Optisyenin Sesi

Türkiye de Körlük Oranı

Görme keskinliğinin azalması doğal bir süreçtir. Ancak bu her zaman az bir masrafla restore edilebilir. Ülke ekonomisine yüklenen iş gücü maliyetinden gözlük kullanımını artırarak, az bir masrafla kaçınılabilir.

Bu Haber 11 Şubat 2011 - 11:04 'de eklendi ve 8315 kez görüntülendi.

Türkiye de Körlük Oranı

taylankucukerTUIK VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE’DE KÖRLÜK ORANI BİNDE ALTI VE ÜZERİNDE VERİLMEKTEDİR. YAŞLILARDA BU ORAN DAHA YÜKSEKTİR.

·        Körlük oranı AB, USA, Avustralya’da %0,4 den azdır. Çünkü bu ülkelerde optometri son derece gelişmiş üst seviyededir.
·        Dünya nüfusunun %4’ü kör yada görmesi bozulmuştur.

·        Körlüğün %80 ni önlenebilir.

·        Göz muayenesi ve gözlükleri hemen değişmesi gerekli 670 milyon kişinin yaşadığını tahayyül ediniz.Bütün bunlar mümükündür.Çözüm bilinmektedir ve etkin fiyatla çözülebilir.Bu olumsuzlukların geri  döndürüldüğünü düşününüz.

Küresel gerçekler, Körlük ve görme engeli

WHO tahminlerine göre Dünyada 314 milyon kişi, körlük ya da düşük görme ile muzdarip olarak yaşamaktadır. Bunlardan 269 milyonu düşük görme ve görmesi restore edilmesi gerekli, 45 milyonu kördür. Kadınların erkeklerden daha fazla (2/3 si) risk altındadır. Kör insanların %90 ı düşük gelirli ülkelerde yaşıyor. Dünya’daki körlüğün %80 i önlenebilir körlüktür. Körlük, Yaşlı nüfusun Dünya’da artması, yaşam tarzı, Diyabetik retinopati gibi nedenlerle artmaktadır.

TUİK verilerine göre Türkiye’de körlük oranı binde altı ve üzerinde verilmektedir. Körlük oranı AB, USA, Avustralya’da %0.4 den azdır. Çünkü bu ülkelerde optometri son derece gelişmiş üst seviyededir.
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre, AB ülkelerinde körlük oranı binde dört ün altındadır. Ülkemizde bu oranın fazla olmasının sebebi,  optometri adı verilen. Sadece refraksiyon yapan bilim dalının ve meslek adamlarının olmaması ve vatandaşlarımızın kendi imkânları ile görme testine hızlı ve ucuz ulaşmasının mümkün olamamasıdır. Göz ağrısız kör olur.3 yılda bir çerçeve hak edişi ve 0,50 diyoptri değişim şartının uygulanmasında gözlük alım ve kullanım süresi uzayacağından muayeneler de gecikecek ve glokom, retina dekoltmanı gibi körlüğe sebep olacak hastalıkların teşhisi gecikecektir. Daha sonra kör insanlara tedavi eğitim ve diğer masrafları için kamunun harcayacağı bedel cam giderlerinden sağlayacağı küçük tasarruftan kat kat misli ile fazla olacaktır. Şaşılık 4–6 yaş arasında basit bir gözlükle tedavi edilebilirken, 6 yaşından sonra cerrahi işlem gerecektir. Cerrahi işlemin kamuya maliyeti daha yüksektir. 0.25 D aralığı yüzünden görme testine götürmeyen ebeveynler şu anda mevcuttur.

Yukarıda açıkladığımız gerekçelerle, 0,50 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir “ şeklinde düzeltilmesi tedavi hizmeti masraflarından tam tersine önemli bir tasarruf sağlayacaktır. Aynı zamanda yeterli periyodik bir görme testinin yapılmaması ve gözlük kullanılmaması, değişen görme keskinliğinin restore edilememesinin ülke ekonomilerine yüklediği iş gücü maliyeti kaybı milyar dolarlarla ifade edilmektedir. Trafik kazalarının en önemli nedenidir.

Görme keskinliğinin azalması doğal bir süreçtir. Ancak bu her zaman az bir masrafla restore edilebilir.  Ülke ekonomisine yüklenen iş gücü maliyetinden gözlük kullanımını artırarak, az bir masrafla kaçınılabilir.

·        Neden Gazete tirajları batıya göre ülkemizde son derece düşüktür?

·        Neden Trafik kazalarındaki can kayıplarımız batıya göre yüksektir?

·        Neden Körlük oranlarımız AB, USA, Avustralya’dan yüksektir?

·        Neden gözlük Kullanma oranımız AB, USA, Avusralya’dan düşüktür?

·        Görme keskinliğinin restore edilememesinin ülke ekonomilerine yüklediği iş gücü maliyeti kaybı nedir?

 

Taylan KÜÇÜKER

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal