a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Şeker göze kaçabilir

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından artan diyabet prevalansına ve metabolik hastalıkların etkilerine dikkat çekmek amacıyla 1991 yılından bu yana her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır.

14 Kasım 2023 - 23:07 'de eklendi.

Şeker göze kaçabilir

Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), 170 ülke ve bölgede 230’dan fazla ulusal diyabet derneğinin çatı kuruluşudur.

Artan sayıda metabolik hastalığı olan insanların ve yüksek riskli hastaların çıkarlarını temsil eder. Federasyon, 1950’den beri küresel diyabet topluluğuna öncülük etmektedir.

IDF Diyabet Atlası dünya çapında rakamlar, bilgiler ve tahminler içerir ( www.diabetesatlas.org ). 2021’de yaklaşık 537 milyon yetişkin (20 ila 79 yaş arası) diyabetle yaşıyordu. Etkilenen toplam insan sayısının 2030’a kadar 643 milyona ve 2045’e kadar 783 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Hastalık, 2021’de 6,7 milyon ölüme ve en az 966 milyar dolarlık sağlık harcamasına neden oldu.

Etkilenen her ikinci kişiye hastalık teşhisi konmadı
Endişe verici: 541 milyon yetişkin daha tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır. Etkilenen neredeyse her ikinci yetişkine (240 milyon) teşhis konulmamıştır (Kaynak: IDF ).

Hiç tedavi edilmezse veya iyi tedavi edilmezse ciddi sağlık komplikasyonları riski artar. Bunlar kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği, körlük ve alt ekstremite amputasyonunu içerir.

IDF tarafından Dünya Diyabet Günü’nde yayınlanan bir araştırma, etkilenenlerin %26’sına teşhis konulduğunda hastalıkları hakkında yeterli bilgi verilmediğini gösteriyor. Rakamlar ayrıca beşte birinin (%20) sağlık hizmeti sağlayıcısından sürekli eğitim almadığını ve neredeyse üçte birinin (%29) ihtiyaç duyduğu bilgilerden yoksun kaldığını gösterdi.

Diyabetli kişilerin sayısı hızla artıyor. IDF, 2030 yılına kadar dünya çapında dokuz kişiden birinin bu durumla yaşayacağını tahmin ediyor. Bu, sağlık hizmetleri kaynaklarını zorlar ve insanları resmi olmayan kanallar aracılığıyla tavsiye almaya yönlendirebilir. IDF araştırması, beş kişiden birinin diyabet eğitimi için Google (%21) ve sosyal medyayı (%20) kullandığını gösteriyor.

Araştırma ayrıca, sağlık profesyonelleri için eğitime yönelik finansman ve yatırım konusunda bir boşluk olduğunu göstermektedir. Birçok doktor ve hemşire, bakımları altındaki insanları hastalıkla ilgili bilgilerini geliştirerek desteklemeye çalışsa da, her üç kişiden birden fazlası (%35) tüm diyabet eğitimini kendileri finanse etmek zorundadır. Ek olarak, sağlık uzmanlarının diyabetin sık görülen komplikasyonlarını teşhis etme becerilerine sahip olmadığı bulunmuştur.

Dünya Diyabet Günü
Alman Diyabet Yardımı ve Alman Diyabet Derneği’nin ” Alman Diyabet Sağlık Raporu “nda güncel rakamlara göre, yalnızca Almanya’da 8,5 milyon insan bu metabolik hastalıktan etkileniyor ve buna ek olarak bildirilmemiş iki milyon vaka daha var . 2009 yılından bu yana, kar amacı gütmeyen diabetesDE – Deutsche Diabetes-Hilfe kuruluşu, Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde Dünya Diyabet Günü’nü ( www.weltdiabetestag.de ) düzenlemektedir.

Göz doktorları: Tarama, etkilenenlerin yalnızca yarısına ulaşıyor
Diyabetli kişilerde düzenli göz muayenesi, sonradan ortaya çıkabilecek göz hastalıklarının erken fark edilebilmesi ve görme bozukluklarının önüne geçilebilmesi açısından önemlidir. Yine de diyabetli kişilerin %50’ye varan bir oranı taranmamaktadır; Bu, sağlık sigortası şirketlerinin araştırmalarından ortaya çıkıyor. Almanya’daki profesyonel oftalmologlar derneği (BVA) ve diyabetik göz hastalıklarının erken tespiti için girişim grubu (IFDA), Nisan ayında etkilenenleri eğitmek ve eğitmek için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

BVA’ya göre, Alman Diyabet 2022 Sağlık Raporu’ndaki rakamlar içler acısı: Yeni bir tip 2 diyabet teşhisi konulduktan sonra, etkilenenlerin yalnızca üçte biri hemen bir göz doktoru tarafından muayene ediliyor. İki yıllık diyabetten sonra, insanların %50’si hala taramadan kaçıyor. Diyabetik retinopati ve makülopati ile ilgili S3 kılavuzundaki uzmanlar, diyabetin neden olduğu göz hasarının erken evrelerinde herhangi bir belirtiye neden olmadığından düzenli göz muayenesi yapılmasını önermektedir.

Çok yüksek kan şekeri seviyeleri, gözün retinasındaki küçük kan damarlarına (ayrıca) zarar verir. İlk olarak damarlarda mikroanevrizma denilen küçük çıkıntılar vardır. Ancak retinaya zarar veren kanama veya damar proliferasyonuna da yol açabilir. Semptomlar genellikle hastalığın yalnızca ileri evrelerinde ortaya çıktığı için, hasarı önlemek için değişiklikleri erken fark etmek ve uygun şekilde tedavi etmek çok daha önemlidir.

Diyabete bağlı retina hastalıkları, çalışma çağındaki kişilerde görme bozukluğunun hatta körlüğün en yaygın nedenlerinden biridir. Gutenberg Sağlık Araştırmasına göre, Almanya’da diyabetik retinopatisi olan kişilerin oranı toplam nüfusun %1,53’ü – yani etkilenen 1.270.000 kişi – ve bilinen diyabeti olan kişilerin %21.7’sidir (kaynak: Week of Vision ).

Diyabetli pek çok kişinin tarama için bir göz doktoruna gitmemesinin çeşitli nedenleri vardır. Birincisi bilgi ve eğitim eksikliğidir. Etkilenenler, diyabetin görme yetileri için oluşturduğu tehlikenin farkında bile değiller. Öte yandan, bazılarını randevu almaktan caydıran şey, uzun bekleme süreleri ve sınav için harcanan çabadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Fransa’da Gözlüğe Reklam Yasağı Gündemde! Fransa’da Gözlüğe Reklam Yasağı Gündemde...

Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla ticarileştirilmesine karşı bir duruş sergiliyor....

Tıbbi cihaz fatura teknik kılavuzu yeniden düzenlendi Tıbbi cihaz fatura teknik kılavuzu yenid...

Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuz”da yeni düzenlemeler yapılma ihtiyacının or...

25 Yıllık Meslek Yolculuğu 25 Yıllık Meslek Yolculuğu

Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide önemli katkılar sunmuş bir isim olan Öğr. Gör. Serap KÖŞE, meslek hayatına 19...

Sıcaklar Gözleri de Vuruyor Sıcaklar Gözleri de Vuruyor

Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını da ciddi anlamda tehdit ediyor. Koruyucu önlemler, erken teşhis ve bilinçli ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Fransa’da Gözlüğe Reklam Yasağı Gündemde! Fransa’da Gözlüğe Reklam ...

Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...

Tıbbi cihaz fatura teknik kılavuzu yeniden düzenlendi Tıbbi cihaz fatura teknik...

Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...

25 Yıllık Meslek Yolculuğu 25 Yıllık Meslek Yolculuğ...

Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...

Sıcaklar Gözleri de Vuruyor Sıcaklar Gözleri de Vuruy...

Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...

Komisyon Toplantısı Ertelendi Komisyon Toplantısı Ertel...

Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...

Kontakt Lens Fiyatları Tavan Yaptı Kontakt Lens Fiyatları Ta...

Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...

ZEISS Customer center Ankara da açıldı ZEISS Customer center Ank...

Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...

Yeni Format, Yeni Lokasyonlar Yeni Format, Yeni Lokasyo...

Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...

Gözlükçülere Umut Işığı Gözlükçülere Umut Işığı...

Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaş...

Göz Sağlığını Koruyacak mı, Gözden mi Kaçacak? Göz Sağlığını Koruyacak m...

Türkiye'de güneş gözlükleri, tıbbi cihaz değil, kişisel koru...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!