Döviz kurunda yaşanan yükselişlerden etkilenen sektörlerden biri de gözlük sektörü. Gözlük fiyatlarında son bir yılda yüzde 150 zam yapıldığını belirten sektör temsilcileri, zamların işyerini durma noktasına getirdiğini söyledi.
31 Mart 2022 - 12:28 'de eklendi.
Gözlük fiyatlarındaki fahiş artışlardan dolayı iş yapamaz hala geldiklerini belirten sektör temsilcileri, yaşanan artışlardan dolayı halkın, göz sağlığına iyi gelen orijinal gözlük yerine çakma ve göz sağlığını bozan sahte gözlüklere yöneldiğini söyledi.
Döviz, gümrük vergisi ve akaryakıt gibi gözlük fiyatlarındaki artış sebeplerini sıralayan sektör temsilcilerinin, yakındıkları bir konu da 20 senedidir SGK ödeneğinin artmaması.
Sektör temsilcileri, yaklaşık 20 yıldır devletin bir gözlük için verdiği SGK ödeneğinin değişmemesi hem satışlarını hem de halkın alım gücünü düşürdüğünü belirtti.
Yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması için yetkililere seslenen gözlükçü esnafı, SGK ödeneğinin artırılması, gümrük vergilerinin düşürülmesi ve dövizde düşüş sağlanması çağrısında bulundu.
21 yıllık meslek hayatında gözlük fiyatların ilk kez bu kadar arttığını ifade eden gözlük satış mağazası işletmecisi Murat Taşkesen, yaşanan fahiş artışlardan dolayı işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.
Taşkesen, “21 yıldır gözlük sektöründeyim şu ana kadar ilk defa bu sene fiyatların yüzde 100’ün üstünde yaşanan artışlarla karşılaştık. Tüketicilerin alım gücü ilk defa bu kadar düştüğü ve zorlandığı bir yılla karşı karşıyayız. Özellikle fiyat artışlarından dolayı müşteriler tamamen orijinal gözlük yerine çakma ve sahte gözlüğe yönelmeye başladı. Bu da göz sağlığını tamamen bozmaktadır. Sahte gözlükler gözü zararlı ışınlardan korumadığı gibi zarar vermektedir. Yaşanan fiyat artışlarına karşı elimizden gelen fiyat kolaylığını müşterilerimize yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
“600 liralık gözlüğün fiyatı bin 200 lirayı geçti”
Artan gözlük fiyatlarının düşmesi için döviz fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirten Taşkesen, “Gözlüklerde yaşanan fiyat artışları tamamen döviz kurundan kaynaklanmaktadır. Çünkü ürünlerimiz tamamen yurt dışından ithal edilmektedir. Bu nedenle dolar artıkça paramızın değeri düşüyor ve optik sektörünün maliyetleri de iki kat artıyor. Geçen sene 600 liraya sattığımız gözlük bu sene en düşük bin 100 ile bin 200 civarındadır. Dolar düşmedikçe ürünleri bu fiyatlar üzerinde vermeye mecburuz. Sahte gözlükler gözü tamamen bozmaktadır. Müşterilerimize her zaman şunu öneriyoruz; uygun da olsa orijinal, kaliteli ve garantili gözlük almalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Gözlük fiyatları yüzde 150 artmış durumda”
Yaklaşık 20 yıldır SGK ödeneğinin gözlüklerde değişmediğini ifade den bir diğer gözlük mağazası işletmecisi Abdülbasır Toğluk, fiyatların değişmemesiyle işlerinin olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
“Gözlük sektörü deyim yerindeyse şu anda can çekişiyor! Artan maliyetler, devlerin reçete bedelini düşük tutması, 20 sene öncesine göre reçete bedellerinin ödenmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesi işlerimizi çok derinden etkiliyor. Geçen sen 600-700 liraya sattığımız gözlüğün fiyatı şu anda bize bin 180 lira artı KDV’ye biz alıyoruz. Yani maliyetler yaklaşık yüzde 150 artmış durumda. Artık biz bu artışlara yetişemiyoruz.”
“Gözlük sektörü şu anda can çekişiyor”
Gözlük takmanın bir aksesuardan çok bir ihtiyaç olduğunu belirten Toğluk, “Gözlük ihtiyacı olanlar maddi imkânları artık yetmediğinden maalesef ihtiyacı olan gözlüğü almadan eli boş çıkıyor. Eskisi kadar durumumuz kalmadığı için bizlerde bu maliyetleri karşılayamıyoruz. Şu anda güneş gözlüklerine talep var. Yaz aylarının yaklaşması ve iklim şartlarımız sıcak olmasından dolayı gözlerin gözlüğe ihtiyacı vardır. Gözlük sadece aksesuar değil, tedavi amaçlı takmak zorundayız. Ama fiyatlar yükseldiğinden dolayı millet eskisi gibi gözlük alamıyor. Bu nedenle bütün gözlük sektörü şu anda can çekişiyor.” dedi.
“SGK ödeneği artırılsın ve gümrük vergileri düşürülsün”
Toğluk, “Gözlük fiyatlarındaki artışın sebebinin başında özellikle döviz, akaryakıt, asgari ücret ve gümrük vergilerinin artması gibi maliyetler gelmektedir. Bir de küresel piyasada fiyatların artması da bizi etkiliyor. Hükümetten isteğimiz öncelikle reçete bedellerini makul bir seviyeye çekmeleri lazım ki vatandaş alt seviyede de olsa bir gözlük alabilsin. Bir de gümrük vergilerini düşürürse belki bir nebze de olsa satışlarımız olacaktır.” diye konuştu. (İLKHA)
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...