Gözlük fiyatlarındaki artış işlerindeki problemleri de beraberinde getirdiğini belirten optisyenler sattıkları ürünleri yerine koyamamaktan yakınıyor.
09 Ağustos 2022 - 12:08 'de eklendi.
ŞANLIURFA –Türkiye’nin en sıcak illerinden biri Şanlıurfa. Özellikle temmuz-ağustos aylarında sıcaklığın en etkili olduğu bu dönemde güneş ışınlarının dik düşmesiyle oluşan zararlı ışınlar, göz sağlığı açısında olumsuz yönde etki ediyor. Vatandaşlar gözlerini zararlı ışınlardan korumak amacıyla ucuz güneş gözlüklerini tercih ediyor. Optisyenler ise gözlük fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor. Gözlük fiyatlarındaki artış işlerindeki problemleri de beraberinde getirdiğini belirten optisyenler sattıkları ürünleri yerine koyamamaktan yakınıyor.
Optisyenlerin, yakındıkları bir konu ise 20 yıldır SGK ödeneğinin artmaması. Optisyenler yıllardır devletin bir gözlük için verdiği SGK ödeneğinin değişmemesi hem satışlarını hem de halkın alım gücünü düşürdüğünü dile getirdi.
Gözlük fiyatlarına sürekli zam geldiğini ve fiyatların arttığını ifade eden 19. Bölge Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Mustafa Saatçi, Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuştu. Saatçi, yaşanan fahiş artışlardan dolayı işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
SAATÇİ: FİYAT ARTIŞLARDAN DOLAYI BİZİM SEKTÖR MUZDARİP DURUMDA
Sürekli değişen fiyatlardan kaynaklı işlerin durgun olduğunu belirten Saatçi, “Şuan genel olarak yaşanan fiyat artışlardan dolayı da bizim sektörde muzdarip durumda. 2 veya 3 defa zam yansıtılıyor. Bundan dolayı sattığımız ürünü bizde aynı şekilde yerine koyamıyoruz. Geçen yıla oranlar satışlarda düşmüş durumda. Çünkü inanılmaz şekilde yeni mağazalar açılıyor. Pasta dilimleri küçülmeye başlıyor. Her zamda fiyatlar yüzde 30 ila 40 arasında değişiyor. Özellikle fiyat artışlarından dolayı müşteriler tamamen orijinal gözlük yerine çakma ve sahte gözlüğe yönelmeye başladı. Bu da göz sağlığını tamamen bozmaktadır. Sahte gözlükler gözü zararlı ışınlardan korumadığı gibi zarar vermektedir” ifadesini kullandı.
“SGK ÖDENEĞİ ARTTIRILSIN”
SGK ödeneklerinin artması gerektiğini belirten Saatçi, şunları söyledi:
“Tıbbi cihaz satışını alamadığımız için rekabet ortamı çok fazla olduğu için örnek vereceğim kozmetik mağazaları, marketler, saatçiler ve kurumsal tarzda işletmeler. O tarz yerlerde de satıldığı için internet üzerinden de satış olduğundan sağlıksız satış bunlar onlardan dolayı satışlarımız düşmüş durumda. Satış ve alış rakamlarımız fazlasıyla arttı. Biz bu rakamları, artışları etikete yansıtıyoruz. Ama bu durumdan da müşteri memnun olmuyor. Son 17 yıldır devletin yaptığı SGK ödemelerinde artış göstermediğin dolayı bir çıkmaz içindeyiz. SGK ödenekleri arttırılmalı. Bununla birlikte vatandaşlarda en ucuz gözlükleri almayı tercih ediyorlar. Bu da sağlığa zararlı tavsiye etmiyoruz. Ama geneline bakarsak piyasalara yansıyan zam farkları ile yılda 3 defa fiyat listesi değişir oldu. 100 ila 150 arası alınabilecek bir gözlük bu sene son tüketiciye en asgari düzeyde yansıtmamıza rağmen 300 ila 350 arasında gözlüklerimizi satıyoruz.”
KIZILELMA: ESKİSİ GİBİ HAREKETLİLİK YOK
Optisyen Doğan Kızılelma da, güneş gözlüklerine gelen zamlardan dolayı işlerinin durduğunu ve müşterilerin gözlüklere rağbet göstermediğini ifade etti.
“Enflasyonun artmasıyla birlikte muhtemelen insanların alım gücü düştü, satışlarda durdu” diyen Kızılelma, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Güneş gözlükleri aslında çerçeve fiyatları şuanda 275 liradan başlıyor indirimli fiyatları. Metaller ise fiyat olarak 400 liradan başlıyor güneş gözlükleri bunlar polarizedir, iki yıl süreyle imalat hatalarına karşı garantileri vardır. Göz sağlığı için koruma sağlar.
Ağustos’tan sonra işler biraz daha durağanlaşır. Bu bağlamda işler biraz daha durdu diyebiliriz. Eskisi gibi hareketli değil. Geçen yıla oranla yüzde 60-65 üzerine çıktık satış olarak güneş gözlüklerinde pandemiden sonra zaten beklediğimiz bir şeydi işlerin düzelmesi. Enflasyonun artmasıyla birlikte muhtemelen insanların alım gücü düştü böyle bir yorumda bulunabilirim.
Geçen seneye göre gözlük fiyatlarımızda yüzde 50-60 civarında bir artış var. Döviz kurlarındaki hareketlilik girdi maliyetlerinin yükselmesinin ardından fiyatlar arttı. Tüm sektörleri etkilediği gibi bizi de etkiledi. Geçen yıl 250 liraya alınabilen bir ürün şuan 400 lirayı buldu”. BİHA
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...