Sağlık Bakanlığı bünyesinde optisyenlerin görev alanında farklı mezunların yer almasına tepki artıyor. Sağlık Bakanlığı yıllardır göz ardı ettiği optisyen atamasını 2018 yılında, 56 bin personel alımında yapacak mı?
27 Şubat 2018 - 22:19 'de eklendi.
Sağlık Bakanlığı 2018 yılında 56 bin sağlık personeli alacak. Bunlardan 19 bini işçi alımları olacak.
Geriye kalanlardan 27 bini ebe, hemşire ve diğer sağlık personelleri için. 9 bin de doktor alımı yapılacak. Atama bekleyen optisyenler de görev alanlarının başka branşlardan kendilerine devredilmesini talep ediyor.
Neden optisyen istihdamı gerekli ve neden optisyenlerin hastanelerde sağlık personeli olarak çalışması gerekiyor sorularına kendileri gerekçeleriyle cevapladı?
İşte gerekçeleri ile haklı nedenleri!
5193 Sayılı Optisyenlik Hakkındaki Kanunun birinci maddesi: Bu Kanunun amacı; fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere, optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Optisyenlerin yasadan aldığı yetkiye dayanarak, toplum sağlığını korumak ve eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmelerini sağlamalarına katkı sağlamak için hastanelerin göz ünitelerinde Optisyenler olmalı.
SAĞLIK BAKANLIĞI KPSS 2017/5 GÖREVE BAŞLAMA DUYURUSU 19 ŞUBAT 2018 Peki Optisyenlik meslek tanımı bunu kapsıyor mu?
Bugün bazı üniversitelerde optisyenlik bölümü mezunları öğrenciler yoğun bir program dahilinde çalışıyorlar.
Onlara göz anatomisi, göz fizyolojisi, göz hastalıkları, refraksiyon ve benzeri birçok konuda eğitim veriliyor.Kamu ve özel hastanelerin göz hekimlerine yardımcı olan bir ara eleman bulunmaktadır. Hiç kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek de şudur ki bugüne kadar bu işi laborantlar, hemşireler ve başka alanda uzmanlığı bulunan diğer sağlık teknikerleri yapıyorlardı.
Optisyenler artık “hayır bu bizim işimiz demek” zorunda. Ve meslek tanımının bunu kapsadığı açıkça ortada.
Optisyenlerin bu alanda çalışmış olmaları toplum sağlığı açısından ne fayda sağlayacaktır?
Birkaç örnekle durumu somutlaştıralım. Siklopleji damlası kullanılan muayeneden sonra hiçbir koruma olmadan ve uyarılmadan hastanın muayenesinin tamamlanması doğru değil. Çünkü göz bebeğinin büyümüş olmasından dolayı, ilk birkaç saat ve toplamda 24 saate yakın hastanın kendini yoğun ışıktan koruması ve güneşten kesinlikle sakınması gerekiyor. Orada bulunacak bir optisyenin bu uyarıyı yapması kaçınılmazdır. Yazılmış reçetenin dışarı çıkmadan ikinci bir gözle kontrolünü yapmak, yazım hatası veya eksikler varsa hemen orada gerekli düzeltmeleri yapmak optisyenlerce gerçekleştirilebilir. Sorunlu durumlarda gözlükle ilgili yapılacak incelemeler varsa, inceleme hemen oracıkta yapılabileceği için, yönlendirme gerekçesi ortadan kalkacaktır.
SAĞLIK BAKANLIĞINDA 2018 YILININ İLK ALIMLARI MART’TA BAŞLAYACAK MÜJDESİ
Optisyen, hastanın kullandığı gözlüğü muayene başlamadan kontrol ederek doktorun eski gözlük hakkında gerekli bilgilere sahip olmasını sağlayacaktır.İyi bir gözlük kaliteli bir muayene ve optisyenlik bilgilerinin tamamen kullanımın birleşiminden elde edilir. Kişide buna rağmen şikâyet varsa, göz doktorundan önce orada bulunan bir optisyen gözlüğün reçete ve muhteviyatına uygunluğunu ve gerekli mühendislik hesaplamalarının yapılıp yapılmadığını kontrol ederek rapor halinde doktora sunup sorunun kaynağına ulaşmayı kolaylaştıracaktır.
Böylece göz hekimi ve gözlükçü polemiğini ortadan kaldıracaktır.Her koşulda bu kadar yoğun eğitim almış optisyen göz hekiminin işini kolaylaştıracağından hekime iyi bir muayene için daha fazla zaman kazandıracaktır.Son olarak; Hiçbir kazanım kolay elde edilmez ama aynı zamanda çok da kolay kaybedilebilir. Optisyenler bu olguyu unutmadan ve yılmadan çalışmak zorundadır denilmektedir.
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...