a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikler

Yasa teklifinde, eczacılık tanımı daha çağdaş hale getiriliyor. Eczacılığın mevcut şartlardaki durumunu daha iyi ifade eden bir tanıma yer veriliyor.

03 Nisan 2012 - 14:09 'de eklendi ve 8921 kez görüntülendi. A+A-

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikler

Bir eczacının, eczacı olmayan birisine diplomasını kullandırması anlamına gelen muvazaalı eczanelerle mücadele için kurallar getirilecek. Diplomasını kiralayan eczacıya 5 yıl meslekten men cezası verilebilecek.

ANKARA-Türk Eczacıları Birliği (TEB)’nin hazırladığı ve hem AK Parti hem de CHP milletvekillerinin imzalayarak yasa teklifi olarak Meclis’e sunacağı düzenlemelerde, yeni eczane açılması için nüfus kriteri getiriliyor. Tıpkı avukatlıkta olduğu gibi, mesleğe yeni başlayacak eczacılar için de 1 yıl süreyle başka bir eczanede çalışma şartı aranacak.

TEB’in uzun yıllardır, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar sona yaklaştı. TEB tarafından hazırlanan yasa değişikliği ile ilgili çalışmaya, AK Parti ve CHP milletvekilleri destek verdi. Ak Parti’den 9, CHP’den 2, BDP’den 1 eczacı milletvekilinin katıldığı toplantılarda bir taslak oluşturuldu. Taslak üzerinde Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü ve TEB mutabık kaldılar. Bunun üzerine taslak, hem AK Parti hem de CHP gruplarında imzaya açılarak yasa teklifi haline getirildi. 6197 sayılı Yasa’da değişiklik öngören yasa teklifi, önümüzdeki günlerde Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonuna sunulacak.

Bir yıl çalışma şartı

Yasa teklifinde, eczacılık tanımı daha çağdaş hale getiriliyor. Eczacılığın mevcut şartlardaki durumunu daha iyi ifade eden bir tanıma yer veriliyor.

Mevcut yasadaki isteyen eczacının istediği yere eczane açabilmesi uygulamasına, yasa teklifindeki bir düzenlemeyle son veriliyor. Teklife göre, bulunulan ilçe sınırları içinde “her 3 bin 500 kişiye 1 eczane” olacak şekilde eczane açılabilecek. Böylece, 35 bin kişilik bir ilçeye 10’dan fazla eczane açılamayacak. Ancak hiç eczanesi olmayan bir yer için nüfus kriteri şartı aranmayacak.

Teklifte, eczane açma sınırlamasına muafiyet de getiriliyor. Eczacılık fakültelerine bu sene yapılan üniversite seçme sınavıyla girecek öğrenciler dahil mevcut öğrenciler, şu anda diploması olduğu halde eczacılık yapmayanlar ve şu anda kamuda eczacılık yapanlar, istedikleri zaman istedikleri yere bir kere eczane açabilecekler. Fakat daha sonraki yıldan itibaren herkes bu sınırlamalara tabi olacak.

Eczacılar için de avukatlık stajı uygulamasına benzer bir düzenleme yapılıyor. Buna göre, bir eczane açmak isteyen eczacının, en az 1 yıl süreyle başka bir eczanede çalışmış olması gerekecek. Ancak bu düzenleme, bu sene eczacılık fakültesine girecek olanlar da dahil eczacılık fakültesi öğrencilerini ve mevcut eczacıları kapsamayacak.

İkinci eczacı çalıştırılacak

Eczacıların kısa süreli de olsa eczaneden ayrılma, eczaneyi terk etme durumlarında yerlerine yardımcı eczacı bırakmaları gerekecek. Belli bir cironun üzerinde olan eczaneler, ikinci bir eczacı çalıştırmak zorunda olacaklar.
Teklif ile eczanelerde satılacak ürünlere netlik getirilecek. Bitkisel, homeopatik ürünler, çeşitli diyet gıdaları gibi eczanelerde nelerin satılabileceği düzenlenecek ancak eczanelerin sattığı mevcut ürünler kısıtlanmayacak.

Bir eczacının, eczacı olmayan birisine diplomasını kullandırması anlamına gelen muvazaalı eczanelerle mücadele için kurallar getirilecek. Diplomasını kiralayan eczacıya 5 yıl meslekten men cezası verilebilecek.

Mevcut eczanelerin kendi bulundukları ilçe içinde istedikleri kadar nakil hakları olacak. Ama eczaneler, kendi bulundukları ilçe dışına 1 kez nakil yaptırabilecek.
Eczane açma başvuruları için, nüfus kriterinin yanı sıra başka sınırlamalar da getirilecek. Bir yerde eczane açabilmek için sıraya girilecek. İlçenin nüfusu artınca ya da bir eczane kapanınca yeni eczane açılabilecek. Bunun detayları yeni yönetmelikle belirlenecek.

Teklife tüm partilerden destek var

CHP’nin eczacı kökenli milletvekillerinden TEB eski Genel Sekreteri Özgür Özel, teklifin yasalaşmasının eczacılık mesleği açısından önemli olduğunu söyledi.

TEB’in bu yasa ile ilgili uzun süredir revizyon isteği olduğunu belirten Özel, “Bu yasayla ilgili olarak TEB bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmaya tüm partilerin eczacı milletvekillerinin de katıldığı toplantılarla katkı verildi ve bir taslak ortaya çıktı. Bunu tüm eczacı milletvekillerinin ortak yasa teklifi olarak sunacaktık ama AK Parti milletvekilleri bu teklifi komisyona kendileri vermek istediler. Bunun üzerine biz de CHP milletvekilleri olarak aynı taslağı kendi grubumuzda imzaya açtık. TEB’in arzu ettiği değişiklikleri hem AKP hem CHP milletvekilleri imzalayıp komisyona vereceğiz” dedi.

Özel, bu tasarının üzerinde kendisinin de 10 yıllık emeği olduğunu, ama şu anki TEB Merkez Heyetinin yoğun olarak bunun üzerinde çalışarak taslağı iyi bir noktaya getirdiğini ifade etti. 6197 sayılı yasayla ilgili değişiklikleri son derece olumlu bulduklarını dile getiren Özel, şöyle devam etti:

“Aslında çok daha geniş kapsamlı bir iyileştirme olabilirdi ama mevcut şartlar altında varılan bu uzlaşmada TEB ile Sağlık Bakanlığı arasında gelinen bu noktayı değerli buluyorum. Bunu, TEB’in önemli bir başarısı olarak değerlendiriyorum. Yasa teklifinin geçmesi, eczacılık mesleği açısından önemli. Tüm dünyada olan düzenlemelerin Türkiye’de uygulanmaması nedeniyle aksaklıklar ortaya çıkıyor ve hizmet kalitesi düşüyor. Bu yüzden de teklifin Meclis’e sunulmasını biz de uygun buluyoruz.”


Yorum : Gözlükçülük alanında ise ,bir mesul müdür bulundurma marifetiyle isteyen herkesin gözlükçülük yapma hakkı vardır. Parası olan bu işi yapsın diyen sözde meslek adamlarına meslek nasıl  korunurmuş örnek olsun .

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV