Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir.
10 Ağustos 2022 - 10:45 'de eklendi.
Görme sahasında uçuşan şekillerin kaynağı nedir ?
Bilimsel adını duymamış olabilirsiniz, ama gözde uçuşan şekilleri mutlaka görmüşsünüzdür. Bu uçuşan görüntülere tıp dilinde miyodizopsi denir. Nokta, ip, yüzen bir kuyruk ya da örümcek ağı şeklinde olabilirler. Bunlar birer optik illüzyon değildir, gerçekten de orada, gözünüzün içindedirler.
Uçuşan cisimcikler nerededir ?
Gözün arkasında, ışığa karşı duyarlı hücrelerden oluşan retina tabakası vardır. Retinayı oluşturan sinir hücreleri, diğer adıyla nöronlar, ışığı algılayınca harekete geçer ve optik sinir yoluyla, gördüğünüz şeyle ilgili beyne bilgi gönderir. Lens ile retina arasında vitreus jeli adı verilen madde vardır.
Yaş ilerledikçe buradaki jel yapısı bozulmaya uğrayıp daha sıvı bir hal alabilir. O zaman vitreus içine girmiş parçacıklar bir araya toplanıp yine retinaya gölge düşmesine neden olabilir.
Uçuşan Cisimcikler Tehlikeli midir?
Uçuşan cisimcikler retina yırtığı veya retina dekolmanının habercisi olabilir. Yeni başlayan uçuşmalar tehlikelidir. Derhal göz doktoru görmelidir. Arka vitreus ayrılması da aniden uçuşmalara neden olabilir. Retina yırtığı araştırması yapılmalıdır. Bazen üveit adını verdiğimiz göz iltihapları da gözde uçuşmalara neden olabilir. Göz hekimi göz arkası muayenesi ile retina yırtılması, göz iltihabı veya arka vitreus ayrılması ayırımını yapar.
Muayene sonucunda yukarıdaki hastalıkların hiç biri yoksa şanslısınız. Acil bir hastalığınız yok demektir. Vitreus jeli bozulmasına yabancı literatürde vitreus floaters (İngilizce) veya Mouches volantes (Fransızca) adı verilir. Arka vitreus ayrılmasına bağlı oluşan cisimler giderek azalır. Bazen görüntüden tamamen uzaklaşır.
Uçuşan Cisimcikler Kaybolmazsa Ne Yapalır ?
Retinada hasar veya yırtık yoksa bir süre beklenir çoğunlukla zaman ile şikayetler zaman ile kaybolur veya azalır. Ancak uçuşan cisimcikler artar veya görme kaybına neden olur ise tedavi gerekebilir.
Çoğu insan için uçuşan cisimcikler önemli bir sorun teşkil etmese de tedavi konusunda internette yapılan aramalarda çeşitli yöntemler bulunacaktır. Bu yöntemlerin çoğu maalesef yararsızdır. Uçuşan cisimcikler için başlıca iki tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Bunlar YAG laser ile bazı vitreus bandlarının yok edilmesi ve vitrektomi ameliyatı ile vitreus jelinin gözden uzaklaştırılmasıdır. YAG lazer tekniği oftalmoloji alanında kısmen yaygınlık kazanmış olsa da bu sorunun tedavisinde ne kadar etkili olduğuna dair az sayıda araştırma vardır.
Uçuşan cisimlerin görmeyi önemli ölçüde etkilediği durumlarda vitrektomi adı verilen bir tedavi uygulanmakta ve gözdeki vitreus jeli ameliyat ile gözden uzaklaştırılmaktadır. Vitrektomi de retina yırtılması ve katarakt gibi ciddi riskler içerdiği için ancak son çare olarak uygulanmaktadır.
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...