SGK Başkanı Emin Zararsız, 2008-2011 Nisan döneminde tescilsiz olduğu tespit edilen 48 bin 651 iş yeri ile 918 bin 729 kişinin kayıt altına alındığını bildirdi. SGK’nın nüfusun yüzde 83’ünü kapsamına aldığını belirten Zararsız, ”Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla MEDULA sistemine veri gönderen 1.163 Sağlık Bakanlığına ait sağlık […]
17 Mayıs 2011 - 12:11 'de eklendi.
SGK Başkanı Emin Zararsız, 2008-2011 Nisan döneminde tescilsiz olduğu tespit edilen 48 bin 651 iş yeri ile 918 bin 729 kişinin kayıt altına alındığını bildirdi.
SGK’nın nüfusun yüzde 83’ünü kapsamına aldığını belirten Zararsız, ”Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla MEDULA sistemine veri gönderen 1.163 Sağlık Bakanlığına ait sağlık tesisi, 58 üniversiteye bağlı 103 tesis, 1.746 özel sağlık tesisi, 23.311 eczane ve 4.577 optisyen müessesesi ile yaptığı sözleşme ve protokoller çerçevesinde hizmet satın almaktadır” dedi.
Sosyal Güvenlik Haftası” dolayısıyla, SGK Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, kurumun çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında farkındalık yaratma, bilgilendirme ve bilinçlendirmeye önem verdiklerini belirten Zararsız, geçen 5 sene içinde kurum olarak örgütlenme konusunda büyük mesafe katettiklerini, hizmet kalitesini artırarak vatandaş odaklı hizmet vermeye ve bilgi işlem teknolojilerinden azami derecede yararlanmaya başladıklarını söyledi.
Zararsız, Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında bu yıl 17-18 Mayısta, ”Sosyal Güvenlik Alanında Yeni Riskler ve Yaklaşımlar” temalı 2. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumunu gerçekleştireceklerini, bu sempozyuma Uluslararası Sosyal Güvenlik Birliği, ILO, OECD gibi kuruluşların üst düzey temsilcileri ile yurtiçi ve dışından akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılacağını bildirdi.
Türkiye genelinde 2010 yılında en yüksek prim ödeyen 10 işverene ödül, prim ödeme gün sayısına göre en fazla kadın ve özürlü sigortalı çalıştıran 5 işverene ise plaket vereceklerini kaydeden Zararsız, primlerini düzenli ödeyen işverenlere de teşekkür mektupları gönderdiklerini söyledi.
6111 sayılı ”Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un SGK’ya olan prim ve diğer borçların cazip şartlarla peşin veya taksitle ödenebilmesi ile 2008 yılındaki yapılandırmaya müracaat edip ödenemediği için yapılandırmaları bozulan sigortalılara önemli imkanlar getirdiğini ifade eden Zararsız, yapılandırma süresinin Bakanlar Kurulu Kararı ile 31 Mayıs’a kadar uzatıldığını hatırlattı.
Yapılandırma için, 4-A kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler tarafından 595 bin 493 başvurunun gerçekleştiğini kaydeden Zararsız, bu kapsamda 16 milyar 522 milyon lira alacağın yapılandırıldığını, bu yapılandırma sonucunda 12 milyar 438 milyon liranın tahsil edilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 4-B kapsamında sigortalılardan 957 bin 868 başvurunun gerçekleştiğini, 9 milyar 47 milyon liranın alacak olarak yapılandırıldığını belirten Zararsız, bu yapılandırma sonucunda ise 6 milyar 745 milyon liranın tahsil edilmesini öngördüklerini, bunun 783 milyonunun tahsil edildiğini dile getirdi.
4-C kapsamında sigortalı çalıştıran işverenler tarafından ise 11 bin 273 başvurunun gerçekleştiğini ifade eden Zararsız, bundan 273 milyon liranın tahsil edilmesinin öngörüldüğünü, bunun 807 bin lirasının tahsil edildiğini kaydetti.
Toplam yapılandırma başvuru sayısının 1 milyon 564 bin 634 olduğunu, 25 milyar 843 milyon 106 bin lira borcun yapılandırıldığını belirten Zararsız, bundan 19 milyar 456 milyon 751 bin liranın tahsil edilmesinin öngörüldüğünü, bunun 1 milyar 105 milyon 98 bin lirasının tahsil edildiğini bildirdi.
4-B kapsamında prim borcu olup borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar ve çiftçilere de her hangi bir teminat göstermeden kredi kullanarak emekli olma ve sağlık hizmetinden yararlanma imkanı getirildiğini anımsatan Zararsız, bu konuda Ziraat Bankası ile işbirliği protokolü imzalandığını, bugüne kadar prim borcu nedeniyle emekli olamayanlardan 38 bin 278 sigortalının kredi kullanarak SGK’ya borç ödediğini kaydetti.
-SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA YAPILANLAR-
6111 Sayılı Kanundaki sosyal güvenlikle ilgili yapılan düzenlemelere de değinen Zararsız, özel sektöre ait tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süresiz olarak çalışanlara, bağımsız çalışan tarım sigortalılarında olduğu gibi 2011 yılı için 18 günlük primden başlayarak 30 güne kadar her yıl 1 puan artarak düşük miktarda prim ödeme ve 30 günlük hizmet kazanmak suretiyle sosyal güvenlik kapsamına alınmaları imkanının getirildiğini söyledi.
Taksi, dolmuş ve bunun gibi nitelikteki şehiriçi toplu taşıma aracı iş yerlerinde çalışanlar ile sanatçılardan kısmi süreli iş sözleşmesi ile ay içerisinde 10 günden az süreyle çalışmakta olanlara primlerini kendileri ödemek suretiyle sigortalı olma imkanı getirdiklerini belirten Zararsız, trafik kazalarında, üniversitelere bağlı hastaneler ile diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmeti bedellerinin SGK tarafından karşılandığını kaydetti.
Sosyal Güvenlik Merkezleri ağını Türkiye’nin her yanına genişlettiklerini anlatan Zararsız, Türkiye genelinde 473 Sosyal Güvenlik Merkezi kurulmasına karar verildiğini, bunlardan 302’sinin faal olarak çalıştığını söyledi.
Teknolojiye her anlamda ve alanda kullanan SGK’nın kırtasiyeciliği önemli ölçüde azaltmaya yönelik ”Döküman yönetim sistemi” ve ”elektronik imza” kullanımına geçtiğini belirten Zararsız, ”www.sgk.gov.tr” sitesi üzerinden başlatılan e-Devlet uygulamasının da vatandaşlara hizmet verdiğini dile getirdi.
”Elektronik Haciz” ve ”Sağlık Provizyon ve Aktivsayon Sistemi Projesi” nin de test aşamasında olduğunu kaydeden Zararsız, Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi Projesi ile işe giriş, işten çıkış, yeni doğum, ölüm, evlenme, boşanma durumlarında İl Müdürlüğüne gidilerek yapılan aktivasyon işlemlerinin, artık otomatik hale getirileceğini bildirdi.
-KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE-
Sosyal güvenlik sisteminin önündeki en büyük engellerden birinin kayıt dışı istihdamla mücadele olduğunu vurgulayan Zararsız, kayıt dışı istihdamı azaltmayı öncelikli hedeflerden biri olarak belirlediklerini söyledi.
Bugüne kadar kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında kurum olarak önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Zararsız, 6111 sayılı Kanunda yapılan düzenlemelerin ,istihdamın teşvik edilmesi, istihdam edenlerin bürokratik işlemlerden arındırılması yönünden önemli değişiklikler içerdiğini kaydetti.
Bu düzenlemelerin, sosyal güvenlik kapsamı dışında bulunan ve bu nedenle çeşitli hak kayıplarına uğrayan toplum kesimlerinin gerek sigortalılık, gerekse genel sağlık sigortası bakımından kapsama alınmalarını sağlayacak, diğer taraftan kayıtlılığı artırarak sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal yapısına olumlu katkı sağlayacak nitelikte olduğunu belirten Zararsız, yapılan çalışmalar sonucunda 2008-2011 Nisan döneminde tescilsiz olduğu tespit edilen 48 bin 651 işyeri ile 918 bin 729 kişinin kayıt altına alındığını bildirdi.
2009 yılı Aralık ayında bir işverene tabi olarak çalışan zorunlu 4-A (SSK) sigortalı sayısının 9 milyon 30 bin 202 iken, 2010 Aralık ayı itibariyle bu rakamın 10 milyon 30 bin 810’a çıktığını dile getiren Zararsız, sisteme kayıtlı prim ödeyen toplam aktif sigortalı sayısı ise 2009 Aralık ayında 15 milyon 96 bin 728 iken, 2010 Aralık ayında 16 milyon 88 bin 757’ye ulaştığını söyledi. Zararsız, sigortalı sayısının son bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon artmış olmasında kayıt dışı istihdamla mücadelede yürütülen denetim çalışmaları ve ekonomideki canlanmanın önemli rolü olduğunu kaydetti.
4-A kapsamında kayıtlı işyeri sayısının 2009 Aralık ayında 1 milyon 216 bin 308 iken, 2010 Aralık ayında 1 milyon 325 bin 749’a ulaştığını belirten Zararsız, 2009 Aralık ayında aktif/pasif oranının 1,78’den, 2010 yılı Aralık ayında 1,83’e çıktığını bildirdi.
-PLANLANAN FAALİYETLER-
Ülke nüfusunun büyük bir kısmının banka ATM’lerinden işlem yaptığı dikkate alınarak, ATM ekranlarında sosyal güvenlik bilinci ve kayıt dışı istihdamın önlenmesine yönelik sloganların yer alması konusunda çalışmalar yürüttüklerini anlatan Zararsız, PTT Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışmalar sonucunda tüm posta gönderilerinin üzerlerine sosyal güvenlikle ilgili sloganlara yer verilmesi konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.
TV dizilerinde sosyal güvenlik bilinci ve kayıt dışı istihdamın önlenmesi konusuna yer verilmesi için 16 yapım şirketine 25 dizi için girişimde bulunduklarını ifade eden Zararsız, çeşitli yarışma programlarına da sosyal güvenlik bilinciyle ilgili sorular hazırlanarak gönderildiğini kaydetti.
Genel sağlık sigortası sistemine geçilmesiyle finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri yelpazesinin genişletildiğini, sağlık hizmetlerine erişim kolaylaştığını belirten Zararsız, sağlık hizmetlerinde çağın gerektirdiği kalite standartlarının yakalandığını ifade etti.
SGK’nın nüfusun yüzde 83’ünü kapsamına aldığını belirten Zararsız, ”Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla MEDULA sistemine veri gönderen 1.163 Sağlık Bakanlığına ait sağlık tesisi, 58 üniversiteye bağlı 103 tesis, 1.746 özel sağlık tesisi, 23.311 eczane ve 4.577 optisyen müessesesi ile yaptığı sözleşme ve protokoller çerçevesinde hizmet satın almaktadır” dedi.
Zararsız, 2010 yılı içerisinde SGK kapsamındaki 61 milyon genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için 18,4 milyar lirası tedavi gideri ve 13,5 milyar lirası ilaç harcaması olmak üzere toplam 32,1 milyar liralık sağlık harcaması gerçekleştirildiğini bildirdi.
Genel sağlık sigortası sisteminin daha etkili ve verimli bir biçimde izlenmesini ve yönetilmesini sağlamak amacıyla e-rapor ve e-fatura gibi uygulamaları 2010 yılı içerisinde hayata geçirdiklerini hatırlatan Zararsız, biyometrik kimlik doğrulama sistemi ve e-reçete gibi uygulamaları ise en yakın zamanda hayata geçirmek için alt yapı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Zararsız, SGK’nın, yeni yapısı ile alışılagelmiş kamu hantallığını üzerinden attığını, bu hantallık zihniyetiyle hizmet veren bir kurum değil, sosyal güvenlik alanında hizmet alanların ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutan, iş ve işlemlerini yasalara ve kalite standartlarına uygun, adil, verimli ve hızlı bir şekilde hizmet veren bir kurum olduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından zararsız, çalışanlarla masa tenisi oynayarak Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen masa tenisi turnuvasını başlattı.
AA
“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...
Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...
211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...
Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...
OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...
Özel hastanelerdeki skandallar göze de sıçradı. 700 binin üz...
Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...