SGK nun Uygulama geçmeyi planladığı Barkod uygulaması ile ilgili, görüşlerimizi tereddütlerimizi, çekincelerimizi ve önerilerimizi SGK ‘na yazılı rapor ettik. 10 sene önce başlayan ÇİN istilası Dünya’da tüm sektörleri etkilemiş belirli bir ucuzlama sağlamıştır. Hatta bazı sektörlere rekabet edemedikleri için kilit astırmıştır. Çin’den önce kapalı ekonomi içerisinde, rekabet olmadan kolaylıkla ve pahalı olarak çerçeve satan üreticilerimiz, […]
10 Eylül 2011 - 9:50 'de eklendi.
SGK nun Uygulama geçmeyi planladığı Barkod uygulaması ile ilgili, görüşlerimizi tereddütlerimizi, çekincelerimizi ve önerilerimizi SGK ‘na yazılı rapor ettik.
10 sene önce başlayan ÇİN istilası Dünya’da tüm sektörleri etkilemiş belirli bir ucuzlama sağlamıştır. Hatta bazı sektörlere rekabet edemedikleri için kilit astırmıştır. Çin’den önce kapalı ekonomi içerisinde, rekabet olmadan kolaylıkla ve pahalı olarak çerçeve satan üreticilerimiz, Çin’den sonra adeta sudan çıkmış balığa dönmüşlerdir.Çin’den önce derneklere, fiyatlara, piyasanın işleyişine müdahale etmediler, çerçeve fiyatları arttıkça onlarda sattıkları ürünlerin fiyatlarını artırdılar. Çin’in optik sektörüne girmesiyle birlikte eski satışlarını ve karlılıklarını kaybeden üreticilerimiz, perakendeci meslektaşlarımızı da mağdur eden birçok icraata imza attılar. Kota getirdiler, ürünler İtalya, Bulgaristan üzerinden ülkemize girdi. Kotayı kaldırdılar. Provizyon sistemi, Garanti belgesi, sektöre sesleniş etkili olmadı. Son olarak 3,5 sene önce çerçeve başına 3 dolar fon uygulaması başlattılar. Perakendeci gözlükçüleri, haksız kazanç sağlıyorlar diye karalamaya başladılar Fon uygulaması ile Çin’ le rekabet edebileceklerini, istihdam ve ihracat yapabileceklerini iddia ettiler. Bizlerin sektörü kayıt dışına iter, endişelerimizi uyarılarımızı dikkate almadıkları gibi vatan haini ilan ettiler. Son İstanbul’a yaptığımız toplantıda, Hava alanından TC Sağlık Bakanlığı yetkililerine sektörde %50 kayıt dışı ürün dolaştığını söylediler. Bizleri Bakanlık yetkilileri ile yaptıkları ikili görüşmelere sokmadılar. Ertesi gün tekrar toplantı talebimizi de kabul etmediler. Kasım ayı içerisinde 3 dolar fon uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağına karar verilecek.
Şu anda aynı kişilerin 3 dolar fon uygulaması ile ilgili düşüncelerinin menfi ya da müspet ne olduğu bilemiyoruz. Bu konuda düşüncelerini merakla bekliyoruz.
Garanti belgesi uygulamasında da arzu edilen sonuç elde edilemedi. AB ülkelerinde olmayan, Garanti belgesi uygulaması gözlükçülere büyük mağduriyetler yaşatmaya devam ediyor. Son olarak ta 2012 de Bar kod uygulamasına geçiş planlanıyor. Barkod uygularsına geçilmesi planlanırken, garanti belgesi uygulaması kesinlikle terk edilmelidir.
SGK optik ürünlerde de bu yıl içerisinde barkod uygulamasına geçmeyi planlıyor.
Bu sayede kayıt dışı, sahte, kalitesiz, standart dışı ürünlerin bedelleri ödenmeyecek, istismar haksız kazancın önüne geçilmesi hedefleniyor.
SGK nun Uygulama geçmeyi planladığı Barkod uygulaması ile ilgili, görüşlerimizi tereddütlerimizi, çekincelerimizi ve önerilerimizi SGK ‘na yazılı rapor ettik
Bize göre yerli üreticilere yapılacak en iyi destek,3 dolar fon uygulamasına son verilerek, SGK, sigortalıları için, gözlükçülerden aldığı çerçevelerde yerli ürünü Başbakanlık genelgesine uyarak 5–10 TL daha pahalıya satın alarak teşvik edebilir. Bu Çin’i durdurmak için seçenekler içerisindeki en uygun çözümdür. Bu uygulama üretimi artırdığı gibi, cari açığımızın da düşmesine imkân verecektir.
GARANTİ BELGESİ ÇEKTİĞİMİZ EKONOMİK MAĞDURİYETİ, BARKOD UYGULAMASINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ. BARKOD UYGULAMASINDAKİ OLASI TEREDDÜTLERİMİZ
Stok düzeltilmesi-STOK AFFI
Bu uygulamada önümüzdeki en büyük engel stok affının gerekliliğidir. Çünkü barkod uygulaması hayata geçtiğinde envanterde ki ürünlere de uygulanacaktır. Envanterin resmi kayıtlı envanterle uyumlaştırılması çok önemlidir. Envanter, sadece optisyenlik müesseseleri için değil, ithalatçı ve üreticiler içinde çok önem ahzediyor. Aksi takdirde mali açıdan müesseseler çok büyük mağduriyetler yaşayabilir.
· Barkod gözlüğün neresine yapıştırılacaktır? İlaç gibi bir kutu içerisinde satılmıyor! Poşetler üzerine yapışacaksa bunlar müessesede nasıl tasnif edilip arşivlenecek ve saklanacaktır? Bu pratiğin geliştirilmesi gereklidir.
· Envanterdeki ürünlerin satışı nasıl sağlanacaktır? Nasıl bar kodlanacaktır? Eczane envanterlerinde yaşanan G2D uygulamasındaki olumsuzluklar gözlükçülük alanında da yaşanabilir mi?
· Serbest giriş verilirse, stok ürünler bar kodlanmazsa, bor kod uygulamasının garanti belgesinden ne farkı olacaktır ?
· Bar kod tahsisi nasıl yapılacaktır? İstismar ve Taklit edilmesinin önüne nasıl geçilecektir? Garanti belgesi gibi kolay ve sınırsız elde edilebilecek mi?
· Neden ilaçta olduğu gibi uygulamaya kare kod ile başlanmıyor da, Barkot tercih ediliyor?
· Eczaneler İTS onayı aldıktan sonra, kare kod u kesip reçeteye yapıştırmıyor, Gözlükte barkodun reçeteye yapıştırılması isteniyor. Bizde bar kod için TC Sağlık Bakanlığından onay alacağımıza göre neden tekrar reçeteye yapıştırıyoruz?
Barkod ve kare kod uygulaması için, Uygulamaya sorunsuz geçmek amacıyla, SGK ile Gözlükçü dernekleri ve Türkiye Gözlük sanayicileri arasında eşgüdümlü toplantılar, sürdürülmelidir Garanti belgesi uygulamasından çektiğimiz mağduriyet ve sıkıntıları, barkod uygulamasında yaşamak istemiyoruz. Sektörümüzde hizmet ve fiyat alanında rekabet var. Birde Türkiye koşullarına uymayan, sektör mensupları tarafından desteklenmeyen, adeta oldubittiye getirilen mesul müdürlük sistemi var. Sadece bir derneğimiz tarafından istendi ve destekleniyor. Hizmette rekabetler Misep lerle kapatılır. Ancak fiyatta rekabet, sermaye birikimi olmadığı için asla sağlanamaz. Bu konuda da koop çalışmalarını hızlandırmalıyız. Optisyen meslektaşlarımızın kamuda istihdamlarını mutlaka sağlamalıyız. Aksi takdirde geleneksel müesseselerimiz birer birer kapanacaktır. Meslektaşlarımız işsiz kalacaklardır.
Mesul müdür ile çalışan mevcut müesseselerin hakkı saklı kalmak kaydı ile mesul müdürlük uygulamasına son verdirmeliyiz. Optometri, oda ve birlik kanununu kapsayacak yeni bir meslek kanunu, tüm sektör dinamitleri ile desteklemeliyiz.
Taylan KÜÇÜKER
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...
taylan hocama bır önerım var. türkiyede gözlük imalatı yok .montaj var ımalatçıların coguda en kalıtesız ve degişmeyen modeller getiriyorlar