08 Aralık 2011 - 0:23 'de eklendi.
Çoğunlukla iş bağlantılarımızı önce e-mail yada Twitter gibi sosyal medya yoluyla yapıyoruz. İlk izlenimi yazdıklarımız yoluyla gerçekleşse de, kalıcı bir izlenimi ancak yüzyüze iletebildiğimiz hislerle sağlıyoruz.
Sesimizin tonu, vücut dilini kullanma şeklimiz ve göz teması daha önce oluşturduğumuz izlenimi sağlamlaştırabilir de yerle bir edebilir de.
‘Siz söylediklerinizin fiziksel görüntünüzden daha önemli olduğunu düşünebilirsiniz ama gerçek şu ki insanlar sizi daha ceketinizi çıkarırken tartmaya başlıyor’, diyor konuşma koçu ve ‘Hoşsohbet kadın’ ın yazarı Christine K. Jahnke. İnsanlar sizi kıyafetlerinizdeki renk seçiminden, ceketinizin üzerinize nasıl oturduğundan, saç şeklinizden hatta tırnaklarınızın uzunluğundan fark edebilirler. Görünüşünüzle ilgili hiçbir şeyin dikkat dağıtıcı olmasını ya da iletmek istediğiniz asıl mesajı engellemesini istemezsiniz.
İşte daha iyi bir izlenim için ipuçları:
Göz teması kurun: Leonardo Davinci’ nin ünlü sözünde dediği gibi ‘gözler ruhun aynasıdır’ . Elbette aşırıya kaçmayın, bütün bir toplantı boyunca göz göze bakamazsınız ya da dik dik bakmak istemezsiniz. Hedef kişiyle ilk tanıştığınızda ve en önemli cümlelerinizi iletirken göz teması kurmayı unutmayın. Konuşmadaki suskunluk anlarında tavana bakmayın, cevaplar ı tavanda aradınığınız düşünülebilir. Bunun yerine etrafa bakabilirsiniz.
Duruşunuza dikkat edin : Anneniz size dik durmanızı söylerken çok haklıydı. Omuzlarınız dik olsun ve asla kollarınızı önünüzde bağlamayın. Oturduğunuzda hafif öne eğilebilirsiniz ; arkanıza yaslanmanız düşmenize neden olabilir.
Ellere dikkat: Toplantılar el sıkışmayla başlar. Yarım elle sıkışmak yerine (soğuk bir izlenim verecektir) , elinizin tamamını kullanın. Samimi olsun ama asla çok uzun yada fazla sıkı değil.Sonra ne yaptığınız oldukça önemli. Ellerinizi masada ya da kucağınızda kenetlemek gergin olduğunuzu gösterir. Bunun yerine ellrinizi ayrı tutun ya da serbestçe birini diğerinin üzerine koyun.
Mizahı akıllıca kullanın: Gülümseme sizi kendine güvenli ve rahat gösterir. Günlük hayattan bir şaka kendinizi çok ciddiye almadığınız mesajını iletir , buzları kırar ve karşı tarafı rahatlatır. ‘Mizahı ancak söylediklerinizi açıklayıcı bir amaca hizmet ediyorsa kullanın ve elbette kültürü dikkate alın. Kahkahalarınıza dikkat edin. Her söylediğinden sonra gülen biriyle ne kadar iletişim kurabilirsiniz?’ diyor Jahnke.