Vücudun aynası olan gözler, birçok hastalığın önceden teşhisinde önemli bir rol oynuyor. Gözlerin erken teşhiste rol oynadığı hastalıklardan biri de kalp rahatsızlıkları. Prof. Dr. Cengiz Aras, gözün şebekesi olan retinadaki arterlerdeki (Atardamar) daralma ya da tıkanıkların kalp hastalıklarında uyarıcı sinyaller olarak yorumlanabileceğini söyledi. Gelişen teknolojiyle beraber tıpta yaşanan ilerlemeler, gözün, vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkabilecek […]
07 Ekim 2013 - 13:52 'de eklendi.
Vücudun aynası olan gözler, birçok hastalığın önceden teşhisinde önemli bir rol oynuyor.
Gözlerin erken teşhiste rol oynadığı hastalıklardan biri de kalp rahatsızlıkları. Prof. Dr. Cengiz Aras, gözün şebekesi olan retinadaki arterlerdeki (Atardamar) daralma ya da tıkanıkların kalp hastalıklarında uyarıcı sinyaller olarak yorumlanabileceğini söyledi.
Gelişen teknolojiyle beraber tıpta yaşanan ilerlemeler, gözün, vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkabilecek hastalıkları önceden teşhisine olanak sağladığını ortaya koyuyor. Göz muayenesi, diyabet, alzheimer, kan hastalıkları, genetik tabiatlı metabolik bozukluklar gibi hastalıklarının yanı sıra kalp hastalıklarını da önceden ön görüp tedbir almayı mümkün kılıyor.
Riskleri azaltıcı tedavi imkânı
Prof. Dr. Cengiz Aras, beynin gözdeki temsilcisi olan retinadaki damarlarda meydana gelen değişimlerin, kalp damarlarında ve diğer organlardaki damarlarda yaşanabilecek değişimler hakkında önceden önemli bilgiler verebileceğini ifade etti.
Rutin retina muayenesinde damarlarda daralma ve tıkanma gibi değişikler saptandığında kardiyoloji konsültasyonu yapılarak hastanın bu yönden değerlendirildiğini anlatan Prof. Dr. Aras, bu şekilde yaşanabilecek kalp hastalıkları, kalp kapak, koroner, karotis damarı ile ilgili mevcut riskleri azaltıcı tedaviye başlanabileceğini vurguladı.
Prof. Dr. Aras, “Retina damarlarının çaplarını ölçerek kalp damar sağlığı risklerini inceleyen çok sayıda çalışma yapıldı” diye konuştu.
Kalp krizi ilişkisi
Prof. Dr. Cengiz Aras, küçük damar hastalığı olan diyabetin retinaya verdiği hasar sonrası oluşan ve dünyada bir numaralı körlük nedeni olan diyabetik retinopati rahatsızlığının kalp krizi ile ilişkisi olabileceğini de belirterek, şunları söyledi: “Özellikle santral retinal arter tıkanıklığının kalp krizi ile ilişkisi vardır.
Santral retinal arter tıkanıklığı geçiren insanların beklenen yasam süreleri kısadır. Bu nedenle santral retinal arter tikanikligi geçiren hastalarda koroner ve karotis damar sistemi ile kalp kapakçıklarının değerlendirilmesi gerekir.
2023 yılının Ordu’da vergi rekortmenleri açıklandı. Ancak li...
Milleri liderliğindeki İtalyan-Fransız devi, Meta'nın başken...
Resmi Gazete 'de yayımlanan düzenlemeye göre tıbbi cihaz ona...
Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kart ödemel...
İnsanları görme, körlük ve görme bozukluğu konularında bilgi...
Gözlük kullanıcılarının reçeteli gözlük ve güneş gözlüklerin...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Gözlük ve lenslerin tarihini ve nasıl çalıştıklarını biliyor...
Ağustos ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalışt...