Avrupa ‘da engelli olmak ve Türkiye ‘de engelli olmak arasında uçurumlar var. Engelliler ve engelli hakları konusunda Avrupa‘ya yaklaşmak için daha çok yasal çalışma ve tüm katmanlarda eğitim şart, özellikle eğitim kurumları yerel yönetimler ve politikacılar. Avrupa ‘da bile engellilere eşit muamele konusunda düzenlemeler olmasına rağmen engelliler toplumsal hayata tam olarak katılamıyor. Bu nedenle […]
10 Temmuz 2015 - 1:37 'de eklendi.
Avrupa ‘da engelli olmak ve Türkiye ‘de engelli olmak arasında uçurumlar var. Engelliler ve engelli hakları konusunda Avrupa‘ya yaklaşmak için daha çok yasal çalışma ve tüm katmanlarda eğitim şart, özellikle eğitim kurumları yerel yönetimler ve politikacılar.
Avrupa ‘da bile engellilere eşit muamele konusunda düzenlemeler olmasına rağmen engelliler toplumsal hayata tam olarak katılamıyor. Bu nedenle Avrupa konseyi engellilere sadaka değil, hak istiyor açılımı yapmıştır. Türkiye’ninde üyesi olduğu Avrupa konseyi ülkelerinde 80 ila 120 milyon arasında engelli olduğu tahmin ediliyor, dünya genelinde ise yaklaşık 500 milyon engelli olduğu tahmin ediliyor. Engelliler konusundaki politikaların, engellilerin tedavisi, rehabilitasyonu veya engellilere yönelik sosyal yardımlar ekseninde tasarlandığı biliniyor ve sadaka yaklaşımı adı verilen bu tutumdan vazgeçilip, engellilerin toplumdaki bireysel haklarının temel alındığı bir yaklaşıma geçilmesi mutlak sağlanmalıdır.
Engelliler iş hayatında her zaman şanslı olamıyor görmekten ibaret olduğunu bununda engellilerin vatandaşlık, kültürel, ekonomik ve politik haklarının ihlal edilmesine yol açtığını biliyoruz. Özellikle engelli çocukların yeterli alt yapı olmadığı için kültürel ve sportif etkinliklere katılamamalarına, kreşlere alınmadıklarına yani dışlandıkları bu çağda acı bir gerçektir.
Birleşmiş milletler‘in engelli hakları ile ilgili sözleşmesi Türkiye’ninde içinde olduğu 34 Avrupa devleti imza koymuştur. 2006 – 2015 dönemini kapsayan bir eylem planı ortaya çıkarılmıştır. Avrupa birliğinde iş dünyasında engellilere eşit muamele konusunda yönerge mevcut olup kararlar alınmıştır. Tüm bunlara rağmen sorun zihniyettedir. Uzmanlar sorunun daha derinlerde, konunun yoksullukla ilgisi olmadığını, toplumun engellileri nasıl gördüğünün sorgulanması gerektiğine dikkat çekiyor.
Engelliler toplumsal yaşamın bir çok alanında ayrımcılığa maruz kalıyor çok sayıda engelli çocuk okullara alınmıyor , engelliler iş hayatında da bir çok sorunla karşılaşıyor.
Avrupa da insanların yaklaşık % 80 ‘ni eşit eğitim hakkına sahip ancak engelli olanın iş bulma şansının daha az olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalarda engelli kadınların daha az maaş aldıklarını ve yönetici konumuna getirilme şanslarının daha az olduğunu göstermektedir. Avrupa konseyi devletlerden engelliler konusunda Birleşmiş milletler ve Avrupa standartlarında önlem almalarını istemektedir. Kamuya ait binaların engellilerinde kullanabileceği şekilde düzenlenmesi acil ve önemli bir konudur, kısacası mimari açıdan binalar yapılırken en başından engellilere uygun olarak düzenlenmesi o binanın maliyetinin ortalama % 1 ‘ ne eşit olduğunu tüm yöneticiler ve inşaat sektörü bilmelidir. Pahalı olansa binalar yapıldıktan sonra engelliler için sonradan yapılan düzenlemelerdir.
Özellikle Türkiye de engelliler A dan Z ‘ ye yapılan her şeyin sadaka mantığıyla değil insan hakları düzeyinde, eşit yaşama uygun koşullar oluşturulması için hep birlikte haykırıyoruz.
SİZ VERMEZSENİZ BİZ SÖKE SÖKE ALIRIZ ….!
1 Temmuz 2025 itibarıyla, optisyenlik müesseselerinde yapıla...
ZEISS Türkiye, Ankara’da hayata geçirdiği yeni ZEISS Custome...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz entegrasyonumuz tamamlanmış...
Sağlık alanında kapsamlı değişiklikler yolda… TBMM’ye sunulm...
Sağlıkta dijital denetimin kapıları aralandı. Sağlık Bakanlı...
Avrupa Komisyonu, gözlük camı, çerçeve ve hazır okuma gözlük...
POS cihazları artık yalnızca ödeme aracı değil, mali belge d...
Kepez ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, piyasa değeri ...
POS cihazları artık yalnızca ödeme aracı değil, satış belgel...