Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir. Tamamlayıcı sağlık sigortası […]
31 Ocak 2014 - 12:42 'de eklendi.
Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir.
Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir.
Tamamlayıcı sağlık sigortası felaket getirir
Tamamlayıcı sağlık sigortasını değerlendiren Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, halk açısından durumun giderek tehlikeli bir sınıra yaklaştığını söyledi. Küçüker “Son günlerde tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili olarak çok sayıda haberler görmekte, halkımızın özel sağlık sigortalarına karşı özendirilme çabası içerisinde olunduğunu fark etmekteyiz. Ancak bu durum, halkımız açısından giderek tehlikeli bir sınıra doğru yaklaşmaktadır. Çünkü “Fark yok” sigortası olarak da tanımlanan bu sistemle, özel sağlık kuruluşlarındaki ilave ücretlerin de bu sigorta kapsamından karşılanacağının propagandasını duymaktayız.
Bu da devletin birkaç yıl önce uygulamaya aldığı Genel Sağlık Sigortasının kapsamının, yani karşıladığı kalemlerin sayısının azaltılması, bunun yerine kişilerin cebinden yaptırdıkları sigortanın bu masrafları karşılaması anlamına gelmektedir. Bunun yaratacağı sonuçlardan endişeli olduğumuzu belirtmek isteriz.
2008 yılında Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklik ile 98 inci maddeye bir tamamlayıcı sağlık sigortası sistemi kurulacağı ve bunun koşullarının Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleneceği hükmü eklenmişti. Arkasından SGK 2012/25 sayılı Genelge ile katılım payı hariç, alternatif tedaviler, ilave ücretler, otelcilik ücretleri ve Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde belirlenen fiyatları içeren diğer sağlık giderlerinin tamamlayıcı sağlık sigortasından karşılanabileceğini duyurdu. Hazine Müsteşarlığı 23 Ekim 2013 tarihinde yayınladığı yönetmelik ile tamamlayıcı sağlık sigortasının tanımını yaptı ve sigorta böylece işlerlik kazanmış oldu.
Sağlık sigortası uygulamalarında dünya ne yapıyor?
Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamalarında dünya örneklerine baktığımızda çoğunda, göz ve diş bakımı, evde bakım, psikiyatrik muayeneler, tamamlayıcı tedaviler gibi kalemleri kapsadığını görmekteyiz. Kısacası, örnekler de göstermekte ki; bu sağlık sigorta kalemlerinin artması demek, vergi veya primlerden karşılanan sağlık hizmetlerinin kalemlerinin azaltılması anlamına gelmektedir.
Bu kapsamda Genel sağlık sigortası kapsamının bile istenilen seviyeye gelmediği ülkemizde, bir özel sigorta türü olan tamamlayıcı sigortadan da ancak maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız yararlanabilecek, Bunun karşısında, genel sağlık sigortasından yararlanan ancak tamamlayıcı sigorta yaptıramayan kişilerin yararlandığı sağlık hizmetlerinin sayısı azalacaktır.
Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilen vatandaşlarımızın da cepten sağlık harcamaları artmış olacaktır. Zaten kişi başına sağlık ve ilaç harcamaları OECD ülkelerine göre oldukça düşük olan ülkemizde, vergi ve primlerden karşılanan Genel Sağlık Sigortası aracılığıyla tüm vatandaşların eşit, yaygın ve ücretsiz bir biçimde sağlık hizmetine ulaşması tek amaç olmalıdır. Sağlığın özelleştirilmesi ve cepten ödemelerin artması, yoksul insanlarımızın sağlığa erişiminin daha da kısıtlanması anlamına gelecektir.”dedi.
Tamamlayıcı sağlık sigortasının sosyal devlet ilkesinden uzaklaşmak, sağlığın piyasalaştırılması demek olduğunu dile getiren Küçüker, kişi başına gelirin düşük ve gelir adaletsizliğinin yüksek olduğu Türkiye de tamamlayıcı sağlık sigortasının birçok vatandaş için felaket getireceğini, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini vurguladı.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...