Toplantı City One otelinde Uğur optik makinenin sponsorluğun da yapıldı, 11.30 da başlayan toplantı, 16.30 a kadar sürmüştür. Toplantıya 100 den fazla meslektaşımız katıldı. Çok seviyeli, katılımcı çözüm odaklı bir toplantı oldu TGSD başkanı, Sayın Mehmet DİBİ davetimizi kırmayarak, toplantımıza katılmıştır. Kendisine meslektaşlarımız adına teşekkür ederiz. Sivas gözlükçüler Derneği başkanı Gökhan GÖRKEN, Anadolu federasyonu başkanı […]
26 Aralık 2011 - 16:30 'de eklendi.
Toplantı City One otelinde Uğur optik makinenin sponsorluğun da yapıldı, 11.30 da başlayan toplantı, 16.30 a kadar sürmüştür.
Toplantıya 100 den fazla meslektaşımız katıldı. Çok seviyeli, katılımcı çözüm odaklı bir toplantı oldu
TGSD başkanı, Sayın Mehmet DİBİ davetimizi kırmayarak, toplantımıza katılmıştır. Kendisine meslektaşlarımız adına teşekkür ederiz.
Sivas gözlükçüler Derneği başkanı Gökhan GÖRKEN, Anadolu federasyonu başkanı Taylan KÜÇÜKER, Kayseri Gözlükçüler ve optistyenler derneği başkanı Ahmet Alibaşoğlu ,tedarikçi Seyit Ercan TETİK ve tolga bey toplantımıza katılmışlardır.
Barkod ile ilgili değerlendirme ve sunum, Sayın Mehmet DİBİ ve Taylan KÜÇÜKER tarafından, popülist ve demagojiden uzak Inter aktif olarak ve çözüm odaklı yönetmiştir.
Sayın Mehmet DİBİ, garanti belgesi, standarlar, barkod uygulaması süreci ile ilgili GENİŞ VE genel bir değerlendirme yaparak katılmacıları bilgilendirmiştir.
Taylan KÜÇÜKER, yaptığı konuşmasında,
Barkod uygulaması devlet projesidir.
1) Devlet yılda sağlık harcamalarına 46 katrilyon harcamaktadır. Bu GSMH ‘nın %6,5 kadardır. Tüm dünyada sağlık harcamaları ülke ekonomilere artan büyük yükler getirmektedir. Devlet ilaçta üretimden ithalattan hastaya ulaşana kadar her aşamayı izlemektedir. İlaçta karekod uygulamasına geçmiştir. Son olarak ta faz 2 denetimler başlamıştır. devlet tıbbi cihaz yönetmenliğine giren her ürünü izlemek takip etmek istiyor, sıra gözlük cam çerçevelerine geldi, barkod uygulaması ile medula optik provizyon sistemine, kayıt dışı, sahte, imitasyon, taklit ürünlerin girmesini önlemeyi amaçlamaktadır.
2) Üyelerimize ve Türkiye’de ki meslektaşlarımıza, 1 Ocak 2012 den itibaren barkod suz ürün almamaları önerilmiştir.
3) Bu süreçte gözlükçü ne yapacaktır?
TİTUBB ( Türkiye ilaç, tıbbi cihaz ulusal bilgi bankasına kayıtlarının yapılması gerekmektedir?
Bu kayıtlar nasıl yapılacaktır? Kayıtlar TC Sağlık Bakanlığı tarafından toplu yapılacaktır. Daha önce kayıt yaptırmış, mükerrer yaptırdığını düşünen, meslektaşlarımız için endişe edilecek bir durum yoktur. Kayıt işlemleri Sağlık Bakanlığımız tarafından henüz yapılmamıştır, kayıt yapıldığında bildirilen mail adreslerine şifreleri bildirilecektir.
4) Gözlükçüye getireceği faydalar nelerdir?
•Barkod uygulamasına geçildiğinde, garanti belgesinin reçeteye eklenmesi işlemine son verilecektir. Bu garanti belgesi uygulamasının kalktığı anlamına gelmiyor. Garanti belgelerlerini gözlük kullanıcılarına yine vereceğiz ama reçete eklenmesi işlemine son verilecektir.
•Barkod uygulaması ile birlikte, reçeteye barkodlar yapıştırılacağı için, reçete arkasına hak sahibinin kendi el yazısı ile beyanının alınması işlemine son verilecektir .
•Kayıt dışı ucuz kalitesiz ürünlerin sisteme girerek meslektaşlarımız arasındaki haksız rekabetin önlenmesine sağlayacağı katkı, mesleğe olan güven saygı ve kaliteyi artırarak çıtayı yükseltecektir.
5) Barkod uygulaması ne zaman başlayacaktır?
Geçtiğimiz Çarşamba günü,sektör temsilcilerinin katılımı ile TC Sağlık Bakanlığında yapılan toplantıda,
Optisyenlik müesseselerinin TİTUBB kayıtlarının yapılmasının henüz gerçekleşmediği, bazı çerçeve tedarikçilerinin TİTUBB kayıtlarını bitiremedikleri, cam tedarikçilerinin, çoğunluğunun bu kayıt işlemlerini yaparak barkodlarını alamadığı gerekçeleri ile SGK hak sahiplerine sunulan sağlık hizmetinin kesintiye uğramaması amacıyla makul bir süre uzatılmasına karar verilmiştir. Uzatılan süre SGK tarafından ilan edildiğinde sizlere duyurulacaktır.
6) TİTUBB kayıtlarından sonra, gözlükçüler olarak bizlerin yapması gereken en önemli acil konu elimizdeki envanterimizdeki ürünlerin barkod lanmasıdır .Bu konuda son derece deneyimli ve bilgili olan özen Eczane optik sahibi sayın Mehmet Dinçel ÖZEN optik sahibi ,tüm önerileri ,artısı eksisi ile analiz ederek katılımcılara muhteşem bir sunum yapmıştır .
Sonuç olarak ta bu uygulama için çok pratik tüm katılımcılar tarafından da desteklenen bir öneri ve proje sunmuştur. Barkod nedir? karekod nedir? katılımcılara izah etmiştir.
Bu projeyi tartışma kaos karmaşa yaratılmaması amacıyla bu yazı içerisinde açıklanmamıştır. Bu öneri Mehmet DİBİ tarafından Konf Bşk Rıfat KÜPELİ, Mehmet DİBİ, Abdullah AYDIN ve diğer temsilcilerle oluşturulacak bir üst komisyonda masaya yatırılarak sektöre açıklanacaktır.
Elimizde bulunan, tedarikçisi olmayan ürünler için geçici barkod uygulaması yine Ecz Mehmet Dinçel bey tarafından, katılımcıların sorduğu, her soruyu, çok güzel izah etmiştir. Bu konu ile ilgilide bir çözüm önerisi geliştirilerek üst kurulda tekrar analiz edilerek sektöre açıklanmasının uygun olacağına karar verilmiştir.
Kavgasız gürültüsüz, dedikodusuz sadece mesleğin konuşulduğu, hepimizin özlemle beklediği muhteşem bir toplantı olmuştur. Tüm katılımcılara ve meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum
Taylan KÜÇÜKER
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...