a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Staj üzerine bir söyleşi

İş bulabilmek için staj şart. Ancak artık staj yapacak yer bulmak da zor. Not ortalaması, yabancı dil başta olmak üzere pek çok nitelik arayan firmalar, stajyer seçiminde de işe alım süreçlerinde olduğu kadar titiz davranıyor.

25 Şubat 2018 - 23:06 'de eklendi.

Staj üzerine bir söyleşi

Yaz dönemi zorunlu stajları için bu aylarda başvurmak gerekiyor.

Günümüz rekabet ortamında, firmalar eleman yetiştirmekle zaman kaybetmemek için yeni mezunlarda bile tecrübe arıyor. Bu tecrübe de öğrencilik yıllarında yapılan stajlarla kazanılabiliyor. Ancak kariyere giden yolda en önemli basamak olduğu için staj başvurularında not ortalaması, yaratıcılık, beceri gibi bir dizi nitelik isteniyor. O nedenle staj yapacak yer bulmak artık çok zor.

Acıbadem Üniversitesi Optisyenlik Programı öğretim görevlisi Sn. Turgut Çakar’a her yıl yinelenen staj ve istihdam hakkındaki görüşlerini sorduk.

Turgut Çakar. Bu konuya girmeden önce üniversitelerin genelinden, optisyenlik özeline gelmek gerekli.

Bugün üniversitelerin büyük çoğunluğunun eğitim ve öğretim konusunda yetersiz olduklarını düşünüyorum. Hiçbir gelecek planlaması yapılmadan yüksek kontenjanla öğrenci kabul eden bu üniversitelerde öğrenciler gerçek anlamda iyi bir eğitim alamıyorlar. Staj, bu faktörlerden sadece biri.

Sayıları 50 civarında bulunan bu üniversitelerde yaklaşık olarak toplam 2500- 3000 civarında optisyenlik programı öğrencisi eğitim alıyor. Bu kadar öğrenciye staj yeri bulmak gerçekten zor. Aynı zamanda kaliteli bir staj süreci de oldukça önemli. Konunun öneminden dolayı Okan Üniversitesinin değerli hocası Erdoğan Özdemir hocam ile birlikte bir çalışma başlattık. Yakında çıkacak kitabın bir bölümünü staja ayırdık ve bölüm yazarı da Erdoğan hocam olacaktır.

-Sayın Çakar stajı bu kadar önemli kılan nedir?
-Sayın Küreli eğitim ve öğretim bir bütün olarak değerlendirilmeli. Her türlü imkanlara sahip olsak da bazı konularda öğrencilerin gerçek hayata karşılaşacakları olayları, kriz anında sakin olmayı, sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı ve problem çözmeyi yaşayarak görmeleri daha eğitici oluyor. Stajlar bunun için gerekli ve önemli.

-Acıbadem Üniversitesi olarak hem eğitim süreci hem de staj olarak nasıl bir uygulama yapıyorsunuz bize açıklar mısınız?
-Üniversite Yönetimi, akademisyen kadrosuna “sağlık alanında çalışacak meslek insanları yetiştiriyoruz, bu nedenle kaliteli eğitimden asla taviz vermeyeceksiniz” talimatını net bir şekilde bildirmiştir. Her ders konusunun hocası o konunun uzmanı hocalardır. Bu nedenle eğitim kalitesi olumsuz etkilenmesin diye kontenjanımız düşük tutulmuştur.
Optisyenlik programı öğrencileri eğitime başladıkları ilk günden mezun olacakları son güne kadar laboratuvarda çalışırlar. Her hafta 2 saat meslek dersi ile 7 saat teori ve uygulama olmak üzere toplam 9 saat laboratuvarda optisyenlik eğitimi alırlar.
Öğrenciler eğitim sürecince tamamen orijinal sarf malzemeleri (optik ve oftalmik lensler ve çerçeveler.) kullanırlar. Sahada kullanılan satış, sunum ve test malzemeleri, tüm görseller ve teknolojik donanımları kullanarak mezun olurlar.
Bu kadar yoğun bir laboratuvar eğitimine rağmen staj yapmanın önemini göz önünde tutan Acıbadem Üniversitesi olarak üç staj dönemimiz bulunmaktadır: “Yaz stajı, Dönem stajı haftada bir gün optisyenlik müesseselerinde, Dönem stajı haftada bir gün hastanelerde.

Yaz ve dönem içi bir günlük staj için özellikle geleneksel müesseseleri tercih ediyoruz. Sunum, atölye, temizlik ve satın alma dahil olmak üzere her konuyu görmelerini istiyoruz. Staj yapılacak firmalar belirlendikten sonra öğrencilerimizin en rahat iletişim kurabilecekleri ve uyum içinde çalışabilecekleri firmalara yönlendirme yaparak stajın sorunsuz geçmesini ve eğitici olmasını hedefliyoruz.

Staj süresince her gün düzenli olarak farklı saatlerde müessese aranarak devam takibi yapılır. Staj defteri iki öğretim görevlisi hoca eşliğinde değerlendirilir ve her öğrenci için staj defterinden hazırlanan özel sorularla dönem sonunda sınav yapılarak staj verimliliği test edilir. Bugüne kadar oldukça iyi sonuçlar elde ettik, birçok öğrencimiz staj yaptığı yerde veya onların referansı ile istihdam edilmişlerdir.

Bir dönem haftada bir gün hastane stajı yapan öğrencilerimizin kendilerine gelen reçete sürecini öğrenmelerini planlıyoruz. Farklı optik ve kontak lens reçetelerini görmeleri ve yorumlamaları, hasta karşılama ve anamnez= hakkında öğrenim almaları gelecekte çalışacakları alanlarda kendilerine artı değer katıyor.

Bu staj sürecinde aldıkları eğitim ile geçen dönem mezun olan öğrencilerimizden hastanede istihdam edilen öğrencilerimiz olduğu gibi bu dönem mezun olacak öğrencilerimizden de şimdiden kadro olanağı sağlamış öğrencilerimiz bulunmaktadır.
Daha önce birçok kez söylediğim gibi şimdi de bir kez daha tekrarlıyorum. Dünya artık bilgi yoğun bir dünya. Bilginin yüz de sekseni ilgidir.

-Son olarak buradan meslektaşlarımıza iletmek istediğiniz bir konu var mı?
-Evet oldukça önemli bir konu hakkında meslektaşlarıma seslenmek istiyorum. Lütfen yanınıza stajyer öğrenci almaktan imtina etmeyin. İzin verin çocuklar sizinle çalışarak mesleğe hazırlansınlar. Onlara o kadar iyi örnek olun ki, yarın rakibiniz olurlarsa sizin kadar temiz çalışan, dürüst meslek adamı olarak yetişsinler. Yeni gelen neslin şekillenmesindeki rolünüzü fark ederek bu konuda davranmanız meslek için en önemli adımlardan biridir. Teşekkür ederiz.

Bizde sayın Turgut Çakar’ a paylaşımları için Optisyeninsesi Haber ekibi olarak teşekkür ederiz.

 

=Anamnez: Doktorun hastaya teşhis koyma amaçlı olarak ona sorduğu sorulara sonucu elde ettiği hastanın öyküsüdür. Hastanın mevcut ya da geçmiş hastalıkları hakkında, kendisinden ya da bir yakınından alınan bilgilerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Trafikte gözlüksüz araç kullananlara kötü haber! Trafikte gözlüksüz araç kullananlara köt...

Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle her gün 800 trafik kazası yaşanıyor. Gözlük takma zorunluluğuna uymayan sür...

İşte komisyon tutanakları! İşte komisyon tutanakları!

Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TBMM Sağlık Komisyonunda Kabul Edildi...

Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son Anda Komisyondan Geçti Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son An...

Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam edeceğini duyurması, yasa teklifinin yaz tatiline girmeden önce Meclis Genel K...

Optisyenlik Stajyerleri Dertli! Optisyenlik Stajyerleri Dertli!

Öğrenciler meslek öğrenmek için girdikleri stajlarda temizlik ve getir-götür işleriyle vakit kaybettiklerini söylüyor. Eğitimciler ise ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Muhammet Z. Afacan
Muhammet Z. Afacan
26 Şubat 2018 15:13

Sayın Hocam, ben İstanbul Aydın Üniversitenizden ilk mezunlarınızdanım. Mezun oldum fakat mesleğime yönelemedim. Kendiniz de söylemişsiniz Optisyenlik Programları 2500-3000 mezun vermektedir diye. Yök ile çalışma yapılıp bir çok üniversitenin bu programının kapatılması gerekmektedir. Benden bir sonraki dönemde başlayan akrabam ise Ankaradaki okuluna gitmeden sınavlara girip diploma almıştı. Mesleğin eski tadı kalmadı biliyorsunuz. İnşallah bir zamanlardaki eski tadına döner..

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Trafikte gözlüksüz araç kullananlara kötü haber! Trafikte gözlüksüz araç k...

Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle ...

İşte komisyon tutanakları! İşte komisyon tutanakları...

Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TB...

Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son Anda Komisyondan Geçti Optik Sektöründe Kritik D...

Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam ede...

Optisyenlik Stajyerleri Dertli! Optisyenlik Stajyerleri D...

Öğrenciler meslek öğrenmek için girdikleri stajlarda temizli...

Güneş gözlüğünde satış yarışı! Güneş gözlüğünde satış ya...

Uzmanlara göre Türkiye’de güneş gözlüğü satışlarının yaklaşı...

İthalatta Gözetim Belirsizliği Krize Dönüştü İthalatta Gözetim Belirsi...

Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...

Del Vecchio Mirasçıları Bankalardan Çıkıp EssilorLuxottica’ya Odaklanmak İstiyor Del Vecchio Mirasçıları B...

Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...

Fransa’da Gözlüğe Reklam Yasağı Gündemde! Fransa’da Gözlüğe Reklam ...

Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...

Tıbbi cihaz fatura teknik kılavuzu yeniden düzenlendi Tıbbi cihaz fatura teknik...

Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...

25 Yıllık Meslek Yolculuğu 25 Yıllık Meslek Yolculuğ...

Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!