Optisyenlik müessesesi açmış olanlar, müesseselerinde optisyen unvanına sahip bir mesul müdür bulundurmak zorundadırlar.
04 Temmuz 2023 - 22:22 'de eklendi.
Tatil döneminin gelmesi nedeniyle, optisyenlik müesselerinin cezalı duruma düşmemesi için haberimizi yeniden manşete çekiyoruz.
5193 sayılı optisyenlik Hakkındaki kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrası Optisyenlik müessesesi açmış olanlar, müesseselerinde optisyen unvanına sahip bir mesul müdür bulundurmak zorundadır.
”hükmü yer almaktadır. 27/09/2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan optisyenlik müesseseleri yönetmenliğinin “mesul müdürün kısa süreli ayrılması başlıklı”14 üncü maddesi “Mesul müdürün müessesede bizzat bulunması asıldır. Mesul Müdürün, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılması durumunda mazeret halinin ortaya çıkmasından itibaren yirmi dört saat içerisinde bir dilekçe ile idareye bilgi verilmesi kaydıyla müessese faaliyetine devam eder.
T.C SAĞLIK BAKANLIĞI
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü/ANKARA
Sayı: B.10,0.İEG.0.17.00.04/0321188
Konu: Mesul Müdür Hakkında
Optisyenlik Müesseselerinde görevli mesul müdürün 20 gün yıllık izin kullandığında faaliyetlerine ne şekilde devam edeceği konusunda Bakanlığımız görüşünü soran ilgi sayılı yazınız incelenmiştir.
5193 sayılı optisyenlik Hakkındaki kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrası Optisyenlik müessesesi açmış olanlar, müesseselerinde optisyen unvanına sahip bir mesul müdür bulundurmak zorundadır ”hükmü yer almaktadır. 27/09/2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan optisyenlik müesseseleri yönetmenliğinin “mesul müdürün kısa süreli ayrılması başlıklı”14 üncü maddesi “Mesul müdürün müessesede bizzat bulunması asıldır. Mesul Müdürün, hastalık ve sair zorlayıcı sebeplerden dolayı bir aydan fazla olmamak üzere müesseseden ayrılması durumunda mazeret halinin ortaya çıkmasından itibaren yirmi dört saat içerisinde bir dilekçe ile idareye bilgi verilmesi kaydıyla müessese faaliyetine devam eder.
Mesul müdürün mazeretsiz olarak bir aya kadar olan ayrılması durumunda, müeesesede optisyenlik mesleğini icraya yetkili bir kişi varsa, idareye bilgi vermek kaydıyla müessese faaliyetini sürdürebilir ”hükmü ile “geçici mesul müdür tayini gerektiren haller başlıklı .“ 15 ci maddesi “ Optisyenlik müessesi sahibi ve mesul müdürü veya iş akdi ile mesul müdür olarak çalışmakta iken,
a)Milletvekili veya Belediye başkanı seçilenler ile askerlik hizmeti sebebiyle silâh altına alınanlar, bu görev veya hizmetleri süresince,
b)Hürriyet bağlayıcı ceza ile mahkûm olanlar,
c)Hastalık sair zorlayıcı veya kabul edilebilir sebeplerden dolayı, bir aydan fazla müesseselerinin başında bulunamayacak olanlar, mazeretleri süresince,
d)Hacir altına alınanlar, vasilerinin talebi üzerine, hacir altında bulundukları sürece,
Müessese ruhsatı veren idareye yazılı olarak bildirmek kaydıyla ,optisyen veya gözlükçülük ruhsatnamesi sahibi olan birini mesul müdür tayin ederek ,müesseselerinin faaliyetlerini sürdürebilirler ”hükmü sevk olmuştur .
Mesul müdürün mazeretsiz olarak bir aya kadar olan ayrılması durumunda, müessesede optisyenlik mesleğini icraya yetkili bir kişi varsa, idareye bilgi vermek kaydıyla müessese faaliyetine devam etmektedir. Mesul müdürün müesseseden kısa ayrıldığı bu durumun da denetimlerde tespit edilmesi halinde mesul müdürün müesseseye belirtilen sürede gelmesi sağlanmakta, aksi durumda denetim formunda belirtilen hükümler uygulanmaktadır. Mesul müdürün geçici olarak görevinin başında bir aydan fazla süre bulunmadığı durumlarda geçici olarak optisyenlik mesleğini icraya yetkili bir kişinin görevlendirilmemesi durumunda müessesenin sadece güneş gözlüğü satmasına izin verilmekte, reçeteli numaralı gözlük cam takmasına ve satmasına izin verilmemektedir.
Mesul müdürün izinli olması ancak yerine başka bir optisyenin görevlendirilmemesi durumunda, reçeteli gözlük camı montajının yapıldığının tespit edilmesi halinde, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki kanun ‘un 15 inci maddesi hükmünde belirtilen yasal işlemler uygulanmaktadır.
Bilgilerinize rica ederim.
Doç Dr. M. Levent ALTUN
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
çok yakında asgari ücrete talim edecekler allahın izniyle
kısaca izin kullanmamız mümkün değil.bence çözülmesi gereken bir sorun.iş akti feshedildiğinde izin kullanmadığımız için toplu ücret almalıyız.ayrıca çoğu optisyen kipa ,carrefur gibi mağazaların içindeyse iş yerleri cumartesi pazar dahil sabah10 akşşam 22 saatleri arasında çalışıyor.