a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Türk Lensi Dünyanın Gözünde..

Elle tutulma özelliğindeki lorgnette gözlükten sonra gelişen teknolojiyi yakından takip eden göz sağlığı sektörü, son devrimini göz lensini geliştirerek yaptı. Cam mercekli gözlüklere karşın alternatif sunan lensin üretimi, ancak birkaç ülkeyle sınırlı. Türkiye ise, ilk göz içi ve kontakt lens markası olan Zaraccom’u Avrupa başta olmak üzere birçok kıtaya ihraç ediyor. Üretimini gerçekleştirdikleri lensin yüzde […]

25 Ekim 2013 - 11:06 'de eklendi.

Türk Lensi Dünyanın Gözünde..

zaraccomElle tutulma özelliğindeki lorgnette gözlükten sonra gelişen teknolojiyi yakından takip eden göz sağlığı sektörü, son devrimini göz lensini geliştirerek yaptı.

Cam mercekli gözlüklere karşın alternatif sunan lensin üretimi, ancak birkaç ülkeyle sınırlı. Türkiye ise, ilk göz içi ve kontakt lens markası olan Zaraccom’u Avrupa başta olmak üzere birçok kıtaya ihraç ediyor. Üretimini gerçekleştirdikleri lensin yüzde 30’unu ihraç ettiklerini belirten Anadolu Tıp Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım ile, lens üretimi üzerine konuştuk.

Ar-Ge çalışması olarak faaliyete başlayan Anadolu Tıp Teknolojileri, Türkiye’nin ilk ve tek göz içi ile kontakt lens üreticisi olarak girdiği sektörde bugün dünyanın görüşünü netleştiriyor. TÜBİTAK MAM ile Intraocular ve Kontakt Lens Teknolojisinin Geliştirilmesi Projesiyle 2003 yılında Sivas’ta Ar-Ge çalışmalarını yapan fabrika, kısa zaman içerisinde piyasaya sürdüğü Zaraccom markasıyla göz içi ve kontakt lens üretimi gerçekleştiriyor.

Yılda 200 bin adet göz içi lens ürettiklerini belirten Anadolu Tıp Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye’nin ilk ve tek göz içi ve kontakt lens üreticisi olarak kurulduklarını söyledi.

Sektöre girmelerindeki amaçlarının ithalat yerine üretilen lenslerin ülke ekonomisine katkı sağlaması olduğunu ifade eden Yıldırım, faaliyetleriyle çok yüksek fiyatlara ithal edilen ürünlerin aynı kalite de daha uygun fiyatlarda üretilmesini sağladıklarını aktardı. Üretimde kullanılan hammaddenin, üretim teknolojisinin ve kullanılan cihazların kendilerine ait olduğunu aktaran Yıldırım, “Ana üretimimiz, katarakt ameliyatlarında kullanılan birinci sınıf hidrofobik materyalden yapılmış göz içi lensi. Aynı zamanda şeffaf ve renkli kontakt lens de üretiyoruz. Yüksek teknolojinin Türkiye’de üretilebilmesini amaçlıyoruz.

Faaliyete geçtikleri ilk günden bu yana Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerinin altını çizen Yıldırım, sürekli olarak hammadde ve ürün geliştirme projesi, beş farklı model ve iki farklı hammadde geliştirdiklerini anlattı.

SİVAS’ TAN AVRUPA’YA LENS İHRACATI

Yurt dışına yüzde 30 oranında lens ihraç ettiklerine dikkat çeken Yıldırım, Avrupa’da Almanya, İtalya başta olmak üzere İngiltere, Fransa ve Belçika’ya, Güney Amerika’da Meksika, Şili ve Peru’ya, Asya’da ise İran, Pakistan ile Kore’ye kadar lens ihraç ettiklerini bildirdi. Bazı ülkelerdeki Sağlık Bakanlığı kayıt sürelerinin uzun olmasından dolayı ihracat rakamlarının istedikleri değerde olmadığını dile getiren Yıldırım, “Yurt içi piyasada hedefimiz pazarın yüzde 40’ı. Bu rakam yaklaşık 150 bin adete denk geliyor. Yüzde 40 civarında ise hidrofilik lens ve ucuz kalitede lens pazarı bulunuyor. Yurt dışında hidrofobik lens daha çok tercih edildiğinden ve büyük bir pazar olduğundan, talep artışına bağlı olarak üretim kapasitemizi artıracağız. İhracat oranımızı yüzde 50’ye çıkartmak istiyoruz” diye konuştu.

Yıldırım, ürünlerinin kaliteli ve uygun olması nedeniyle iç pazarda tercih edildiğini ve piyasadaki yüksek fiyat oranını kırdığını söyledi. Türk hekimlerinin her türlü ihtiyaçlarını anında karşılayabildiklerini dile getiren Yıldırım, Türkiye‘de lens üretmenin inanılmaz gözükmesi sebebiyle, bazı hekimlere üretici olduklarını kanıtlamak zorunda kaldıklarını açıkladı. Ülkemizde lensin hem kozmetik hem de sağlık açısından tercih edildiğini belirten Yıldırım, görmeyi düzeltmek için kullanılan lenslerin çoğunlukta olduğunu aktardı. Bilinçli lens kullanımının yavaş yavaş oturduğunu ifade eden Yıldırım, “Hekimlerimizin de desteğiyle halkın lens kullanımındaki önceliği, tedavi amaçlı olmasına yönelik. Ayrıca katarakta kullanılan lenslerde, hastalara bilgilendirme yapılıyor ve kullanılacak lensin özellikleri anlatılıyor. Fiyat farkı alınarak hastaya seçim hakkı veriliyor” şeklinde konuştu.

“Her ülkede ürünlerimiz, en üst sınıf ürünler kategorisinde değerlendiriliyor”

Lensin her ülkede yapılan ve yaygın olan bir üretim olmadığına dikkat çeken Yıldırım, en yaygın lens üretiminin yapıldığı Hindistan’da 4, Avrupa’da 10, Amerika’da ise 4 üretici bulunduğunu bildirdi. Türkiye’nin lens sektöründe yeni fakat büyük firmalarla rekabet edebilecek seviyede üretim yaptığının altını çizen Yıldırım, sektörlere yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tanıtımın iyi yapılması, ürünün kaliteli ve uygun fiyatta olması sektöre girmenin en etkili yolunu oluşturuyor. Anadolu Tıp olarak geçtiğimiz süreçte satış yaptığımız her ülkede ürünlerimiz, en üst sınıf ürünler kategorisinde değerlendirilmekte ve hem kalite hem de fiyat olarak çok iyi bir konumda.”

Sektörde hidrofilik materyalden yapılmış ve Uzakdoğu’dan ithal edilen ucuz lenslerin kullanıldığını öne süren Yıldırım, Sağlık Bakanlığı’nın bu tür lenslerin ülkeye girmesinde yüksek kriterler koyması gerektiğini bildirdi. Sosyal güvenlik sisteminin, kaliteli ve kalitesiz tüm ürünleri aynı kategoride değerlendirmesini eleştiren Yıldırım, bu sebepten dolayı devlet hastanelerinin alımlarında en ucuz fiyatı veren ürün kullanılmak zorunda kalındığını ve özel hastanelerde her ürüne aynı ücret ödenmesi sebebiyle ekonomik olanlar tercih edildiğini söyledi. Yıldırım, “Bu ürünler başlangıçta alınırken ucuz gibi görünse de, birkaç sene içerisinde sorun çıkararak hastanın göz sağlığını tehdit ediyor. Tekrar yapılan müdahaleler göz önüne alındığında bu ucuz ürünler devlete çok daha pahalıya mal oluyor” diye konuştu.

Yıldırım, devletten beklentilerinin lens kullanımında kaliteli ile kalitesiz ürününün ayırt edilmesi ve bu tip teknolojik ürünlerde yerli üretim varsa bunun kullandırılması yönünde çaba sarf edilmesi olduğunu açıkladı.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Vergi rekortmeni Gözlükçü Vergi rekortmeni Gözlükçü

2023 yılının Ordu’da vergi rekortmenleri açıklandı. Ancak listenin üst sıralarında yer alanlar isimlerinin gizli tutulmasını istedi....

Essilux Nikon’da büyüyor Essilux Nikon’da büyüyor

Milleri liderliğindeki İtalyan-Fransız devi, Meta'nın başkentine girmesini beklerken hassas optik alanına giriyor...

Tıbbi cihaz sektörüne dövizle sözleşme istisnası Tıbbi cihaz sektörüne dövizle sözleşme i...

Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz onaylanmış kuruluşları, imalatçılarla sözleşmelerini döviz cinsinden yapabilec...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Vergi rekortmeni Gözlükçü Vergi rekortmeni Gözlükçü...

2023 yılının Ordu’da vergi rekortmenleri açıklandı. Ancak li...

Essilux Nikon’da büyüyor Essilux Nikon’da bü...

Milleri liderliğindeki İtalyan-Fransız devi, Meta'nın başken...

Tıbbi cihaz sektörüne dövizle sözleşme istisnası Tıbbi cihaz sektörüne döv...

Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

Kart ödemelerinde yeni dönem! Kart ödemelerinde yeni dö...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...

Görme haftası artık Instagram’da Görme haftası artık Insta...

İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...

Gözlük kiralanır! Gözlük kiralanır!

Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

Gözlük ve lens nasıl çalışır? Gözlük ve lens nasıl çalı...

Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...

Ağustos ayı katılım payı ödemesi Ağustos ayı katılım payı ...

Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!