BIST 100
11.505,60 0,24%
DOLAR
41,0263 0,06%
EURO
47,8012 0,32%
GRAM ALTIN
4.449,01 0,29%
FAİZ
39,38 -0,68%
GÜMÜŞ GRAM
50,91 0,11%
BITCOIN
110.077,00 0,46%
GBP/TRY
55,3128 0,24%
EUR/USD
1,1643 0,22%
BRENT
67,77 -1,50%
ÇEYREK ALTIN
7.274,13 0,29%
İstanbul Parçalı Bulutlu
İstanbul hava durumu
27 °

Renk körleri asker ve polis olabilsin

14402

"Renk körleri asker ve polis olabilsin" talebi kabul edilmedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir vatandaş, polislik ve askerlik seçmelerinde renk körü olanların elenmesi uygulamasından vazgeçilmesini istedi.

COŞKUN ERGÜL - Milli Savunma Bakanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği yazıda, "renk körü olanların kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemedikleri için, profesyonel olarak askerlik mesleğini icra etmek üzere yetiştirilmelerinin mümkün olmadığını" bildirdi.

Burdur'dan komisyona başvuran bir vatandaş, polislik ve askerlik seçmelerinde renk körü olanların elenmesi uygulamasından vazgeçilmesini talep etti. Bunun üzerine Komisyon, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na yazı yazarak konuyla ilgili bilgi istedi.

Milli Savunma Bakanlığı da komisyona gönderdiği cevabi yazıda, herhangi bir tedavisi olmayan renk körlüğü rahatsızlığına sahip şahısların, gölgeleri algılamadığı için gece görev yapmaları ya da nöbet tutmalarının mümkün olmadığını; gündüzleri ise atış eğitimleriyle, kara, hava ve deniz ulaşım işaretlerinde yaygın olarak kullanılan kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemedikleri için herhangi bir kademede profesyonel olarak askerlik mesleğini icra etmek üzere yetiştirilmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı ise cevabi yazısında, Emniyet TeşkilatıSağlık Şartları Yönetmeliği'nin hastalık branşlarının sınıflandırılmasındaki EK-3 IV-A diliminde, "İshihara kitabı ile yapılan muayenede parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır" denildiğini ifade etti.

Dilekçe Komisyonu, bakanlıkların bu açıklamaları dışında başka bir işlem yapılamayacağına karar verdi.

Reklam

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?

Optisyenin Sesi Reklam