir.
Duyurudaki tüm ürünlerin, 237 ile geçici karekod alınması, bizim önerimiz değildir. Bu uygulamayı kabul edebilmemizde mümkün değildir. Duyurudaki uygulama tarafımızdan desteklenmemektedir.
Özetle Tedarikçisi ve üreticisi belli olan ürünlerin sorumlulukları tedarikçiye aittir. Bu duyuru ile tüm sorumluluk perakendeciler üretici gibi mütalaa edilerek gözlükçülerin üzerine yıkılmaktadır
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, 29.02.2012 tarihli “Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemelerin Üreticisi ve Tedarikçisi Firmaların TİTUBB Kayıtları Hakkında Duyuru”sunu yayınladı.
SGK tarafından başlatılan ilaçta karekod uygulaması başarı ile sürdürülmektedir.
SGK aynı uygulamayı, hak sahiplerine sağlık hizmeti satın aldığı optisyenlik müesseselerinde de hayata geçirmek için bir çalışma başlatmıştır.
Yeni optik sözleşmede bu uygulama önce barkod olarak açıklanmış, barkod uygulamasına geçilmeden, geldiğimiz süreçte karekod olarak neticelenmiştir.
Karekod uygulamasındaki temel amaç, Bu uygulama ile kurum, CE ye uygun ürünleri TİTUBB üzerinden alarak belli bir standarda ürünü hak sahiplerine temin etmek, kayıt dışı ve kaçak ürünlerin sisteme girişini önlemektir.
TGSD ve SGK sahada kayıt dışı ve kaçak ürünler olduğunu iddia ediyor. Bu ülkede iddia edildiği gibi kaçak ve kayıt dışı ürün varsa bunun sebebi optisyenlik müesseseleri değildir. FON UYGULAMASIR. Fon uygulaması ile yarattıkları defakto durumdan şimdi şikâyetçi olmalarınıda anlayabilmek de mümkün değildir. Fon uygulamasını kim istemiş ve hayata geçirmiştir?
Karekod Uygulaması doğru ve çok önemli bir projedir. Anadolu Federasyonu olarak kamu yararına olan KAREKOD uygulamasını desteklemekteyiz. Ancak bu duyuru ile bu projede heba edilmiştir.
Kare kod konusunun sorunsuz olarak hayata geçmesi için önümüzde çözümlenmesi gerekli 2 problem bulunmaktadır.
1) Üreticisi ve tedarikçisi belli olmayan CE uygunluğu olmayan, mili servet olarak nitelendirdiğimiz, gözlükçülerin elinde bulunan ürünler
2) Üretici ve tedarikçisi belli olan, gözlükçülerin 31.12.2011 envanterine göre ellerindeki mevcut ürünleri kare kodlanmasıdır.
SGK da, Konfederasyonumuzun ya da bir yöneticimizin davet edilmediği, katılmadığı, bizlerin görüşlerinin alınmadığı. Malum sektör temsilcileri yaptığı görüşme ve toplantı ile arka planı iyi kurgulanmadan, gözlükçünün elindeki tüm ürünlere geçici KAREKOD verilmesi (237) duyurudan da anlaşılacağı gibi kararlaştırılmıştır.
BU UYGULAMA İLE SAHADA VAR OLDUĞU İDDİA EDİLEN KAYIT DIŞI VE KAÇAK ÜRÜNLER GÖZLÜKÇÜLER ÜZERİNDEN DEVLET ELİYLE AKLANMAK İSTEMEKTEDİR.
Bu şekildeki karekod uygulamasını son derece sakıncalı bulmaktayız. İlaçta ki karekod uygulamasına benzer bir geçiş doğru uygulama olacaktır. Çünkü bizler üretici değiliz. Bu uygulama doğru olsaydı Eczaneler karekod a geçerken ellerindeki ürünlerin hepsini ilaç diye tek kalemde girmeleri gerekirdi. Her ürün tedarikçisi tarafından karekodlanmıştır.
Tüm ürünlere geçici barkod alınmasının bize göre birçok mahsuru vardır. İlerleyen dönemde gözlükçü meslektaşlarımıza telafisi mümkün olmayan ağır cezalarla karşı karşıya kalacaktır.
Gözlükçülerin 31.12.2011 envanteri esas alındığına göre geçici barkod uygulaması ile sahadaki tedarikçilerin envanterlerinin ortaya çıkmasına da engel olacaktır. Bu uygulamaya geçici karekod ile geçileceği tedarikçilerin envanteri belirlenemeyeceği için, kurumun, kayıt dışı ya da kaçak ürünleri önleyeceğiz söylemi ile de çelişmektedir. Kayıt dışı söylemi ile yola çıkan Sanayicilerimizin samimiyetini gözden geçirilmesi gereklidir.
Tedarikçiler geçici karekodla envanterdeki ürünlerin karekodlanmasını istemelerinin en büyük gerekçesi gözlükçüler bizden fazla karekod talep edebilirler iddiasıdır. Bu iddiayı kabul etmemizde mümkün değildir. Münferit böyle talepler olursa, Eczaneler de olduğu gibi satış elemanları vasıtasıyla ya da iade faturası ile bu işlem istismar edilmeden sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bizler üretici tedarikçi olmadığımız için, Sağlık Bakanlığı perakendecileri üretici gibi TİTUBB a kayıt etmek istememektedir. SGK Sağlık Bakanlığının onaylamadığı ürünleri satın lama durumunda kalacaktır.
Duyurudaki tüm ürünlerin, 237 ile geçici karekod alınması, bizim önerimiz değildir. Bu uygulamayı kabul edebilmemizde mümkün değildir. Duyurudaki uygulama tarafımızdan desteklenmemektedir.
Özetle Tedarikçisi ve üreticisi belli olan ürünlerin sorumlulukları tedarikçiye aittir. Bu duyuru ile tüm sorumluluk perakendeciler üretici gibi mütalaa edilerek gözlükçülerin üzerine yıkılmaktadır.
Garanti belgesi uygulaması da arka planı iyi kurgulanmadan bizlerin görüşü alınmadan yine malum zevat tarafından optik sözleşme protokolümüze monte edildi. Sorumluluğu tedarikçiyi ilgilendiren garanti belgesi uygulamasından dolayı çok sayıda meslektaşımız ciddi mağduriyetler yaşadı yaşamaya da devam ediyor. En son Erzincan da bir üyemiz 14 milyar ceza alarak sözleşmesi fesih edildi.
SGK Kurumunun optisyenlik müesseselerini ilgilendiren bu çok önemli konuda, tüm sivil toplum örgütleri ile görüşerek bir çözüm üretmesinin daha sağlıklı olacağını düşünmekteyiz.
· Son SGK duyuru ile hayata geçirilmeye çalışılan, kare kod uygulaması ile de 2–3 sene sonra BÜTÜN İŞLEMLER MESUL MÜDÜR ÜZERİNDEN YAPILACAĞI İÇİN meslektaşlarımız ALTINDAN KALKAMAYACAĞI ciddi mali sorumluluklarla ve mağduriyetlerle karşılaşacaktır. Geçmişte yaşadığımız mağduriyetleri, karekod uygulamasında yaşamak istemiyoruz. Çözüm ortak akılla oluşturulmalıdır.
Konunun meslektaşlarımız ve kamu yararına doğru ve yasal çözümü için tüm girişimlerimiz devam edecektir.
Sektör temsilcilerine Saygılarımızla duyurulur.
Eczacı-Gözlükçü Taylan KÜÇÜKER
Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Başkanı
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
bu sektörde 40 tane baş olursa karekota koyulur yarin biz gözlük edemesi yapmıyoruz da derler.herkes yorum yaparsa sgk benim dediğim dedik der 6 yıl zam yapmaz.atasunda receteye bakmazsızın 69 ytl toplar.kimsede ceza yazmaz.ben bir yıl önce demiştim birlikte hareket etmedikce her yerde atasun levhalarını göreceğiz.atasuna ders vermek için bir öneri sundum kimse umursamadı.ama birliktelik olsaydı karar alınıp bütün gözlükçüler potesto için bizdede 69 tl gözlük var deseydi afiş asaydı atasun bu gün kalmazdı.diploma kiralama işini kaldırtsaydık vergi levhası kiminse diploma onun olacak dedirtseydik il salık müdürlüğüne her gelen gözlükcüyüm diyemiyecekti.atasun her gördğü yere mağza acamıyacaktı.siz bırakın barkotu falanda zincirlemeyi engeleyecek… Read more »
Taylan Hocam bu karekod işi atasun ve benzerleri için iyi bir veri tabanı hazırlığı ve pazar yönlendirmesi olabilir mi .ne dersiniz?
sevgili başkanım bu gerçeklikleri herkez biliyor lakin çıkarlar uğruna herşeye musama gösteriliyor sizler bu kadar mücadele verirken teminci arkadaşlar neden duyarsız kalıyor hareketlenme zamanı değilmi halen daha kaçak satılan ürünleri alan arkadaşlarımız var ve bu fon olayını akabilinde karekodlama olayını gündeme getirip arkasında kendileri çevirdikleri dolapları nasıl göremezler toptancı kendini bir şeklilde kurtaracak duruma geldi lakin parekendeci arkadaşlarımızın tehlikesini anlamakta istemiyorlar neden devlete karşı gerçekleri bilmelerine rahmen konuşamıyoruz kaçak gelipte malın nasıl aklandığını bilmiyorlarmı neden gidipte o üretici firmaya gidip bu ürünü ham olarak profili kesin kaynatın ve veririn bize demiyorlar buda son dönemeç olacak eyyy toptancı abilerimiz bundan sonra… Read more »