12 Ağustos 2012 - 15:24 'de eklendi.
Sağlıkta Dönüşümün Olumsuz Etkilerine Çözüm Bulundu:
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Geliyor!
.
Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı 2012/25 sayılı genelge ile, Sağlıkta Dönüşümün sigortalı hak sahiplerine yüklediği ve artık katlanılamaz boyutlara ulaşan başta ilaç fiyat farkları gibi SUT gereği hastadan alınması gereken ücretleri, yatak ücretlerini ve benzeri ilave ücretleri Tamamlayıcı Sağlık Sigortası üzerinden almanın önünü açtı. Bu sayede en küçük sağlık işleminde bile hastaların karşısına çıkan ilave ücretler, farklar artık hasta tarafından ödenecek ek sigorta primi karşılığı özel sigorta şirketlerince karşılanacak.
.
Bilindiği üzere 2004 yılında uygulamaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaçta referans fiyat uygulamasına geçildi. Referans fiyatın üzerinde kalan ilaçlarda devlet halen sadece belirlenen banda kadar olan ilaç fiyat tutarını ödüyor ve bandı aşarsa fark hastadan alınıyor.
.
Yıllar içerisinde eşdeğer bandın daraltılması ve son olarak %10’luk dilime çekilmesi ile hastalarımızın ödediği fiyat farkları ciddi anlamda artmış oldu. Yeni genelge bu farkların yarattığı olumsuz algılamayı makyajlamayı amaçlıyor.
.
Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesinde, sosyal devlet anlayışının gereği olarak, ödeme listesinde yer alan tüm ilaçların bedeli hastaların bağlı olduğu kurumlar tarafından karşılanırken, kimilerince “sağlıkta devrim” diye adlandırılan bu program yürürlüğe girdikten sonra hastalar ilaçlarını almak için muayene ücreti, ilaç katılım bedeli ve ilaç fiyat farkı ödemek zorunda bırakılmıştır. Bu da giderek daha çok tepkiye neden olmaktadır.
.
Görülen o ki, hükümet, oluşan tepkiler karşısında TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ SAĞLIK SİGORTASI (TSS) kartını ortaya sürmekte, böylece Sağlıkta Dönüşüm Programının artık toplumca da algılanmaya başlanan gerçek yüzünün tamamen ortaya çıkmasını bir süre daha ertelemeyi amaçlamaktadır.
.
Aynı zamanda Hükümet bu uygulamanın yerleşmesine bağlı olarak sağlık ödemelerini biraz daha kısmak için elini güçlendirmeye çalışmaktadır.
.
Hükümet bir yandan eşdeğer bantlarını daraltılacak, kurum iskontolarını yükseltecek ve böylece oluşan fiyat farklarını ödemekte zorlanan vatandaşa yıllık ödenecek bir bedel karşılığı tamamlayıcı ve destekleyici sağlık sigortası tavsiye edecek; diğer yandan yıllarca yüksek oranda sağlık primi ödeyen hak sahiplerini görmezden gelecek ve bu programın adına sağlıkta reform denilecek!
.
Yayımlanan genelge ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 98. maddesinde belirtilen “Sağlık hizmetlerinden yararlananların ödemekle yükümlü oldukları katılım payları, özel sigorta şirketleri tarafından teminat veya ödeme konusu yapılamaz” hükmü devre dışı bırakılmıştır. Ayrıca hastadan alınan fiyat farklarının da esasında ödenen bir katılım payı olduğunu unutmamak gerekmektedir.
.
Bugün Sağlıkta Dönüşüm Programı ile her bireyin doğuştan kazanılmış sağlık hakkı adeta elinden alınmaktadır. Vatandaşın başına bir kaza ya da hastalık geldiğinde aldığı sağlık hizmeti yıllarca ödediği sağlık primlerinin karşılığı değildir. Bu primlerin karşılığı verilmediği gibi, şimdi bir de ek sigorta primleri talep edilerek vatandaşın sırtına yeni bir yük getirilmeye çalışılmaktadır.
.
Genel Sağlık Sigortası’ndaki kara deliğin Tamamlayıcı ve Destekleyici Sağlık Sigortası ile yamanmaya çalışılması kabul edilemez düzenlemedir.
.
Saygılarımızla.
İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu