a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlığın piyasalaştırılması

Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir. Tamamlayıcı sağlık sigortası […]

31 Ocak 2014 - 12:42 'de eklendi ve 1329 kez görüntülendi. A+A-

Sağlığın piyasalaştırılması

Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası felaket getirir

Tamamlayıcı sağlık sigortasını değerlendiren Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, halk açısından durumun giderek tehlikeli bir sınıra yaklaştığını söyledi. Küçüker “Son günlerde tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili olarak çok sayıda haberler görmekte, halkımızın özel sağlık sigortalarına karşı özendirilme çabası içerisinde olunduğunu fark etmekteyiz. Ancak bu durum, halkımız açısından giderek tehlikeli bir sınıra doğru yaklaşmaktadır. Çünkü “Fark yok” sigortası olarak da tanımlanan bu sistemle, özel sağlık kuruluşlarındaki ilave ücretlerin de bu sigorta kapsamından karşılanacağının propagandasını duymaktayız.

Bu da devletin birkaç yıl önce uygulamaya aldığı Genel Sağlık Sigortasının kapsamının, yani karşıladığı kalemlerin sayısının azaltılması, bunun yerine kişilerin cebinden yaptırdıkları sigortanın bu masrafları karşılaması anlamına gelmektedir. Bunun yaratacağı sonuçlardan endişeli olduğumuzu belirtmek isteriz.

2008 yılında Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklik ile 98 inci maddeye bir tamamlayıcı sağlık sigortası sistemi kurulacağı ve bunun koşullarının Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleneceği hükmü eklenmişti. Arkasından SGK 2012/25 sayılı Genelge ile katılım payı hariç, alternatif tedaviler, ilave ücretler, otelcilik ücretleri ve Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde belirlenen fiyatları içeren diğer sağlık giderlerinin tamamlayıcı sağlık sigortasından karşılanabileceğini duyurdu. Hazine Müsteşarlığı 23 Ekim 2013 tarihinde yayınladığı yönetmelik ile tamamlayıcı sağlık sigortasının tanımını yaptı ve sigorta böylece işlerlik kazanmış oldu.

Sağlık sigortası uygulamalarında dünya ne yapıyor?

Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamalarında dünya örneklerine baktığımızda çoğunda, göz ve diş bakımı, evde bakım, psikiyatrik muayeneler, tamamlayıcı tedaviler gibi kalemleri kapsadığını görmekteyiz. Kısacası, örnekler de göstermekte ki; bu sağlık sigorta kalemlerinin artması demek, vergi veya primlerden karşılanan sağlık hizmetlerinin kalemlerinin azaltılması anlamına gelmektedir.

Bu kapsamda Genel sağlık sigortası kapsamının bile istenilen seviyeye gelmediği ülkemizde, bir özel sigorta türü olan tamamlayıcı sigortadan da ancak maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız yararlanabilecek, Bunun karşısında, genel sağlık sigortasından yararlanan ancak tamamlayıcı sigorta yaptıramayan kişilerin yararlandığı sağlık hizmetlerinin sayısı azalacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilen vatandaşlarımızın da cepten sağlık harcamaları artmış olacaktır. Zaten kişi başına sağlık ve ilaç harcamaları OECD ülkelerine göre oldukça düşük olan ülkemizde, vergi ve primlerden karşılanan Genel Sağlık Sigortası aracılığıyla tüm vatandaşların eşit, yaygın ve ücretsiz bir biçimde sağlık hizmetine ulaşması tek amaç olmalıdır. Sağlığın özelleştirilmesi ve cepten ödemelerin artması, yoksul insanlarımızın sağlığa erişiminin daha da kısıtlanması anlamına gelecektir.”dedi.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının sosyal devlet ilkesinden uzaklaşmak, sağlığın piyasalaştırılması demek olduğunu dile getiren Küçüker, kişi başına gelirin düşük ve gelir adaletsizliğinin yüksek olduğu Türkiye de tamamlayıcı sağlık sigortasının birçok vatandaş için felaket getireceğini, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV