Yayın Hizmeti Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik Yürürlüğe Girdi. 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerin en önemlilerinden biri olanYayın Hizmeti Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik 2 Kasım 2011 tarihli ve 28103 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. RTÜK’ün yeni yönetmeliğine göre artık televizyonlarda Kürtçe reklam […]
09 Kasım 2011 - 23:27 'de eklendi.
Yayın Hizmeti Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik Yürürlüğe Girdi.
6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerin en önemlilerinden biri olanYayın Hizmeti Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik 2 Kasım 2011 tarihli ve 28103 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
RTÜK’ün yeni yönetmeliğine göre artık televizyonlarda Kürtçe reklam yapılabilecek. Reçetesiz ilaçların reklamına da ‘dürüstlük ilkesi’ne göre onay veren RTÜK, alkol ve tütün görüntülerinin kullanılmasına da sınırlama getirdi…
RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yayımladığı yönetmelikle yalnızca izin alarak Kürtçe yayın yapanlarda değil tüm televizyonlarda Kürtçe reklam yapılabilmesine izin verdi. RTÜK’ten izin alındığı takdirde, farklı dil ve lehçelerde reklama izin veren yönetmelik, reçetesiz ilaçların reklamına da onay veriyor. Ancak burada da, dürüstlük ilkesi gereğince, doğrulanması mümkün söylemlere izin verilecek. Yönetmelik, alkol görüntülerinin kullanımına sınırlama getirirken, artık reklamların ses seviyesi yükseltilemeyecek.
Kürtçe’ye izin gerekiyor
Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan korumalı saatler başlangıcı 23.00 yerine saat 24.00’de son bulacak ve 05.00’e kadar sürecek. Yönetmelikteki düzenlemeler özetle şöyle:
Yayın lisansına sahip olan ve farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcıların talepleri, yayın alanı, teknik imkanlar ve talep edilen dil ve lehçelerde yayın yapan diğer kuruluşlar da gözönünde bulundurularak RTÜK tarafından değerlendirilecek ve uygun görülmesi halinde bu dil ve lehçelerde yayın yapma izni verilecek. Farklı dil ve lehçelerdeki münferit müzik eserleri, sinema filmleri, ticari iletişim ve isteğe bağlı yayın hizmetleri için izin şartı aranmayacak
Reçetesiz ilaç reklamına izin
Yönetmeliğe göre, alkol ve tütün ürünlerinin hiçbir şekilde ticari iletişimine izin verilemeyecek. Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında da reklam yapılamayacak. Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamlarına ise dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde izin verilecek. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte çalışmalar yapılamayacak. Medya, hizmet sağlayıcı tarafından yapılan veya yaptırılan anket ve kamuoyu yoklamalarının da, noter nezaretinde gerçekleşmesi ve bunun duyurulması gerekiyor.
Toplum için önemli olaylar canlı yayınlanacak
RTÜK’ün listelediği toplum için büyük önem arz eden olaylar canlı yayınlanacak. Bu olaylar, 24.00-05.00 arasında cereyan ederse, olimpiyatlar gibi birbirine bağlı çok sayıda olaydan oluşursa veya canlı yayın toplum için büyük önem taşıyan başka olayın başka saatte yayınlanmasını gerektirirse, objektif nedenlere dayanılarak olayın gerçekleştiği gün içerisinde banttan da yayınlanabilecek.
Falcı reklamı yasak
FALCI, medyum, astrolog ve benzerlerinin verdikleri hizmetlerin ticari iletişimi yapılamayacak. Eş ve arkadaş bulma hizmetlerinin ticari iletişimine izin verilemez. Ayrıca, dini tören yayını içine hiçbir şekilde reklam ve tele-alışveriş yayını yerleştirilemeyecek.
Kadın cinsel meta olmayacak
RTÜK’ün kişilerin fal veya batıl inançlar yoluyla istismar edilmesini yasaklayan yönetmeliğe göre, yayınlar toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, kanıksatan ve kadını istismar eden programlar içermeyecek. Törelerin kadına karşı baskı aracı gibi kullanılması teşvik edilemeyecek. Kadın bedeninin cinsel bir meta olarak kullanılmaması da yasaklandı.
Reklamlar 12 dakikayı aşmayacak
TELE-ALIŞVERİŞ yayınları hariç her türlü reklam yayınlarının oranı, bir saat başından bir sonraki saat başına kadarki yayın içinde yüzde 20’yi yani 12 dakikayı aşamayacak. Bu orana, program desteklemesi ve yayıncının kendi programlarının tanıtımlarına ayrılan süre ile ürün yerleştirmesi de dâhil olmuyor. Bu süre en fazla 6 defa program bölünerek kullanılabilecek.
Meltem ÖZGENÇ/ HÜRRİYET
Optisyeninsesi Haber
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...